ChatGBT eğitimin geleceği mi yoksa en büyük düşmanı mı?

* ChatGBT nedir? Öncelikle buna bir bakalım, sonrasında zaten siz de okudukça tehlikeyi fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

Eskiden her şey ne kadar masumdu. Britanya ve Meydan Larousse ansiklopedilerinden okuyup araştırarak yapardık ödevlerimizi. Hepimizin evlerinde bu ansiklopediler sıra sıra dizilirdi dolaplara. Bakın şimdi yapay zekâ ile gelinen noktada neler oluyor?

* * *

ChatGPT, temel işlevi konuşma sırasında bir insanı taklit etmek olan bir yapay zekâ sohbet robotudur. Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar; e-posta yazmak, bilgisayar programlarında hata ayıklamak, ev ödevi sorularını yanıtlamak, oyun oynamak, hikâye ve şarkı sözü yazmak ve çok daha fazlasını yapmak için ChatGPT’yi kullanıyor.

ChatGBT eğitimin geleceği mi yoksa en büyük düşmanı mı

* * *

ChatGPT’nin yükselişi, okullarda kopya çekme gibi etik sorun riskleri oluşturması ve öğrencileri asgari çabaya teşvik etmesi nedeniyle eğitim uzmanları ve akademik fakülte arasında endişelere neden oldu. Yapay zekâ aracı ChatGPT’nin Kasım 2022’de kullanıma sunulmasından bu yana, yeni teknoloji, yapay zekânın hayatlarımız üzerinde sahip olabileceği gücü ve potansiyeli gösterdi.

* * *

Haberin Devamı

ChatGPT’nin OpenAI şirketini yeni popülerlik düzeylerine taşıyan sürümü olan GPT3, 175 milyardan fazla istatistiksel bağlantı kullanır ve Wikipedia ve çok sayıda kitap dahil olmak üzere internetin üçte ikisinde eğitilir. Zaman geçtikçe şirket, aracın üzerinde eğitildiği veri setini geliştirir ve genişletir.

* * *

“Üniversite kariyerinizin tamamını bu tür bir teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiğinizi hayal edin. Sonra ister avukat ister doktor olarak profesyonel dünyaya adım atın.” Kendime bu soruyu sormaya devam ediyorum ve hem Türkiye’de hem de yurt dışında eğitim sektöründeki meslektaşlarım tarafından da sık sık soruluyor. Bu teknoloji, iş gücünde yer alan kalifiye profesyonellere karşı şüphe uyandıracak mı?

* * *

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan Open AI CEO’su Sam Altman, bu ayın başlarında şirketinin geliştirmekte olduğu güçlü teknolojiden “biraz korktuğunu” bile itiraf etti. Altman, yapay zekânın “mevcut birçok işi ortadan kaldıracağını” tahmin ederken, teknolojinin eğitim gibi endüstrileri dönüştürme potansiyeli nedeniyle insanlar için net bir pozitif olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Altman, “Eğitim değişmek zorunda kalacak” dedi. Mesela hesap makinesini aldığımızda, matematiği öğretme şeklimiz ve öğrencileri test ettiğimiz şeyler tamamen değişti.

ChatGBT eğitimin geleceği mi yoksa en büyük düşmanı mı

* * *

Imperial College London ve University of Cambridge dahil olmak üzere Birleşik Krallık’taki birçok önde gelen üniversite, öğrencileri ChatGPT’yi kopya çekmek için kullanmamaları konusunda uyaran açıklamalar yayınladı. Eğitim sektöründen gelen bu ilk panik gayet anlaşılır. Bir web uygulaması aracılığıyla halka açık olan ChatGPT, soruları yanıtlayabilir ve sicim teorisinden Shakespeare’e kadar sorulan hemen hemen her konuda birkaç bin kelime uzunluğunda düzgün, iyi yapılandırılmış metin blokları oluşturabilir. Ürettiği her makale, aynı komut tekrar verildiğinde bile benzersizdir ve yazarlığını (pratik olarak) tespit etmek imkânsızdır. ChatGPT, eğitimin temel taşlarından biri olan öğrencilerin öğrendiklerini test etme yöntemimizi baltalayacak gibi görünüyor.

* * *

Haberin Devamı

Öte yandan 2022’den bu yana teknoloji geliştikçe, giderek daha fazla eğitimci bu konuda daha az şüpheci olmaya başlıyor ve hatta bazıları faydaları görmeye başlıyor ve bu tür yapay zekânın eğitimi daha iyi hale getirebileceğine inanıyor. Şu anda bu aracın eğitimi herhangi bir şekilde iyileştireceğine ikna olmadım, ancak gerçek şu ki, makale yazan bu sohbet robotları var olmaya devam edecek. Bunları yasaklamak beyhudedir, hatta muhtemelen ters tepebilir. Gençleri, öğrencileri, çok da uzak olmayan bir gelecek dünyasına hazırlamak için ne yapmamız gerektiğini sormamız gerekiyor. Çok faydası olduğuna katılıyorum ama ben bu gidişattan pek memnun değilim. Faydalı ama riskli, faydalı ama tembelci, faydalı ama çabasız sonuç verici, faydalı ama çok sanal. Faydalı kelimesini bu kadar çelişkili cümleler içerisinde kullanacağımı hiç düşünmezdim. Sanırım hepimiz faydaya odaklanıp öbür tarafı gözardı edeceğiz ve sonuçlarına da hep beraber katlanacağız.

Haberin Devamı

 Günün Sözü:

“Öğrenciye tesir etmeden öğretmeye kalkanlar, soğuk demiri dövmeye çalışır.”

(H. Mann)

 

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN. 

 

Yazarın Tüm Yazıları