2. Gastro Ekonomi Zirvesi, sürdürülebilir kalkınma ve gastronomi ilişkisini ele alıyor

TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) bu yıl İstanbul’da Gastro Ekonomi Zirvesi’nin ikincisini düzenliyor.

Haberin Devamı

12 Mart tarihinde Lütfi Kırdar’da uluslararası çapta şefler, konuşmacılar ağırlayacağı tam adı “Global Gastro Ekonomi” Zirvesi olan etkinliği TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ve zirve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Koralı ile konuştuk.

Sohbetimize, zirvede konuşmacı olan, Doğuş Grubuna bağlı D-Ream’in CEO’su Umut Özkanca da katılıyor.

Özkanca,  Dubai ve Londra’nın son dönem gözde restoranlarından Rüya’nın arkasındaki isim.

2. Gastro Ekonomi Zirvesi, sürdürülebilir kalkınma ve gastronomi ilişkisini ele alıyor
Kaya Demirer

Geçen yıl “Türk Ekonomisinin Kalbine Giden Yol Mutfaktan Geçecek” sloganıyla ilki yapılan zirve büyük ilgi çekmişti.

Bir yıl önce, zirvenin dünya markası olmak için elinin altında büyük bir hazine olan Türk Mutfağı’nın kaderinin nasıl değiştirebileceğini yazmıştım.

Haberin Devamı

Kaya Demirer bu yıl zirvede, sürdürülebilir kalkınmada gastronomi ilişkisinin ele alınacağını  söylüyor.

EBRU BAYBARA DEMİR VE GAMZE CİZRELİ

“Tarım, hayvancılık ve kooperatifçiliğin desteklenmesiyle, yerel lezzetlerin öne çıkarılması ve gastronomi kültürünün gelişmesiyle ortaya çıkacak ekonomik değer göz ardı edilemez” diyor.

Nitekim zirvenin oturumlarından biri “Demokratik Kalkınma Modeli Olarak Kooperatifçilik”.

Oturumun konuşmacıları arasında, Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kooperatifiyle bir başarıya imza atan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük var.

Bir başka konuşmacı, Mardin’in kaderini değiştirenler arasında olan şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir.

Demir, sürdürülebilir kalkınma kapsamında, mülteci kadınlarla birlikte geliştirdiği, yerel tohumlara dikkat çeken “Topraktan Tabağa” projesini anlatacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TİM tarafından desteklenen zirvenin bir diğer oturumu “Dünyaya Açılan En Lezzetli Markalarımıza Turquality Desteği”.

Söz konusu oturumun moderatörü bu desteği almayı başarmış Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli.

Yurt dışında Türk restoranlarının açılması, hem dünyada hak ettiği yere gelememiş Türk Mutfağı’nın tanınması, hem de Demirer’in vurguladığı gibi özel ürünlerimizin ihracatı için önemli.

Haberin Devamı

Fransız, İtalyan, Peru, Japon ve daha nice mutfağın dünyada ün kazanmalarının bir nedeni de yurt dışındaki restoranları.

2. Gastro Ekonomi Zirvesi, sürdürülebilir kalkınma ve gastronomi ilişkisini ele alıyor

TURKİSH COFFEE LADY

Yıllardan beri hayranlıkla izlediğim, ABD’de Türk Kahvesi’nin tanıtımı için “gönüllü elçilik” yapan sevgili Gizem Şalcıgil White zirvenin konuşmacıları arasında.

“Türk Kahvesi’nin Diplomatik Yolculuğunu” anlatacak.

Gizem Salcıgil White, Washington’da bazı Türk kuruluşlarında görev yaparken, kiraladığı kamyonla yani bir nevi gezici dükkânla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, Kanada ve hatta Avrupa’da Türk kahvesinin tanıtımını yapmıştı.

O yüzden ABD’de “Turkish Çoffee Lady” diye biliniyor.

Kurukahveci Mahmut Efendi ve Arzum Okka’nın desteğiyle kahve kültürümüzü Amerikalılara tanıtmak için kolları sıvamış olan genç kadın iki yıl önce Washington DC’nin en popüler AVM’si Tysons Corner Center’da ilk dükkânını açmıştı.

Haberin Devamı

Bu arada bakmayın siz en çok Gastro Ekonomi Zirvesi’nin kadın konuşmacıları üzerinde yoğunlaşmama.

Zirvenin çok iyi erkek konuşmacıları da var.

2. Gastro Ekonomi Zirvesi, sürdürülebilir kalkınma ve gastronomi ilişkisini ele alıyor

İSTANBUL MODERN’İN YENİ SERGİSİ: TEKSTİLİN SANATSAL DİLİ

İSTANBUL Modern’in yeni sergisi,  tekstilin sanat diliyle ilgili olan “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar” Sergisi.

Almanya’nın köklü sanat kurumlarından Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün işbirliğiyle gerçekleşen sergi dünyadan ve Türkiye'den 25 sanatçının çalışmasına yer veriyor.

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın sergiyle ilgili basın toplantısında vurguladığı gibi, Türkiye modern ve çağdaş sanatı tekstil malzemesinin köklü ve güncel referanslarını barındırıyor.

Haberin Devamı

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazmacılık geleneğiyle resimlerini buluşturması buna iyi bir örnek.

İstanbul Modern’deki sergide sanatçının ürettiği yazmalar da yer alacak.

Burhan Doğançay’ın, Fransa’da 17. Yüzyıldan beri duvar halıcılığı geleneğini sürdüren Aubusson atölyelerinde yaptırmış olduğu duvar halıları da aynı sergide.

 

Yazarın Tüm Yazıları