Diskalkuli: Çocuğunuz matematiksel öğrenme güçlüğü çekiyorsa nasıl desteklersiniz?

Arası matematik ile iyi olanları hep kıskanmışımdır. Âdeta ‘seçilmiş insanlar’ gibi gelirler bana... Hani ‘mühendis kafası’ deriz, bir hayranlık duyarız ya! İşte ben de o hayran duyan kesimdenim.

Haberin Devamı

Şimdi sizi hepimizin artık az çok aşina olduğu ‘disleksi’ kelimesine benzer bir bozukluk olan ‘diskalkuli’ sorunu ile tanıştırayım. Diskalkuli, yaşı veya yeteneği ne olursa olsun herkesi etkileyebilen, sayıları anlamada sürekli bir zorluktur. Hem genel halk hem de öğretmenler tarafından daha az bilinir ve diğer öğrenme güçlüklerine kıyasla daha az araştırılmıştır. Diskalkuli olan çocuklar, basit sayma, toplama, çıkarma ve çarpma gibi temel matematik becerilerini ve kavramlarını ve çarpım tablolarını öğrenmekte zorlanabilirler. Daha sonra, örneğin ödünç alma ve devretme gibi daha gelişmiş matematiksel gerçekler ve prosedürlerde zorluk yaşayabilirler, aynı zamanda kesirleri ve oranları da anlamayabilirler. Diskalkuli çocukları, sadece matematik derslerinde değil maalesef müfredatın tüm alanlarında zorlanabilirler. Bu kalıcı zorluklar, genel olarak ortalamanın altında bir yetenek düzeyi veya diğer gelişimsel bozukluklarla açıklanamaz. Bununla birlikte diskalkuli olan çocuklar, disleksi ve DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) gibi başka öğrenme güçlükleri de yaşayabilirler. Bu yüzden oldukça önemsenmesi ve çözüm arayışlarına girilmesi gereken
bir sorundur.

Haberin Devamı

Diskalkuli: Çocuğunuz matematiksel öğrenme güçlüğü çekiyorsa nasıl desteklersiniz

MATEMATİKSEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÇEKEN ÇOCUKLARI DESTEKLEMEK İÇİN BAZI PRATİK İPUÇLARI

1-Destekleyici araç gereç kullanın

Diskalkuli olan çocuklar, basit toplamaları ve matematik problemlerini çözerken bile yararlı ek pratik destekler bulabilirler. Genellikle parmakları veya abaküs gibi pratik yardımcıları kullanmaları gerekebilir. Setler veya gruplar oluşturmak için sayaçlar ve boncuklar kullanmanın yanı sıra matematik problemlerinin yanıtlarını bulmak için sayı çizgilerini kullanmaktan yararlanabilirler.

2-Problemi parçalayın

Çocuklara bir probleme nereden başlayacaklarını ve matematik problemlerini nasıl parçalara ayıracaklarını belirleme stratejilerini öğretmek, iyi bir başlangıç noktası olabilir. Örneğin ebeveynler ve öğretmenler, çocukları belirli sorunları çözme stratejilerini hatırlamalarına yardımcı olacak şarkılar ve anımsatıcılar kullanmaya teşvik edebilirler.

Haberin Devamı

Diskalkuli: Çocuğunuz matematiksel öğrenme güçlüğü çekiyorsa nasıl desteklersiniz

3-Tam olarak nerede yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirleyin

Matematiksel öğrenme güçlüğü çeken çocuklar genellikle matematik problemlerine takılıp kalırlar ve çabucak pes edebilirler. Öğretmenler ve ebeveynler çocuklara neyi zor bulduklarını sormalı ve onları zor buldukları konuda desteklemek için açık talimatlar vermelidirler.

4-Her seferinde tek bir konuya odaklanın

Matematik problemleri, matematik güçlüğü çeken gençler için kafa karıştırıcı olabileceğinden aynı anda yalnızca bir problem üzerinde çalıştığınızdan emin olun. Bu, sayfadaki diğer matematik sorularını kapatmak ve alakasız resimleri kaldırmak anlamına gelebilir. Hem doğru hem de yanlış cevaplar hakkında anında geri bildirim sağlayın. Bu, çocukların uygulamalarından öğrenmelerine ve doğru ve yanlış problem çözme stratejileri arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

5-Doğru kelime dağarcığını kullanın

Matematiksel dil ve semboller kafa karıştırıcı olabilir. Net bir dil kullanmak önemlidir. Çocukların matematik kelime dağarcığını geliştirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra anlamalarını kontrol etmek de faydalı olacaktır.

6-Oyunlar oynayın

Çocuklar neden oyunlar oynarken daha iyi öğreniyor, çünkü mutluluk hormonu salgılıyorlar ve öğrendikleri uzun süreli hafızaya kaydoluyor. Bu kadar basit. Oyunlar oynayarak matematik çalışın.

7-Olumlu olun

Son olarak matematiğe karşı olumlu duyguları teşvik etmek çok önemlidir. Bu, matematikle ilgili kendi endişelerinizi ve olumsuz duygularınızı dile getirmemeyi içerebilir. Bunun yerine çocukların sebat etmelerine ve zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için matematiğe olan kendi ilginizi arttırmak ya da pozitif konuşmak yardımcı olacaktır.

Günün Sözü: “Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun, bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.”(Nikolay Lobaçevski)

Haberin Devamı

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları