Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

Son yılların en kurak kışını geçirdiğimiz aşikâr. Sadece bizlerin değil, turizmcinin de çiftçinin de gözü kulağı meteorolojide; zira gelecek kuşaklar kadar her iki mesleğin de geleceği havanın nasıl olacağı ile doğru orantılı. Dolayısıyla, hele de sosyal medyada, gördüğümüz her yorum ve bilgiyi doğru kabul ediyor, ona göre pozisyon alıyoruz. Ama bir dakika! Bu bilgiler nereden ve kimden geliyor? Türkiye’de koskoca bir Meteoroloji Genel Müdürlüğü var. Yıllarını bu işe adamış biliminsanları var. Onlar mı veriyor bu bilgileri yoksa ‘takipçi kasan’ bireysel ya da anonim hesaplar mı? İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Sahte doktorlardan sonra sahte meteorologlar türedi. Palyaçolar!’ diyerek uyardı.

Haberin Devamı

EYYAMCILIK PEŞİNDELER

ARALIKTAN bu yana hepimiz aynı sorunun peşindeyiz: ‘Kış ne zaman gelecek?’ Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki kar yağması demek; toprağın su tutması, yeraltı suyu zenginliği, doluluk oranı yüzde 25-30’lar seviyesine inen barajların dolması, dolayısıyla yazın susuz kalmamak ve mahsulün bereketli olması demek. Meteorolojiye olan bu ilgi sebebi ile olacak ki sosyal medya, ‘Yağdı yağacak!’, ‘Vorteks geliyor’ gibi uyarılar (!) ile dolu.

Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

PALYAÇOLAR

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 40 yılı aşan birikim, eğitim ve araştırmaya rağmen kendisinin bile ‘kelebek etkisi’ sebebi ile uzun vadede hava durumu tahmini yapmasının doğru olmayacağını belirterek, sadece tek bir haritaya bakarak tahmin yapanlara, ‘Palyaço’ yakıştırması yapıyor. Diyor ki: “İçişleri Bakanlığı telefonlarımıza mesaj atar, ‘kendini polis, savcı olarak tanıtanlara karşı’ uyarıda bulunur ya. Aynısı işte. Sahte avukat, sahte doktor derken şimdi de sahte meteorologlarımız oldu. Ben de uyarayım; kendini meteorolog olarak tanıtanlardan uzak durun. Bu kişilerin, birincisi, meteoroloji ile alakalı hiçbir eğitimleri yok. İkincisi, haritaları yanlış okuyor, yanlış yorumluyorlar.”

Haberin Devamı

Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

‘TIK’ DERDİNDELER

İyi de neden? Bir insan neden meteoroloji mühendisi taklidi yapar? Şöyle yanıtlıyor: “Eyyamcılık yapıyorlar. Takipçimiz artsın, ‘Tık’ alalım derdindeler. Böylelikle yayınlara, konuşmalara davet ediliyor, itibar sağlıyorlar. Tanındıkça da şirketlere, kurumlara, kişilere meteoroloji danışmanlığı veriyorlar. Oysa yaptıkları, hava tahmin modellemelerini alıp sonuç paylaşmak. Oysa tahmin başka, öngörü başkadır. Modellemelerin verdiği tahmini alır, eğitim ve tecrüben ile analiz eder, sonra öngörüde bulunursun. Sadece bir model üzerinden, ‘5 atom bombası gücünde kar yağacak’, ‘Asrın kışı’ demek, meteorolojik kanserdir, kandırmacadır. Bulmuşlar insanların dikkatini çekecek iki üç süslü kelime... Yani bir atom bombasının yaratacağı güçten bile habersizler, o kadar bilimden uzak ki... 5 atom gücü ne demek? Gerçekten aklım almıyor.”

Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

Haberin Devamı

BU HESAPLAR ACİLEN KAPATILMALI

“HAVAYI koklayan adam” olarak tanıdığımız, Meteorolojist Bünyamin Sürmeli de aynı görüşte: “Sonu ‘loji’ ile biten bir bilimin amatörlüğü olur mu?” diye soruyor ve şöyle devam ediyor:

Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

“Eski kar görüntülerini paylaşıp milleti telaşlandırıyorlar, sonra da ‘Nostalji yaptık’ diyorlar. Hiçbir geçerliliği olmayan yabancı modellemeleri, ‘Vorteks’ gibi anlamı bilinmeyen bilimsel kelimelerle yorumlayıp (!) ‘Yüzyılın kışı geliyor’ manşeti ile ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Biliminsanları, uzmanlara, Meteoroloji Müdürlüğü’ne ‘Zaten bilemiyorsunuz’ diye hakaretler yağdırıyorlar. Yaptıkları tahminlerin hiçbiri tutmuyor. Gerçi her gün ‘Kar yağacak’ dersen illa biri tutuyordur. Bu yapılan ahlaksızlık, sahteciliktir. Sahte doktordan ne farkları var? O zaman bizler de hasta bakalım. Meteoroloji bunların oyuncağı mı? İhracat yapanı var, pazar açanı var, seyahat planlayanı yapanı var, tarım yapanı var. Çiftçiler bunların tahminlerini gerçek sanıp ekim dikim planlarını değiştiriyor. Büyük zarar veriyorlar. Dahası bu sahte uzmanları ekonomistlerden, belediye başkanlarına kadar aklı başında binlerce kişi takip ediyor, inanıyor. Sahtecilik yapan bu hesaplar acilen kapatılmalı.”

Haberin Devamı

Sahte doktordan sonra sahte meteorologlar türedi

OLMADI GİDİP YURTDIŞINDAN BİR DİPLOMA ALACAĞIM

METEOROLOJİK uyarı (!) paylaşan hesaplardan birisi de Kerem Ökten’e ait. 4 gün önce “Geçen seneki vortex enerji olarak 3 atom bombası gücündeydi. Bu seneki 5’e çıkabilir” dedi. Hepimiz panikledik haliyle. Objektiflik gereği aradım: “Sadece kendi tahminlerimi paylaşıyorum. Onlar da paylaşsın, susmasın” diyor. Peki, bu özgüveni nereden geliyor? Eğitimi ne? Yanıtı gerçekten de düşündürücü:

“Meteoroloji mühendisi değilim. Bu konuda eğitimim yok ama kendime ‘amatör’ de demem. Zaten olmadı gidip alacağım yurtdışından bir meteoroloji diploması.”

İNSANLAR HESABINI BİZDEN SORUYOR

- Prof. Kadıoğlu: “Günün sonunda, ki ocak ayı başında kar yağacak dediler, yağmadı, insanlar hesabını bize soruyor. ‘Yağacak dediniz yağmadı’ diyorlar. ‘Meteoroloji yine bilemedi’ diyerek uzmanlara olan inanç yok oluyor. Önlemler alınması gerekirken, ‘Olmaz bir şey’ deyip, kimse önlem almıyor.”

Haberin Devamı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: DOĞRU BİLGİ BİZDE

- Zaman zaman basın ve yayın organlarında kaynağı belli olmayan ya da yetkisiz kişilerce kısa ve uzun vadeli hava tahminleri ile ilgili açıklamalar yayınlanmaktadır. Atmosferik hadiseler, müdürlüğümüz tarafından 7 gün 24 saat takip edilmekte, tüm tahmin ve uyarılar, kamuoyu ve yetkililerle paylaşılmaktadır. Doğru bilgilere kaynağı MGM olan basın organlarından, internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları