Faiz kararının asıl etkisi yeni yılda görülür

MERKEZ Bankası piyasalardaki 1 puanlık faiz artışı beklentilerini karşılayamadı, sadece geç likidite penceresi faiz oranlarında 0.50 puanlık artış yaptı.

Haberin Devamı

Bu karara piyasaların tepki verdiği ama tepkinin düşük kaldığı gözlendi. Piyasa oyuncuları düşük kalan faiz artışına asıl tepkinin, Noel tatilinin bitmesinin ardından, yeni yılda görüleceğini belirtiyorlar.

Kurlarda enflasyon açıklaması sonrası yaşanan büyük artışın ardından, piyasalara el altından, Merkez Bankası’nı ciddi faiz artışı yapacağı duyurulmuş, bu yolla kurdaki artış frenlenmişti.

Piyasadaki beklentilerin ağırlığı geç likidite penceresinde 1 puanlık artış yapılacağı yönündeydi. Bu nedenle yarım puanlık artışa piyasa tepki verdi.

3.82 TL’lere kadar düşmüş olan dolar kurunun yeniden 3.88 TL’lere kadar arttığı sonradan bir miktar gevşediği görüldü.

Bankacılar, Merkez Bankası’nın kararının hayal kırıklığı yarattığını ama bu hayal kırıklığının yılbaşına kadar tam anlamıyla fiyatlara yansımayacağı görüşündeler.

Yılbaşına kadar çok büyük bir siyasi veya dış politika haberi gelmediği takdirde kurların bu seviyelerde dalgalanmaya devam etmesi bekleniyor. Küresel piyasaların artık Noel tatiline girmek üzere olduğunu, yılsonu bilançoları nedeniyle içerideki banka ve işletmelerin de kurlarda önemli artışları istemeyeceğini kaydeden bankacılar, yılbaşından sonra küresel piyasaların açılmasıyla birlikte asıl hareketlerin görülmeye başlayacağı görüşündeler.


OCAKTA DAHA YÜKSEK FAİZ ARTIŞI
Önümüzdeki birkaç ay enflasyon, baz etkisi nedeniyle, biraz düşmüş görünecek ama yönün yukarı olduğunu herkesin gördüğünü belirten bankacılar, Merkez Bankası’nın ciddi bir faiz artışı yaparak, önümüzdeki yılın ilk aylarını rahatlatma fırsatını kaçırdığı görüşündeler.

Özetle; Merkez Bankası ocak ayındaki PPK toplantısında çok daha yüksek oranda yeniden faiz artışı kararı vermek zorunda kalabilir.

Bu arada sadece geç likidite penceresi oranlarında artış yetmeyebilir, ocakta faiz bantını oluşturan oranlarda da artış yapmak zorunda kalabilir

Şu faktörü de gözardı etmememiz lazım ki; yılbaşına kadar ABD’deki davalardan ceza veya yaptırım kararı gelmesi halinde kurlar bu düzeyde kalamaz.

Tahminler bu kararların yılbaşından sonra geleceği yönünde. Beklentilerden daha kötü kararlar çıktığı takdirde, o zaman Merkez Bankası’nın olağanüstü PPK toplantıları bile gündeme gelebilir.

Yazarın Tüm Yazıları