Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

İngiltere’ye yerleştiğim yıl bir eğitimci olarak okulları gezmeye başladım. Çünkü eski usul gözümle görmeden velilerime bir şey sunmak istemedim.

Haberin Devamı

Bu tabii ki her temsil ettiğim okul için geçerli olamıyor, çünkü Kanada ve Amerika’ya o kadar sık gidemiyorum. Ama İngiltere yaşadığım ülke olduğu için bu avantajı değerlendiriyorum. Bir eğitim danışmanının görevi, öğrenci ve veliyi en doğru okul ile eşleştirmektir. Bu eşleştirme yapılırken ailenin kültürü, akademik hedefi, hayalleri, bütçesi yani her şey göze alınarak yapılır. Ülkemizde maalesef Türk okul temsilcilerinin sadece kendi okullarını övme görevi, satış hedefi, hatta sizin tanıştırdığınız veli ile arkadan iş çevirmesini bile yaşamış bir eğitimci olarak, velilerime ve tüm tanıdık eşe-dosta en büyük tavsiyem ‘çocuğunuzun eğitim yolculuğunda size kimlerin eşlik edeceğini seçerken çok dikkatli olmanız’ yönünde oluyor. Bir daha da bu arkadan iş çevirmeleri yaşarsam, buradan temsilci ismi, aile ismi ve kurum adı vermekten de hiç çekinmeyeceğimi bildirmek isterim.

Haberin Devamı

Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

İNGİLTERE’DE BİR AMERİKAN OKULU

Yukarıda bahsettiğim bu ziyaretlerden birisinde özellikle bir okula resmen aşık oldum: TASIS England. Kampüsün güzelliğine büyülenirken, kendi kendime ‘dur Ebru, içerik çok daha önemli, eğitimci gözünle bir bak’ dedim ve 2018 yılında tanıştığım bu kurum ile o günden beri harika işler çıkardık. Öncelikle İngiltere’nin en iyi yaz okulu ödülünü aldılar, sonra öğrencilerin üniversite giriş başarıları, IB programını işleyişteki profesyonellikleri ile beni bir eğitimci olarak kendilerine hayran bırakmaya devam ediyorlar. Yaz okuluna gönderdiğim her öğrencim programlarını uzatmak ya da seneye tekrar gelmek üzere yerlerini önden ayırıyorlar, çünkü sıfır sorun, sıfır hata, sıfır şikâyet ile bir eğitim danışmanı olarak o kadar rahat ediyorum ki ağrısız başım sorunsuz işim olarak geçiyor yaz dönemim. Çünkü bizler için en sorunlu dönem yaz dönemi oluyor. Biliyorum ki meslektaşlarım bu yıl artan talepler ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşadı birazdan onlara değineceğim ama önce TASIS England ile ilgili bilgileri bitirmek istiyorum.

Haberin Devamı

Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

1) TASIS England’da 60 ülkeden öğrenci vardır.
2) IB ortalama başarı oranı okul bazında yüzde 100, dünya ortalamasında yüzde 85.6’dır.
3) Bence ülke çapında en güzel kampüse sahip.
4) Kampüs Heathrow havalimanına 14 dakika mesafede.
5) Londra merkeze 45 dakika mesafede.
6) Okul mevcudu 650 kişi.
7) 220 öğrenci yatılı okumaktadır.
8) Kampüs alanı 46 acres yani 18 bin 616 hektardır.

TASIS England’ın tanımlayıcı özelliklerinden biri, küresel manzarayı yansıtan çeşitlilik içeren bir topluluğu eğitiyor olmasıdır. 60’dan fazla ülkeden gelen öğrencilerle okul, öğrencilerin çok çeşitli kültürler, diller ve bakış açılarıyla ilişki kurabilecekleri bir ortam sağlar. Bu global öğrenci profili, öğrencilerin akademik yolculuklarını zenginleştirmenin yanı sıra onları giderek birbirine bağlı hale gelen bir dünyada başarıya hazırlayan benzersiz bir öğrenme deneyimi yaratıyor.
Okul, Amerikan Lise Diploması ile Uluslararası Bakalorya (IB) Programı’nı birleştiren kapsamlı bir müfredat sunmaktadır. Bu benzersiz yaklaşım, öğrencileri hızla gelişen küresel bir ortamda başarılı olmak için gereken beceri, bilgi ve eleştirel düşünme yetenekleriyle donatır. STEM konularından beşeri bilimlere ve sanata kadar TASIS England, öğrencilerin tutkularını ve ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlayan çok yönlü bir eğitim almalarını sağlar.

