TED'de 68 yıllık bir efsane

İstanbul Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü'nün ev sahipliği yaptığı Challenger Tenis Turnuvası (eski adıyla İstanbul Enternasyonal Tenis Turnuvası), 68 yıllık bir maziye sahip.

Haberin Devamı

Turnuva, uluslararası Cezmi Or Atletizm Kupası ile beraber ülkemizin en eski uluslararası spor etkinliği. Sadece sportif değil ayrıca İstanbul’u tanıtan kültürel bir etkinlik.

1960'lı yıllarda henüz teniste profesyonelleşme süreci olmadığı dönemde o zamanın zirvede olan İlie Nastase, Roy Emerson ve Bob Hewitt gibi tenisçiler İstanbul’a TED’in eski Taksim'deki yerine gelirdi.

Oyuncuların cüzi cep harçlıkları, uçak biletleri ve konaklama gibi masraflar organizatör tarafından karşılanırdı.

Tribünlerde yer bulmak imkansızdı. Turnuva tam bir şenlik havasında geçerdi.

O tarihlerde yabancı oyuncuların bizim tenisçilerimize karşı ezici bir üstünlükleri vardı. Çok az sayıda tenisçimiz bir üst tura çıkabilirdi.

1990'lı yılların başında profesyonel tenisçiler birliği ATP, TED OPEN'ı Challenger serisine dahil etti.

Bugün ise yeni adıyla American Express İstanbul Challenger Turnuvası (American Express 8 yıldır turnuvanın ana sponsoru) olan organizasyon, dünya tenisinde Challenger kategorisindeki 150 turnuva arasında ödül almış çok önemli bir değerimiz.

Haberin Devamı

CİLİC, DAVYDENKO VE SODERLİNG BURADA PARLADI
İstanbul Challenger turnuvasına katıldıktan sonra dünya sıralamasında zirveye çıkan Marin Cilic (8) Nikolay Davydenko (3) ve Robin Soderling (4) gibi tenisçileri sıralayabiliriz.

American Express İstanbul Challenger buraya kadar saydığımız ilklerin dışında bu sene de bir ilke imza attı.

Türk tenis tarihinde ilk defa tenisçilerimiz ön elemlerde yabancıları yenerek ana tabloya çıktılar ve ana tabloya Wild Card (kontenjan) ile giren dört tenisçimiz de kendilerinden üst sırada olan yabancı tenisçileri yendi.TEDde 68 yıllık bir efsaneCEM TINAZ: 70 KİŞİLİK EKİP CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR
Turnuva direktörü Dr. Cem Tınaz’ın 68 yıllık turnuva ile ilgili görüşleri ise şöyle:

"İstanbul Challenger, ATP Challenger takviminde yer alan, oyuncuların ve de hakemlerin katılmaktan zevk aldıkları turnuvalardan biri. Her sene turnuvanın gerçekleştiği haftada, takvimde alternatif turnuvalar yer almasına rağmen dünya tenisinin önde gelen birçok ismi bizim turnuvamızı tercih ediyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda ATP sıralamasının ilk 10’unda yer almış birçok raketin yolunun İstanbul Challenger’dan geçmiş olduğunu görebiliriz. Amacımız bu kategoride yer alan turnuvalar içerisinde dünya çapında en başarılı organizasyonlardan birini gerçekleştirebilmek. Bu hedefe erişebilmek için yaklaşık 70 kişilik bir ekip turnuva boyunca canla başla çalışıyor. Aralıksız olarak gerçekleştirebildiğimiz ender uluslararası spor etkinliklerinden biri olan İstanbul Challenger, Türk sporu için önemli değerlerden bir tanesi ve bu değere sahip çıkıyor olmaktan onur duyuyoruz."

 

Yazarın Tüm Yazıları