Çeşme ve Bodrum bayramda dolup taşacak

Haftaya cumartesi Kurban Bayramı’nın ilk günü. 4 günlük bayram tatili aslında salı sona erecekti ama tatilin 15 Temmuz ile birleştirilerek 9.5 güne çıkarılması Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle henüz sezonu açamayan turizmciye ilaç gibi gelecek. Geçen yıl Kurban Bayramı’na kıyasla iç hatlar uçuşlarına talep iki kat artmış durumda. Ek seferler ise henüz açılmadı. Otel dolulukları ise yüzde 80’lere dayandı. Yani eğer bir planınız varsa hemen yer ayırtmak en mantıklısı. Peki ya fiyatlar mı?

Haberin Devamı

Vazgeçilmez adresler Bodrum ve Çeşme’de son durum ne? Sordum.

1 MİLYON KİŞİ TATİLE ÇIKACAK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram tatilinin 9.5 güne çıkarılmasının sektördeki hareketliliğe pozitif yansıyacağını belirterek diyor ki: “Özellikle bu hafta rezervasyonların daha da hızlanmasını bekliyoruz. Popüler destinasyon ve otellerde doluluk oranları yüzde 100’lere varabilir.” Bayram rezervasyonlarında Ege’de Bodrum, Kuşadası, Fethiye, Marmaris, Sarıgerme, Akdeniz’de Kemer, Alanya, Belek, Lara bölgelerine yoğun talep olduğunu belirten Bağlıkaya, ‘son dakika’ rezervasyonlarda ise ‘yakın bölge’ tercihlerinin öne çıktığını ve İstanbul’a yakın Sapanca, Assos, Ayvalık, İzmir’e yakın Kuşadası, Çeşme destinasyonlarının talep aldığını söylüyor.

Haberin Devamı

Çeşme ve Bodrum bayramda dolup taşacak

TATİL KREDİSİ İMKÂNI

Bayramda yaklaşık 1 milyon kişinin tatile çıkacağını öngördüklerini belirten Bağlıkaya, fiyatlar içinse şu yorumu yapıyor: “Ege ve Akdeniz kıyılarında 3 yıldızlı otellerde gecelik oda fiyatı 800 TL, 4 yıldızlı otellerde bin 400 TL, 5 yıldızlı otellerde ise 2 bin TL seviyelerinden başlıyor. Fiyatlar tesisin niteliğine ve hizmet kalitesine göre daha yüksek seviyelere çıkıyor. yüzde 50’ye varan erken rezervasyon fırsatını yakalayamayan ve tatil finansmanı noktasında sıkıntı yaşayanlar içinse ‘Tatil Kredisi’ uygulamasını devreye aldık. İsteyen, bankaya gitmeden seyahat acenteleri ofisleri ya da online satış platformları üzerinden 50 bin TL’ye kadar - 24 aya kadar taksitle tatil kredisi başvurusunda bulunabilir.”

Çeşme ve Bodrum bayramda dolup taşacak
Firuz Bağlıkaya

ORTALAMA 15-20 BİN LİRA

Ünlü bir tatil alışveriş sitesinden 2 ebeveyn 1 çocuk, bayramın ilk günü, 9 Temmuz giriş - 16 Temmuz çıkış - 7 gece 8 gün, bugün yer bulunabilecek en uygun otelleri ve bulundukları bölgeleri araştırdım:

