Üç maymunu oynuyorlar: 'Görmedim duymadım bilmiyorum'

Azerbaycan ordusunun topraklarını geri almaya başlaması ile Ermenistan, Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de sivilleri hedef aldı. 3’ü çocuk, 13 ölü var. Ermenistan dünyanın gözü önünde insanlık ve savaş suçu işlemeye devam ederken ne dünya liderlerinden ne de dünya basınından çıt çıkıyor! İyi de neden?

Haberin Devamı

KIŞKIRTMAK İÇİN SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYORLAR

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav Azerbaycan’ın askeri gücü ve başarısına atıfta bulunarak “Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında önlenemez bir yükselişi söz konusu. Günlerdir tansiyonun bir an olsun düşmediği savaşa Rusya müdahale etmiş ve ateşkes imzalanmıştı. O ateşkesi dahi bozan Ermenistan tarafıydı ki bana göre Rusya’nın zaten bu hamle ile amacı Ermenistan’a yanaşmaktı. MİNSK grubuna bakın, Amerika-Fransa... Buralarda güçlü Ermeni lobileri var. Daha derine inelim. Kundakta bebeğin hayatını kaybettiği, sivillere yönelik acımasız saldırıların bu şiddette sürüyor olması Orta Asya, Güney Kafkasya’daki güç dengesi ile alakalı bana göre” diyor.

Üç maymunu oynuyorlar: Görmedim duymadım bilmiyorum

Haberin Devamı

ULUSLARARASI HUKUKA SADIK KALINMALI

Sivillerin acımasızca katledilmesine varan böylesi büyük bir saldırının tek amacının Azerbaycan’ın sıcak çatışma içine çekilmek istenmesinden kaynaklı olduğunu belirten Prof. Dr. Oktav şöyle devam ediyor: “Azerbaycan şu ana kadar uluslararası hukuk kurallarına uygun hareket etti, öyle de kalmalı. Zira Ermenistan ‘Bakın bize saldırdılar’ demek için açık arıyor ve Azerbaycan’ı sivillere saldırması için kışkırtmaya çalışıyor. Kaldı ki bu son saldırı bana göre Ermenistan’ın tek başına karar alıp yapabileceği bir iş de değil. Belli ki birileri Ermenistan’ı yüreklendirmiş. Küresel bazda çok bacaklı bir operasyon gibi... Zira şu anda Suriye’de birtakım gelişmeler yaşanıyor. Kavgalı Kürt grupların barıştırılması, o grupların Moskova’ya gitmesi! İran’a bir gözdağı verme çabası! Türkiye’nin de bir şekilde savaşın içine çekilmeye çalışıldığını düşünüyorum. O nedenle ‘Dünya neden bu savaşı görmüyor?’ ya da ‘Neden insani davranmıyorlar?’ diye sormak ve beklemek safdillik olur.” 

SICAK ÇATIŞMAYA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Eray Güçlüer dünya liderleri kadar medyanın da bu katliama sessiz kaldığını belirterek “İngiliz, Alman, Amerikan medyası nerede? Bölgede Türkiye’den habercilerin dışında kimse yok. Azerbaycan her anlamda yalnız bırakılmaya çalışılıyor” diyor. Küresel güçlerin ‘matruşka’ bebekler gibi iç içe geçirilmiş politik süreçler işlettiğini, Ermenistan’ın ise bu politikaların sonucu sahaya sürülen basit bir figür olduğunu belirten Dr. Güçlüer ‘Gelin görün ki planları tutmayacak’ diyerek şöyle devam ediyor: “Ermenistan, Azerbaycan’ı cephede yenemiyor. Sivilleri vurarak Azerbaycan’ı ve dolayısıyla Türkiye’yi asimetrik savaş yöntemleri kullanarak sıcak bir çatışmaya çekme derdinde. Ancak bunu başaramayacak. Zira Azerbaycan sıcak bir çatışmaya girmesi halinde durumun aleyhine döneceğini biliyor. Kaldı ki Azerbaycan hiçbir zaman sivillere karşı savaşan bir ordu olmadı. Saldırının intikamı sahada alınacaktır.”

Üç maymunu oynuyorlar: Görmedim duymadım bilmiyorum

Haberin Devamı

KAFKAS BAHARI MI BAŞLIYOR

Ortadoğu’da 2010 yılında başlayan Arap Baharı’nın bugünlerde kuzeyde Kafkas baharına dönüşmeye başladığına değinen Dr. Güçlüer “Bu çatışmanın bana göre 2 sonucu olacaktır. Bir: Azerbaycan ordusunun başlattığı Karabağ 2 operasyonu 4 koldan, Kuzeybatı-Kelbecer hattı, Kuzeydoğu-Hocalı mihveri, Güneydoğu-Fuzuli ve Hadrut istikametleri doğrultusunda devam eder ve hatta Rusya yeniden araya girmezse hızlanır. Bakü er ya da geç Karabağ’ı alır, Paşinyan hükümeti gider. İki: Çatışmalar sonunda sorgulanan sadece Paşinyan hükümeti değil Ermenistan devletinin varlığı da olacaktır. Kafkas jeopolitiği üzerindeki baskı artacağı gibi savaşın sosyo-politik etkileri Karabağ’ı aşacaktır” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları