Kahverengi kokarca istilası

Halyomorpha halys... Namıdiğer, kahverengi kokarca... “İstilacı ve tahripkâr” bir tür olarak bilinen bu böcek, Çankaya’nın bazı mahallelerini sarmış.

Haberin Devamı

Esat Caddesi’nde ikâmet eden okurumuz Aysel Mertdoğan, “Bizi canımızdan bezdirdi” dediği “kahverengi kokarca” ile ilgili şikâyetini, iletisinde -özetiyle- şöyle aktarmış:

CANIMIZDAN BEZDİREN BİR HÂL ALDI

“Bu semtte, 2017 yılından bu yana her haziran başı ekim sonu arası, kahverengi kokarca böceği oluyor. Ve bu böcek sorunu, bizi canımızdan bezdiren bir hâl aldı. O kadar çok sayıdalar ki... Özellikle güneş gören cephelerde balkonlarda oturmak, çamaşır asmak ya da pencere açmak bir işkence. Üstelik sonbahar sonlarında da tamamıyla evlere girip, kışı geçirmek için yer bulmak istiyorlar.

SİNEK, BÖCEK İLAÇLARI KÂR ETMİYOR

Bu civarda çoğu apartmanın arkasında bahçe vardır. Apartmanların bahçeleri bakımsızdır, öyle ilaçlama falan yapılmaz. Oralardaki ağaçlardan uçup geldiklerini tahmin ediyoruz. Normal sinek, böcek ilaçları bu böceklere kâr etmiyor. Bu böcekler, arı gibi ses çıkarıyor. Erişkin halleri bir serçe parmak tırnağı kadar büyük. Öldürmek zor, sert kabuklular. Lütfen sorunumuzun çözülmesine yardım edin.”

Haberin Devamı

Kahverengi kokarca istilası

GECELERİMİZİ ZEHİR ETTİ

Okurumuz Osman Murat Pamir’in de gündeminde “kahverengi kokarca” var. Küçük Esat Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü aktaran 64 yaşındaki okurumuz, “Bugüne kadar böyle bir böcek sıkıntısı ile hiç karşı karşıya kalmadım. Kabuklu, berbat bir böcek, gecelerimizi zehir etti. Işık açıksa pencereden içeri doluşuyorlar. Yaz geceleri ve mecburen pencerelerimiz açık olduğu için de korunamıyoruz. Belediyeye şikâyetlerimizden de sonuç alamadık. Çok zor durumdayız” diyor.

BUGÜN FİDAN YARIN NEFES

Okurumuz Remzi Demir, diyor ki:
* Çankaya Köşkü’nün çevresine dikilen ağaçlar birkaç ay içinde kurudu.Şimdi yeniden ağaçlandırılmasını bekliyoruz.
* Turan Güneş Bulvarı bir türlü ağaçlandırılmadı. ‘Sıraya koyduk’ dediler ama kaç senedir sıra gelmedi. Cadde, güneşte kavruluyor.

BU REZALETE KİM ‘DUR’ DİYECEK?

Kahverengi kokarca istilası

Haberin Devamı

Okurumuz Salih Kaan, kullanılmış enjektör dolu bu çöp poşetini Çankaya’nın Emek Mahallesi Kırım Caddesi’nde (Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu’nun arkası) çekmiş. Ve şöyle demiş: “Bu rezalete kim ‘dur’ diyecek?”

UYARI!

Okurumuz E.H.D.’nin iki ayrı uyarısı var:

Kahverengi kokarca istilası

1) Kızılay’daki çöp kovaları çok pis halde. Sıcak havalarda kötü koku yayıyor. Ayrıca başkente bu manzara yakışmıyor.

Kahverengi kokarca istilası


2) Oran-578. Cadde’de bazı direklerin kabloları açık vaziyette duruyor. Özellikle çocuklar için büyük tehlike arz ediyor.

