Sıcak sulardan zengin sofralara

Termal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.

Haberin Devamı

Yöresel yemekler
KÜTAHYA

Restore edilmiş eski bir konakta hizmet veren Germiyan Konağı’nda sini mantısından sıkıcık çorbasına, kuzu güveçten tavuk tiridine kadar Kütahya’ya ait pek çok yöresel yemeği bulabilirsiniz. Kütahya’nın alışılmışın dışındaki gözlemelerinden denemek isterseniz Refika Abla’nın Yeri veya Mis Gözleme’ye gidin ve özellikle haşhaşlısından veya ballı kaymaklısından yiyin. Küp içinde ağır ağır pişen kuzu etiyle hazırlanan küp kebabı için adres Osmanlı Kebap.

Köy kahvaltısı yapın
Gönen, BALIKESİR

Gönen Köy Konağı’nda Güneşli Köyü’nün organik ürünleriyle hazırlanan köy kahvaltısını yapabilirsiniz. Bol çeşitli peynirleri, tarladan sofraya servis edilen sebzeleri ve geniş brunch menüsü de son derece gözde. Plevne Meydan Lokantası Gönen’in en iyi esnaf lokantaları arasında ve sulu yemekleri gayet lezzetli. Yoğurtlu kebap ve köfte yemek içinse Hünkâr Bahçezade’ye gidebilirsiniz.

Rumeli köftesi
DENİZLİ

Yaşını doldurmamış erkek kuzunun ön kol, fileto ve kaburgasının aralarına kuyrukyağı koyup pişirilen Denizli kebabını Kebapçı Enver’de yiyebilirsiniz. Şehirde Rumeli usulü yani soğanlı, ekmek içli köfte yapan iyi yerler var. Köfteci Yaşar ve Muharrem bunlardan ikisi. Gazezoğlu Pide’nin kıymalı yumurtalısı çok lezzetli ancak fırının önüne attıkları masalarda yiyebilir veya paket yaptırabilirsiniz. Sulu yemek için Mavi Köşe Esnaf Lokantası aklınızda bulunsun.

Anadolu mutfağı
BURSA

Geçtiğimiz hafta kayak kentlerinde detaylı bir Bursa yeme-içme tavsiyesi vermiştik. Çakma İskender olarak da adlandırılan meşhur pideli köfte için Kayhan Çarşısı’ndaki İdris’e gidin. Dilerseniz hemen yan taraftaki Pidecioğlu’nda cantık da tadabilirsiniz. Zennup’ta Anadolu mutfağının en lezzetli örneklerine rastlamak mümkün. İyi bir esnaf lokantası için adresse Hayat Lokantası. Eve dönüş yolunda Pasto’ya uğrayıp ekmek almayı ihmal etmeyin.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Yalova sütlüsü

Patentli tatlıyı deneyin
YALOVA

Sandal ve Altın Balık en iyi balık restoranlarından. Milföylü Yalova kebabı ve Yalova köftesi gibi yemeklerin adresi Acarlar Kebap Salonu. Benim soğuk baklavayla laz böreğinin karışımına benzettiğim patentli tatlı Yalova sütlüsünü ona adını veren dükkânda yani Yalova Sütlüsü’nde deneyebilirsiniz. Tahinlisinden damlasakızlısına kadar farklı çeşitleri var.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Nur Lokantası

Şöhretli lezzetler diyarı
AFYON

Afyon yemeklerinin duyulmasına öncülük eden İkbal Lokantası’nda tandırdan sucuğa her şey başka bir lezzette. Aşçı Bacaksız 1850’lerden bu yana açık. Sadece kuzu kebabı ve kadayıf var. Salim Usta Lokantası’nda nohutlu patlıcan musakka, patlıcan kebabı, keşkek mekânın yıldızlarından. Nur Lokantası’nın kaymaklı kadayıfı meşhur. Ayşe Safkurşun’un restoranı Musakka’daysa göce köftesi, paça gibi yöresel tatlar var.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Tarihi Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası

Esnaf lokantası meşhur
İZMİR

İzmir, Türkiye’nin en iyi esnaf lokantalarına sahip kentlerinden. Tarihi Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası da bunların başında geliyor. Alsancak’taki Balmumu’nda ise Ahmet Güzelyağdöken Ege lezzetlerini usulünce hazırlıyor; özellikle sakatatlarından deneyin. Dostlar Fırını’nda sıcacık boyozla ve haşlanmış yumurtayla kahvaltı yapın. Alsancak’ta yeni açılan Özsüt’te oturabilirsiniz. Özellikle kruvasanlarını tavsiye ederim.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Trilye

Deniz yok, ürünü bol
ANKARA

Kullandığı sağlıklı malzemelerle ve yeni nesil menüsüyle benim için Ankara’nın en iyi yerlerinden biri Ekşi Maya. Ankara ve balık deyince akla ilk gelenler daha klasik bir yer olan Kalbur ve yenilikçi mezeleri ve pişirme tarzıyla Trilye. Sulu yemekler için tavsiyem Merkez Lokantası. Özellikle İspir fasulyesiyle hazırladığı kuru fasulye çok lezzetli. Kebapçı Canbolat’ın döneri Ankaralılar tarafından çok seviliyor. Ayrıca isim hakkını aldığı cheesecake’leriyle şef Ali Açıkgül’ün aynı isimdeki mekânı San Sebastian Cheesecake’te bir tatlı molası da verebilirsiniz.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Rina Balık

İster balık ister kebap
MERSİN

Deniz kenarında iyi kebap yemek için marinadaki Günaydın Restoran’a gidin. Şehrin klasiklerinden Göçtü’de kebap yemek de her daim leziz. Balık yiyecekseniz sahildeki Rina Balık sizi mutlu eder. Mersin’in meşhur tantunisinde alternatif çok ama kentin yerlisinin en sevdikleri Denizhan ve Memoş. Çarşı içindeki Tarsuslu Murat Usta’nın dükkânında nefis humus ve üzerine hem tahin hem biberli tereyağı dökerek servis edilen karışık çorbayı içebilirsiniz. Dönüşte hediye cezerye almak isterseniz de Hasan Yozgat veya Dondurmacı Halil’e uğrayın.

Sıcak sulardan zengin sofralara
Kırım Çibörek

Çibörek, met helvası...
ESKİŞEHİR

Kentin simge yemeklerinden biri olan çibörek için sizi hemen Kent Park’ın içindeki Kırım Çibörek dükkânına alalım. Hamur işi olmasın derseniz 1974’ten beri hizmet veren Köfteci Ali’ye gidin. Pino’da hamburger yemek de özellikle çocuklulara iyi alternatif. Çay saatinde Süreyya Pastanesi’nin pötibörünü unutmayın. Tanınmış Helvacı’dan met helvası alıp Karakedi Bozacısı’ndan da bozanızı için. Akşam yemeğinde şık bir yer isteyenler için en doğru adres Şef Deniz Ahmet Köse’nin mutfağında olduğu Sempre.

Yazarın Tüm Yazıları