O fotoğraf için özür diledi

Sosyetik güzel Eda Taşpınar’ın sosyal medyada ibadete açık olmayan, tarihi bir mescit içinde çekilip ‘Mutlu yıllar sevgililerim’ notu ile paylaştığı fotoğrafı hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan soruşturma başlatmıştı.

Haberin Devamı

Taşpınar dün savcılıkta ifade verdi, “İbadethane olduğunu düşünmedim. Bu durum için gerçekten üzgünüm. Özür dilerim. İnsanların dini duygu ve düşüncelerine saygı duyan biriyim. Böyle olmasını istemezdim” diyerek özür diledi. Ben de “Camiler ve mescitler (kullanılmasa da) kutsallar mı? Oyun alanı, pasta kesilip düğün yapılacak ya da moda fotoğrafı çekilecek yerler olamaz mı?” diye sordum. İki farklı bakış açısı hâkim.

O fotoğraf için özür diledi
Savcıya ifade veren Eda Taşpınar, “Orasının ibadethane olduğunu düşünmemiştim. Dini değerleri aşağılama gibi bir kastım yok. Özür dilerim” dedi.

DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMA GİBİ BİR KASTIM YOKTUR

Sultanahmet’teki eski cezaevine yapılan Four Seasons Otel’in bahçesindeki, halka ve ibadete kapalı olan, Hayyatin-i Hassa Mescidi’nde verdiği poz nedeniyle Eda Taşpınar dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaydı, yaklaşık bir buçuk saat ifade verdi. Hürriyet’ten Ayşegül Usta’nın haberine göre Taşpınar, savcılık ifadesinde özetle şunları söyledi: “Instagram’da yayınlamak üzere çeşitli mekânlar ve açık alanlarda fotoğraf çektiriyorum. Otel ile de fotoğraf çekmek için görüşme yaptım. Buna ilişkin yazılı olarak otel ile görüşmelerimiz var. Otele gelmeden önce otelin neresinde fotoğraf çekeceğime karar vermemiştim. Otele girdikten sonra hazırlanmam için bana bir oda tahsis ettiler. Daha sonra fotoğraf çekeceğim alanı belirlemek için oteli gezdim. Restoranın yan tarafında bir alan gördüm. Burada Japon olduğunu düşündüğüm turistler fotoğraf çekiyordu. Ben de fotoğraf çekebileceğimi düşündüm. İçerisinde bir ibadethane olduğunu düşünmemiştim. Fotoğrafımı çeken arkadaşlar da beni bu hususta uyarmadılar. Gerçekten üzgünüm. Özür dilerim. Bu fotoğrafları, Instagramda yayınladıktan 35-40 dakika sonra yorumları görmem üzerine ve korktuğum için, kaldırdım. Dini değerleri aşağılama gibi bir kastım yoktur.”

Haberin Devamı

O fotoğraf için özür diledi

Haberin Devamı

OTEL: BİZİ DERİNDEN ÜZDÜ

Otel müdürü Serap Akkuş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ise “Otelimiz içindeki, kadim tarihimizin önemli simgelerinden olan mescidimizi ziyaret eden bir kişinin çektiği ve sosyal medya da paylaştığı fotoğraflar halkımızı olduğu gibi bizi de derinden üzmüştür. Bilgimiz dahilinde olmayan bu fotoğraf ve değerlerimizle örtüşmeyen durumu tasvip etmediğimizin ve onaylamadığımızın herkesçe bilinmesini arzu ederiz” denildi.

O fotoğraf için özür diledi

TÖVBE ETMELİ VE KEFARETİNİ ÖDEMELİ

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Fotoğraf montaj olabilir, başka tahayyül edemeyeceğimiz bir açıklaması olabilir. Bunu bilmiyoruz. Dolayısı ile eğer bu fotoğraf gerçekse diye başlamak gerekiyor söze” uyarısı yapıyor önce. Sonrasında da şöyle devam ediyor: “Öncelikle Müslüman bir kadının böyle bir kıyafet ile fotoğraf çektirmesi zaten haram. Bu iş bilinçli ise ibadethaneye saygısızlık, Müslümanlara hakarettir. Bu fotoğraf kilise de de çekilmiş olsa, ki asla izin vermezler, yine durum aynıdır; saygısızlıktır, hakarettir. Bu hanıma bu hakaretten dolayı dava açılmalıdır. Bunu bir gayrimüslim bile yapmaz. Bu işi yapan hanımefendi eğer Müslüman ise önce tövbe etmeli, Müslümanlardan özür dilemeli sonra da kefaret olarak, ayakkabıları ile camiye girip kirlettiği için birçok camiyi temizlemelidir. Benim alnımı koyduğum secdede senin ayakkabıların ile işin ne? Ayrıca otel de “Bu pozun çekildiğinden haberimiz yok” demek yerine dava açmalı. Sonuçta otelin mescidi.”