MAZGALLAR ÇALINDI GEÇEMEYEN ÇILDIRDI

Kahverengi kokarca istilası

Okurumuz Mehmet Gürer, “Çayyolu CarrefourSA’ya ulaşımı sağlayan yoldaki mazgallar çalınmış. Sürücüler için tehlike büyük” uyarısı yapmış.

Haberin Devamı

SÖZ YETKİLİDE-1

Kahverengi kokarca istilası

 29 AĞUSTOS 2022

Ankara Halk Ekmek Fabrikası ile ilgili geçen hafta iki şikâyet vardı:
1) Okurumuz Levent Çelik: “Halk Ekmek Fabrikası bir türlü düzen tutmuyor, eski günlerini vatandaşa mumla aratıyor. Ekmek 3 lira oldu ama ufalttılar. Ayrıca büfelere ekmek çok geç geliyor.”
2) Okurumuz Kudret Başçoban: “Halk Ekmek Fabrikası’nın ürettiği normal ekmeğin içi hep hamur. Büfelere şikâyet ettiğimde ‘bizden kaynaklanmıyor, müşterilerimiz de şikâyetçi’ diyorlar.”

1 EYLÜL 2022

Halk Ekmek Genel Müdürlüğü, okurlarımızın iletisine şu yanıtı gönderdi:
“Fabrikamızda üretilen 250 gramlık ekmeklerle ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki; Ankara Halk Ekmek Fabrikası olarak 1981 yılından beri Ankara halkına sağlıklı, kaliteli, hijyenik ve güvenilir ekmek ile unlu mamuller üretmekteyiz. 250 gramlık normal ekmeklerimizin yapısı, gramaj, üretim prosedürleri ve formülasyonunda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle geçtiğimiz yılların yaz dönemlerine göre fabrikamızda yaklaşık yüzde 50 daha fazla ekmek üretimi gerçekleştirilmektedir. Haziran/Eylül 2021 döneminde günlük ortalama 450-500 bin adet olan ekmek üretimi, 2022 yılı aynı döneminde günlük 600-750 bin adete yükselerek mevsimsel olarak tarihinin en fazla miktarda ekmek üretimi ile gündeme gelmiştir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için fabrikamız tam kapasite ile ekmek üretimi yapmaktadır. Bu süreçte ekmek dinlenme sürelerimiz maalesef zorunlu olarak azalmıştır. Artan talebi karşılamak için üretilen ekmeklerin kasalaması ve sevkiyat süreleri de geçmiş dönemlere göre kısalmak zorunda kalmıştır. Vatandaşımızın özellikle halk ekmek satış büfelerinde mağdur olmaması için ekmeklerin bir an önce üretilip bayilere en kısa sürede sevk edilmesine azami önem verilmektedir. Yönetim olarak, sorunun düzeltilmesi için tek çatı altındaki fabrikamızda ekmeklerin soğuması, dinlendirilmesi, kasalaması ve poşetlenerek vatandaşlarımıza sunulması, bekleme sürelerinin uzatılması konusunda ekstra tedbirler alarak hayata geçirmekteyiz. Ankara halkına dün olduğu gibi bugün de sağlıklı, kaliteli, hijyenik ve güvenilir ekmekler üretmeye devam edeceğiz. Bilginize sunarız. Saygılarımızla.”

Haberin Devamı

SÖZ YETKİLİDE-2

Kahverengi kokarca istilası

29 AĞUSTOS 2022

* Okurumuz Hüseyin Kamalioğlu, şehir şebeke suyuyla bahçe sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini söylemiş ve “Nehirler, göller, barajlar kuruyor! Biz hâlâ bahçe ve çimlerimizi içme suyu ile suluyoruz. Gerek Ankara Valiliği gerek ASKİ Genel Müdürlüğü artık bu konuda ciddi kısıtlamalar getirmeli” demişti.

