Çevrenin genç sözcülerinden Mogan uyarıları

Ankara'nın maviye açılan yüzü:Mogan Gölü.

Haberin Devamı

Maalesef, son yıllarda kirlilik ve balık ölümleriyle gündeme geldi.
Geçen yıl itibarıyla da, -belli ki uzun sürecek- bir temizlik çalışmasına başlandı.
*
Mogan Gölü’nü temizlemek kadar önemli bir konu daha var:
Temiz tutmak.
Tabii, bunun yolu, vatandaşın bilinçli olmasından ve bilinçlenmesinden geçiyor.
*
Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Biyoloji Öğretmeni Ilgın Yıldırım, ‘Çevrenin Genç Sözcüleri’ projesi kapsamında öğrencileri Selin Taşkın ve Gülnihal Cingöz’ün, Mogan Gölü hakkında hazırladıkları bir yazıyı göndermiş.
Öğrencilerin amacı...
Çevre bilinci oluşturmak.
*
Bu iki öğrenci kardeşimiz, içinde önemli uyarıları barındıran, güzel bir çalışma yapmışlar.
Özetiyle paylaşıyorum:

Çevrenin genç sözcülerinden Mogan uyarıları

Haberin Devamı

ATILAN PLASTİK MALZEMELER CANLI HAYATINI TEHDİT EDİYOR

“Temiz su eksikliği dünyadaki büyük sorunlardan biri olmasına rağmen insanlar suyu kirletmeye devam ediyor. Mogan Gölü, su kirliliğinden etkilenen göllerden biri.
* Ziyaretçiler yerlere çöp atarak etrafı kirletiyor. İnsanlar, yeteri kadar doğa bilincine sahip olmadıkları için yaptıkları bu davranışın nelere sebep olabileceğinin farkına varmıyor.
* Plastik malzemeler rüzgâr nedeniyle göle uçarak, gölde yaşayan hayvanların hayatını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
* Hammaddesi plastik olan maddelerin bozunması için gereken süre 10 ile bin yıl arasında. Bu da Mogan’da yaşayan canlıların bin yıl boyunca bu kimyasal çöplerle yaşayacağı anlamına geliyor.
* Mogan Gölü’nün kirletilmesi, göçmen kuşların hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü gölün kirlenmesi, içinde yaşayan balıkların ölmesine hatta zehirli hale gelmesine sebep oluyor.
* Mogan Gölü’nde doğal filtre görevini gören sazlıkların kesilmesi de hem balıklar, hem de kuşlar için ciddi bir tehlike oluşturuyor.”

Çevrenin genç sözcülerinden Mogan uyarıları

Haberin Devamı

HURDACILAR SİTESİ’NDE SIK SIK YANGIN ÇIKIYOR DUMAN HAVAYI KİRLETİYOR

ESNAF UYARILSIN ÖNLEM ALINSIN

Yenimahalle Hurdacılar Sitesi’nde çarşamba günü çıkan yangına dikkat çeken okurumuz Mehmet Gürer, şöyle diyor:
“Burası, yanıcı ve çabuk tutuşan maddelerle dolu. Ancak, yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı konusu meçhul. Çünkü zaman zaman bu tür yangınlar çıkıyor.
ÖNERİM ŞU:
Hurdacılar Sitesi’ndeki işletmeler sık sık takip edilip uyarılmalı. Yangına kısa sürede müdahale edilebilecek bir söndürme sistemi kurulmalı. Böylece, bu kadar pis bir dumanın da havamızı kirletmesi engellenmiş olur.”

GÜNÜN FOTOĞRAFI

Çevrenin genç sözcülerinden Mogan uyarıları

TOZU DUMANA KATAN TEMİZLİK ARACI

Tamam, halının altına süpürmeyi anlarım da...
Bu nedir Allah aşkına!
Yerden aldığı tozu ve pisliği havaya salmak suretiyle sözde temizlik yapan araç, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait.
Adresi veriyorum:
Sözün, tozduğu yer.

Haberin Devamı

Çevrenin genç sözcülerinden Mogan uyarıları

ANIT PARK’TA KÖPEKLERE AİT ALAN OLUŞTURULSUN

Hayvanseverlerin, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’den bir talebi var.
Okurumuz Sezi Karakaş, bu taleplerini şöyle aktarıyor:
“Dört ayaklı dostlarımızın özgürce koşup oynayabilecekleri alanları şehir yaşamında bulmak maalesef pek mümkün değil. Dolayısıyla, çimlik bir alana sahip olan ‘Anıt Park’ köpek sahiplerinin her gün bir araya geldiği, köpeklerle insanların bir arada güzel vakit geçirdiği bir park oldu.
Parkta, köpeklerin tasmasız gezdirilmemesi konusunda uyarı levhaları yer alıyor. Köpek sahipleri ve hayvanseverler olarak, hayvan dostu Çankaya Belediye Başkanı Sayın Alper Taşdelen’den bir ricamız var.
Bu büyük parkın geniş bir bölümünün çitlerle çevrilerek köpek sahipleri ve köpeklerinin özgürce koşup oynayabilecekleri bir alan oluşturulmasını istiyoruz. Böylelikle hem dostlarının trafiğe çıkıp bir tehlikeye maruz kalması hem de köpeklerden korkan insanların tedirginlik duyması önlenmiş olur.”

Haberin Devamı

KISA... KISA...

* “ÇANKAYA İlkbahar Mahallesi Doğukent Bulvarı’nda, Emlak Konut’a ait devam etmekte olan büyük bir proje var. Günün 24 saati çalışma devam ediyor ve geceleri beton pompalarının uğultusundan ailecek uyuyamıyoruz.”
Mustafa YILMAZER

* ETİMESGUT Bağlıca’da, yer gök çöp, pislik, moloz, inşaat artıkları... Çöp kamyonları sadece konteynerlerdeki çöpü boşaltıyor, o kadar. Etrafındaki döküntü çöpleri dahi zahmet edip eğilip almıyorlar.
Ferit Can ÇOPUR

HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

BAĞLICA’DAN SIHHİYE’YE DİREKT DOLMUŞ HATTI

BAĞLICA’dan bir okurumuz geçen hafta bu köşeden, -özetle- şöyle demişti:
“Bağlıca dolmuşları dolanmadık cadde ve ara sokak bırakmıyor. Bağlıca dolmuş hattının, Etimesgut ilçe merkezindeki mahallelerden ayrılması gerekiyor.”
*
Cuma günü bu konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi, yazılı bir açıklama gönderdi.
‘Bağlıca’nın dolmuşla sabır turu’ başlıklı okur şikâyeti üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ekiplerinin gerekli incelemeleri yaptığının kaydedildiği açıklama şöyle:
“Konuya ilişkin olarak, UKOME Genel Kurulu’nun 2013/04 sayılı kararı ile Bağlıca-Sıhhiye güzergâhında 4 adet minibüs çalıştırılması kararının yanında 2017/27 sayılı karar ile mevcut Sıhhiye-Elvankent çalışan araçlardan 4 adedinin daha Bağlıca Muhtarlığı önünden hareketle Bağlıca Bulvarı, Tekdal Caddesi, Mermeroğlu Caddesi, Bağlıca Bulvarı,yeni açılan yol (Sakıp Sabancı Bulvarı ile birleşecek olan yol) Ümitköy köprüsü, Eskişehir Yolu, Sıhhiye güzergâhında çalışması yönünde karar alınmıştır.”

Yazarın Tüm Yazıları