BODRUM

Haberin Devamı

Bodrum-Turgutreis: Yarım pansiyon - 7 bin 383 TL

Bodrum-Güvercinlik: Her şey dahil - 8 bin 806 TL

Ortakent, Bitez, Türkbükü, Gümbet: Her şey dahil 15-20 bin TL arası

Bodrum-Yalıkavak, Torba, Boğaziçi: Ultra her şey dahil 35-75 bin TL arası

ÇEŞME

Çeşme-Merkez: Sadece oda ya da kamp alanı (çadır) 2 bin 788 TL

Çeşme-Merkez: Oda-kahvaltı: 7 bin 500 - 10 bin TL

Çeşme-Ilıca, Çiftlikköy, Dalyan: Oda-kahvaltı: 9 bin 500 - 15 bin TL

Çeşme-Alaçatı: Ultra lüks zincir oteller - yarım pansiyon: 40-60 bin TL

Çeşme ve Bodrum bayramda dolup taşacak

MALİYETİN ALTINA SATAN OTELLER VAR

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, pandemi süreci, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu ile turizmcilerin zora girdiğini belirterek, “Turizmcinin sıcak paraya ihtiyacı var. Bu durum turiste yarayabilir” diyor. Nasıl? Şöyle anlatıyor: “2022’nin geçtiğimiz iki yıla göre toparlanma yılı olması öngörülüyordu. Ancak globalde yaşanan ekonomik kriz ve savaşın etkisi ile hedeflenen 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar gelir hedefi biraz imkânsız gibi. Rusya-Ukrayna iki büyük pazarımızdı. Toplam turizm faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını bu iki ülkeden karşılıyorduk. Şimdi Ukrayna yok. Rusya yakın zamanda uçuşlara başlayacak ama o da tam kapasite değil. Buna ek olarak enerji, gıda, ulaşım gibi artan maliyetler var.”

Haberin Devamı

Çeşme ve Bodrum bayramda dolup taşacak
Serdar Karcılıoğlu

TURİZMCİ İÇİN ZOR GÜNLER

“Turizmcinin bu sıkışıklıktan kurtulmak için bir kredi beklentisi vardı ama karşılanmadı. Dolayısıyla iş başa düştü. Nakit ihtiyacını karşılayabilmek için bazı oteller maliyetinin altında satışa çıktı. Antalya ve Bodrum’da her şey dahil, geceliği 30 Euro’ya (524 TL) satılan yerler var. Turiste değil belki ama turizmci için bu bir felaket. 2 yıllık pandemi döneminde sektöre daha çok yatırım yapılmalıydı. Yunanistan, İspanya, İtalya atağa geçti. Geride kaldık! Türkiye’nin kişi başı döviz girdisi 650 dolar. İspanya ve İtalya’nın 2 bin 400, Yunanistan ise bin 600 Euro. Uygulanabilir turizm politikalarına ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

BİR NEBZE YÜZÜMÜZ GÜLER

-YALİNN Otel Genel Müdürü Emre Saklıca: “Artan maliyetler oda fiyatlarını maalesef yukarı taşıdı. Buna ek olarak bayram tarifesi uygulayan işletmeler de var. O nedenle eski yılların doluluk oranlarının sanırım gerisinde kalacak Bodrum. Yeni açılan bir otel olduğumuz için hedefi tutturduk ve bir bayram farkı koymadık ama genel olarak konuşacak olursak haziran ayı yüzde 40 dolulukla geçti. Temmuz, ağustos bir nebze yüz güldürse de geçtiğimiz yılları aratır. Bodrum’da bölgeye göre fiyat farklılığı olduğunu göz önüne alırsak minimum 3 kişilik aile, bayramda 20 bin lirayı gözden çıkarmalı.”

BAYRAM YÜKSEK GEÇER

-VELTUR Turiya Hotel sahibi Mustafa Küçük: “Bayramın yüksek geçmesini bekliyoruz, salgının ardından doluluk oranları umut verici. Bodrum’da sezon zaten geç açılır, eylül sonuna kadar da hareketli olur. Maliyetlere gelince; bayramda 3 kişilik bir ailenin günlük ortalama 2 bin 500 - 3 bin lira gibi bir rakama tatil yapması olası.”

Haberin Devamı

GURBETÇİ MİSAFİRLERİMİZ DOPİNG OLDU

-NO11 Alaçatı Otel’in sahibi Nefise Alpertürk: “Bayram haftaya ama şimdiden Alaçatı’da inanılmaz bir kalabalık ve trafik var. Bence Çeşme bu yıl Bodrum’u geçer. 2 milyona yakın turist bekleniyor. Şu an 1 odamız boş bayram için. Gecelik, sadece oda 2 bin, oda ve kahvaltı 2 bin 500 TL. Gıda, ulaşım fiyatları elbette hepimizi etkiledi. Sezon başında çok umutsuzduk ama özellikle Almanya, Belçika, Fransa’dan gelen gurbetçi misafirlerimiz Alaçatı’ya doping etkisi yaptı.”

Yazarın Tüm Yazıları