31 Ağustos 2022

ASKİ Genel Müdürlüğü, “Konuyla ilgili olarak ASKİ Genel Müdürlüğü’müzün, şebeke suyuyla bahçe sulanması hakkında daha önce alınmış bir kararı bulunmakta ve uygulanmaktadır. ASKİ Yönetim Kurulu tarafından ilgili kanun hükmüne istinaden 16 Haziran 2022 tarihinde alınan kararla şebeke suyu ile bahçe sulanmasına kısıtlama getirilmiştir. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilgili kararı doğrultusunda ASKİ Yönetim Kurulu’nun aldığı kararda özetle, ‘Şebeke suyu kullanımı, geçici bahçe ile park ve bahçe (özel) abone tipleri ve 31.12.2021 tarihinden önce imal edildiğini belgeleyenlere verilen hobi bahçeleri (HV) abone tiplerine geçici süreyle 15m³/ay olarak kısıtlandırılmıştır’ denilmektedir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

 HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR-1

Kahverengi kokarca istilası
29 AĞUSTOS 2022

* Okurumuz Mustafa Kemal Topsakal, Etlik Anadolu Lisesi’nin önünde çektiği bir fotoğrafla, “C plakalı arkadaşımız, yaya kaldırımını düzenli olarak işgal ediyor. Yayalar, ana yola inmek zorunda kalıyor” uyarısı yapmıştı.

1 EYLÜL 2022

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Zabıta Dairesi Başkanlığı, “Yapılan denetimde, 06 C 6318 plakalı araca idari yaptırım karar tutanağı tanzim edilerek para cezası işlemi uygulanmıştır” yanıtını gönderdi.

HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR-2

Kahverengi kokarca istilası

15 AĞUSTOS 2022

* Okurumuz Dursun Türker, Keçiören’in Ayvalı Mahallesi Gazze Caddesi’ndeki bozuk kaldırımlara dikkat çekmişti.

1 EYLÜL 2022

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “Gazze Caddesi genelinde tespitler yapılmış olup, yaya güvenliğini engelleyen hasarlı kaldırım alanlarının onarımına başlanmıştır. Ancak inşaattan dolayı hasar gören kaldırım alanlarının ruhsat bilgileri sorgulanmasına müteakip çalışmalarımız başlatılacaktır” bilgilendirmesini yaptı.

HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR-3

Kahverengi kokarca istilası

15 AĞUSTOS 2022

* Okurumuz Metin Çelik, “Ulus Hali ve çevresi pislik içinde! İsteyen istediği yere bir kulübe konduruyor. İsteyen istediği yerde üstü açık gıda satıyor. İsteyen istediği şekilde ürünlere etiket yazıyor. İsteyen istediği gibi kaldırımları ve yolları işgal ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Zabıta Daire Başkanı ve görevliler neredeler?” demişti.

1 EYLÜL 2022

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Zabıta Dairesi Başkanlığı, “Şikâyete konu olan Ulus Hali çevresinde rutin olarak, düzenli şekilde kontrollerimiz aralıksız devam etmektedir. Bölgede bulunan seyyar satıcılar, ekiplerimiz tarafından uzaklaştırılarak, satılan emtialar müsadere edilmiş olup yed-i emine alınmıştır” açıklamasını gönderdi.

HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR-4

Kahverengi kokarca istilası

8 AĞUSTOS 2022

* Okurumuz Levent Akalp, “Yenimahalle-Batıkent’teki Afşin Bey İlkokulu’nun önünde bulunan ızgaralar tıkalı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri hiç denetim yapmıyor mu?” demişti.

1 EYLÜL 2022

* ASKİ Genel Müdürlüğü, “Tıkalı olan ızgaralar temizlenerek sorun giderilmiştir. Ayrıca tüm cadde ve sokaklarda yer alan baca ve ızgaraların kesintisiz ve periyodik olarak bakım, onarım ve temizlikleri yapılmaktadır” yanıtını verdi.

Yazarın Tüm Yazıları