Haberin Devamı

O fotoğraf için özür diledi

HUKUKİ İŞLEM YAPMAK YERİNE UYARMAK GEREKİR

İlahiyatçı- yazar Ali Rıza Demircan: “İslami değerlere aleni aykırılık sosyal medyada pirim yapmaya başladı. Aslında maddeci bir eğitimin egemen olduğu toplumumuzda bilerek- bilmeyerek aykırılıkların görülmesi de doğaldır. Muhtemelen ömründe bir defa olsun camiye girmemiş olan Eda Taşpınar benzeri pek çok modern bedevi sanatçı vardır. Onlara, camilerin uygunsuz giysiler içinde sanatsal faaliyetler yapılacak yerler olmadığı anlatılabilir. Böylesi bir anlatım kişiyi olumlu olarak etkileyebilir, saygısı sağlanabilir. Eğer bu kişi eylemini kasıtlı yapmış ise şahıslar ve ilgili sivil örgütler kınayıcı açıklamalar yapabilir, yapmalıdır da. Böylece kişi itibar kaybına uğratılırken toplum da bu gibi hatalar konusunda aydınlatılmış olur. Hürriyeti kısıtlayıcı hukuki işlemler yapılmasını şahsen doğru ve sonuç alıcı bulmuyorum.”

Haberin Devamı

CAMİLERDE EVLİLİK

“Bilindiği üzere Peygamberimizin kurduğu devletin yönetim merkezi Mescidiydi. İhtiyaç duyulduğu için olacak ki Peygamberimiz Mescid-i Nebi’yi Necranlı Hristiyanların ibadetine açtığı gibi Habeşli sanatçıların kılıç kalkan gösterilerine de açmıştır. Peygamberimizin huzurunda şiirler okunduğu da bilinen bir husustur. Peygamberimizin sözlerinden hareketle Camiler evlilik sözleşmelerinin yapılacağı ve ilan edileceği yerler olarak da değerlendirilebilir.”

O fotoğraf için özür diledi

MABETLERİ KUTSAMA BİLİNCİ OSMANLI MİRASI

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu, elbette camii-mescit içinde kimsenin dekolteli poz vermesinin doğru olmadığını ama meseleye serinkanlı yaklaşmanın daha uygun olacağını belirterek, “Hemen yargılıyoruz ama bakalım bu hanımefendinin dine hakaret etmek ya da mabete saygısızlık gibi bir niyeti var mıydı? Önce bunu bir sormak lazım. Belki oranın mescit olduğundan haberi yok. Niyet önemlidir. Bu konularda anlamadan yargılayan din adamlarını da anlamıyorum. Böyle magazin konularda ‘ahkam kesmek’ ucuz bir dindarlık gösterisine dönüştü maalesef. Zira bu din adamları ülkemiz veya bölgemizdeki zulümler, haksızlıklar, işgaller, katliamlar, yolsuzluklar, adaletsizlikler gibi -bir kadının mescitte poz vermesinden daha vahim- konularda sessiz kalıyor. Bu konularda da İslamiyet’in gerektirdiği hassasiyetleri göstersinler ki inandırıcı olsunlar” diyerek farklı bir bakış açısı getiriyor.

Haberin Devamı

KUTSALLIK TARTIŞILABİLİR

Prof. Dr. Kırbaşoğlu İslam’da mabetlerin kutsal olduğunun tartışılır konulardan olduğunun da altını çizerek, şöyle devam ediyor: “Sonuçta mabetler insan eli ile yapılmıştır. Peygamber efendimiz arkadaşları ile çamur ve hurma dallarından inşa etmiştir, ki İslam’ın ilk dönemlerinde camilerde günlük hayatın tüm aktiviteleri; toplantılar, buluşmalar yapılır, evi olmayanlar burada kalırdı. İslam’da mekân ve zaman sınırlaması yoktur. Hiç camii olmasa da her yerde namaz kılınabilir. Mabetleri kutsama ve dokunmama bilinci Osmanlı’dan miras kalma. Dolayısıyla cami ve mescitlerde her türlü faaliyet yapılabilir. Çocukların oyun alanı da olabilir, nikâh yapılacak, pasta kesilecek yerde. Yeter ki çocuklar, gençler camiye gelsin, dini sevsin, uzaklaşmasın.

Yazarın Tüm Yazıları