Haberin Devamı

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ DESTEK

Benim en önem verdiğim özellik, öğrencinin bir okula giderken dışarıdan desteğe ihtiyaç duymamasıdır. İşte bunu İngiltere çok iyi beceriyor. Yani öğrenci herhangi uluslararası bir sınava hazırlanırken de üniversite bölümünü ve ülkesini belirlerken de okuduğu okuldan kişiselleştirilmiş destek alır ise okul iyi bir iş çıkarıyor demektir. TASIS England’ın istisnai bir eğitim deneyimi sağlamadaki başarısının merkezinde, besleyici ve destekleyici bir ortamı teşvik etme taahhüdü yatmaktadır. Okulun kendini işine adamış öğretim üyeleri, öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal olarak gelişebilecekleri güvenli bir alan yaratmak için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Küçük sınıflar, eğitimcilerin öğretim yöntemlerini bireysel öğrenme stillerine göre uyarlamalarına olanak tanıyarak kişisel ilgi sağlıyor. Bu yaklaşım sadece akademik performansı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda her öğrenciye güven ve aidiyet duygusu da aşılıyor. Yurt anneleri bile akademisyen, 7/24 çocukların gelişimini izleyen eğitimciler.. Yaz okulu programına yerleştirdiğim öğrencilerimi ziyarete gittiğimde tüm TASIS ekibine de tekrar teşekkür etme fırsatım doğdu, çünkü yine sorunsuz bir yaz dönemi geçirdim. Tüm akademik yılı orada geçiren öğrencilerimi ziyaretlerimde de aynı duyguları yaşıyorum. Buradan da okul yöneticileri sevgili Sarah Travis, Angel Lozano, Josephine Mujuni ve Jennifer Yeadon’a tüm destekleri ve profesyonellikleri için teşekkür ediyorum.

 

Haberin Devamı

Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

Okul yöneticisi Sarah Travis’in “Ebru Doğdu ile Eğitim” programına konuk olarak katıldığı bölümü izlemek isterseniz link’i buraya bırakıyorum: https://youtu.be/d-pSCKZwkks  https://www.tasisengland.org/

YAZ OKULLARINA ARTAN TALEBİ YABANCI ÜLKELER KALDIRABİLDİ Mİ?

Eğitim danışmanınız satış elemanı değil eğitimci olsun

Bu yıl yurt dışı dil ve yaz okullarına talep yüzde 30 arttı. İnanılmaz geliyor bu kur şartlarında biliyorum ama bu oranı YEDAB (Yurtdışı Eğitim Danışmanları Birliği) Başkanı’mız Osman Yılmaz da doğruladı. Kendisi ile yaptığım sohbette bu yıl bu artışın sonuçlarını konuştuk ve birtakım sıkıntılar yaşandığını biliyorum. Şimdi size bu sıkıntıları ve seneye bunlardan kaçınmak için yapmanız gerekenleri yazıyorum.

Haberin Devamı

KONAKLAMA KÂBUSU

İngiltere’de konaklama her zaman çok titizlikle eğilmeniz gereken bir konu olmuştur. Öncelikle konaklama gerçekten maliyetlidir, lükse ve genişliğe alışmış ailelerin çocukları özellikle ilk gittiklerinde hayal kırıklığı yaşamamaları için onları beklentilerini dengeleyecek bir eğitim danışmanının şeffaf ve en real biçimde yönlendirmesi çok önemlidir. Odalar beklenenden küçük olabilir. Resimler yanıltıcı olabilir. Lokasyon çok çok önemlidir. Tüm bu parametreleri ele aldığınızda iyi bir eğitim danışmanı alacağınız riski ya da hayal kırıklığı oranını en aza indirger. Lakin bazen danışmanınızın elinde olmayan hadiseler de olur. Orada da yine danışmanınızın arkanızda durması, çözüm odaklı olması, her an ulaşılabilir olması hatta kendisi eğer İngiltere’de yaşıyorsa hemen öğrencinin yanına ulaşıp sorunları çözmesi şüphesiz her veli ya da öğrenciye çok iyi gelecektir. Bu yıl maalesef artan yaz ve dil okulu taleplerinde İngiltere biraz hazırlıksız yakalandı. Taahhüt edilen konaklamalar beklentinin çok altında çıktı, bazen temsilcilere ulaşılamadı ve vicdanlı iyi yürekli İngiltere’de yaşayan arkadaşlarımız çözüm için ellerinden geleni yaptı.

NE YAPMALISINIZ?

1) Referanslı okul, danışman ya da acente ile çalışın.
2) Hepimiz insan olduğumuz için aksiliklere ufak tefek hayal kırıklıklarına kendinizi hazırlayın.
3) Bu aksilikler yaşandığında arkanızda duracak bir danışmanınızın olmasını önemseyin.
4) Ucuz diye danışmanlık ücreti alınmıyor diye adı sanı bilinmeyen çil yavrusu gibi yayılan danışmanlık şirketlerine itibar etmeyin. Başkanlığını Osman Yılmaz’ın yaptığı YEDAB gibi kuruluşlardan destek alın.

UNUTMAYINIZ

Doğru danışman doğru okul demektir. Eğitim yolculuğunuzda atacağınız adımlarda, ayağınıza değecek taşları danışmanınız yolunuzdan kaldırır ve böylece tökezlemezsiniz. Bu yüzden de bir danışmana ödeyeceğiniz danışmanlık ücreti sizin zaten yolculukta yapacağınız kazaları engellediğinden size gani gani geri dönecektir. Öyle dönmese, danışmanınızın sizin için alacağı ufak tefek burslarla bile o ücreti geri alıyor olursunuz. Bu yüzden bir danışman seçerken ‘orası bedava yapıyor ben neden buraya para veriyorum’ demek yerine kendinize liyakatlı, güvenilir, son derece deneyimli, tüm bu deneyimlerinin, özelliklerinin ve hizmetlerinin tabii ki bir karşılığının olacağını düşüneceğiniz danışmanlarla çalışın pişman olmazsınız.

GÜNÜN SÖZÜ
“Uzun bir yolculuk tek bir adımla başlar.”
(Konfüçyüs)

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları