Varsa fikrin; PATLAT!

Bu haftaki röportaj konuklarım TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ceyhun Baskın, Kurul üyesi Emre Nargile, Aslı Teymen ve Çukurova Üniversitesi’nden Doç Dr. Selçuk Çolak ve Yard. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu.

Haberin Devamı

Varsa fikrin; PATLAT

(Fotoğraf: Barış ÜNLÜDALGIÇER)

 

Yaklaşık 6 aydır üzerinde çalıştıkları “Patlat fikrini” projeleri üzerine sohbet ettik. Projenin amacı, girişimcileri ortaya çıkarmak, onları desteklemek…

Yani fikriniz var ama yolunuzu bilmiyorsanız işte bu yarışma tam size göre. www.patlatfikrini.com ’a girerek yarışma hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İlk şart 18-40 yaşında olmanız.

 

Bu projeyi geliştirenlerin de çok güzel girişimcilik hikâyeleri var. Mesela Aslı Teymen kendi başına bir hikâye.

Böyle insanların bir araya gelip de bu işi yapmaları hakikaten özel ve güzel! Enerjileri tavan, yeni jenerasyon, pratik ve yaratıcılar.

 

Haberin Devamı

Biraz sizi tanıyalım Ceyhun Baskın kimdir biraz sizi tanıyalım?

ODTÜ Mimarlık mezunuyum, Londra’da yüksek lisansımı yaptım. 8 sene orada çalıştım sonra Türkiye’ye döndüm, 3 senedir de Adana’da aile şirketimizde çalışmaya devam ediyorum. Geçtiğimiz Aralık ayında da TOBB Genç Girişciler Kurulu’na seçildim, ekipteki arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yapıyoruz.

Yönetimde kimler var?

Ceyhun Baskın, Erman Onatça, Emre Onur Nargile, Aslı Emine Çomu, Caner Aydar, Duygu Gür, Gökberk Babacan, Zeliha Aslı Teymen, Gökhan Yağan, Mehmet Celal Açıcı, Muhammet Mustafa Yumuşak, Selçuk Televi, Tuğçe Yıldırım, Volkan Gündoğdu, Zafer Gök.

Öncelikle sizler için girişimcilik tek kelime ile nedir?

Ceyhun Baskın: Cesaret

Aslı Teymen: Macera

Burak Nakıboğlu: Güç

Emre Nargile: Cesaret

Selçuk Çolak: Fırsat

Yeni nesil için girişimcilik anlayışı ile bir önceki neslin anlayışı aynı mı?

Ceyhun Baskın: Yeni nesil daha hızlı düşünüyor, daha esnek, yeniliğe çok açık, araştırmacı.

Selçuk Çolak: İnsanlar için KOSGEB’in verdiği destekle kuaför açmak filan. Ama bu değil. Ali Sabancı’nın kurduğu FlyPegasus bir girişimcilik mi? Belki bunların tartışılması gerekiyor. Bazı kafelerde alttan ısıtmalı sobalar var, mesela bu bir girişimcilik örneğidir. Hikâyesi de şöyle, öğrenciler oturuyor üstten ısıtma var, o gençlerden biri “bu sobayı alsak ayaklarımızın altına gömsek de alttan ısıtsa” diyor. Tekno Girişim sermayesine başvurup bu işi yapıyorlar.

Haberin Devamı

Yeni nesil olarak şehrin istihdamına, sosyal yapısına bakarak “Şurada bir şeyler yanlış, o yüzden Adana gelişemiyor” dediğiniz bir şey var mı?

Ceyhun Baskın: Kadın istihdamının sorunu ülkedeki istihdama yansıyor. Erkeklerde %66 olan istihdam oranı kadınlarda %20’lerde, işsiz üniversiteli sayısı 600 bini geçmiş. Hem Amerika’da hem de Türkiye’de yapılan araştırmalarda 5 seneden daha yaşlı şirketlerin yeni istihdam yaratma şansı çok çok azalıyor. En büyük istihdamı kamu yaratıyor dersek, kamuda da yeni istihdam oranı çok çok düşüyor. Bu şartlarda ortaya yeni bir yol çıkıyor o da yeni şirketler. Amerika’da son 10 senede yaratılan istihdamın %75’i Google, Amazon, Facebook gibi tenoloji bazlı şirketler tarafından yaratılmış. Türkiye’de girişimciliğin geliştirilip, yeni alanlarda yeni şirketler kurulması gerekiyor ki yeni istihdamlar yaratılsın.

Haberin Devamı

Selçuk Çolak: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TUBİTAK proje destekleri veriyor. 100 bin TL veriyor, o para ile bir sene içerisinde fikrinizi hayata geçirin diyor. Her sene ortalama 500 kişiye veriyor, Adana’dan 10 ya da 12 kişi alıyor biliyor musunuz!!! Konya 40-50 alıyor.

Eyvallahsız bir şehir mi Adana?

Selçuk Çolak: Belki de haberimiz yok.

Emre Nargile: Bence açık konuşalım, tembellikten kaynaklı.

Burak Nakıboğlu: Bu biraz da kültür ile alakalı. İnsanlar gibi o şehirlerdeki işletmelerin de bir kültürü var. Gaziantep, Kayseri ve Adana’yı karşılaştırırsanız en zengin, tarımdan dolayı hazır paraya dayalı tek şehir Adana. Hazırcı bir alt kültüre sahip olduğu için Adana’da girişimcilikle geç buluşan bir şehir. Bir de üç tane aile kültürünü taşıyan bir şehir. Türk, Kürt ve Arap girişimcilerin olduğu bir kozmopolit kültür... Bunun da etkisi var.

Haberin Devamı

Varsa fikrin; PATLAT

Hangi şehir girişmcilikte örnek?

Burak Nakıboğlu: Bunu bir araştırmaya dayandırmıyorum ama girişimciliğin özgür çoğalabildiği ortamlarda daha hızlı gelişmiştir. Bu yüzden İstanbul ve Bursa’yı öncelikli tutarım. Uluslararası ilişkileri bakımından İzmir’i öncelikli tutarım.

Emre Nargile: Adana’dan çıkmış girişimcileri biz çok görmüyoruz. Yani elbette başarılılar var ama insanlara örnek olacak kişileri çok gösteremiyoruz. Örnek teşkil edecek 2-3 kurum olsa belki Adana’yı daha da hızlandıracak.

Selçuk Çolak: Aslında tekno girişimci olarak epey var ama çok dağınık şekildeler. Onları bir toparlamak lazım…

Emre Nargile: O kadar çok farklı iş kollarında olan şirketler var ki, hiçbirini bilmiyoruz. Birbirinden çok kopuk bir şehir… Odalar bile daha yeni birbirleriyle dirsek temasına başladılar.

Haberin Devamı

Gelelim Genç Girişimciler Kurulu’nun çalışmalarına. Şuana kadar birçok proje gerçekleştirdiniz. Şimdi de “Patlat Fikrini” projeniz var. Nedir bu?

Ceyhun Baskın: Adana’da girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını ancak elimizi taşın altına koyarak katkı sağlayabileceğimizi düşündük. Onun içinde 18-40 yaş arası insanların fikirlerini alıp onları girişimci yapacak bir platform yapmak istedik. Bu amaçla öncelikle üniversiteden hocalarımızla bir araya geldik. Üniversite ile bir çatı oluşturduktan sonra odalarla görüştük, organize sanayi bölgemizle görüştük destek aldık.

Kaç proje ödüllendirilecek?

4 proje.

Sadece maddi destek mi verilecek?

Hayır. Adana’daki melek yatırımcılarla, sanayicilerle ya da o fikre uygun olan insanlarla buluşturmayı yani bir nevi koçluk ya da mentorluk desteği verilecek. Yani bu 4 projenin şirketleşmesi, istihdam yaratacak hale gelmesi için destekleyeceğiz.

 

Varsa fikrin; PATLAT

“Tebrikler, buyurun paranız…” deyip, kenara çekilmeyeceksiniz yani?

Hayır!

Selçuk Çolak: 2 aşamalı, birinci aşamada projeler toplanacak. GGK’dan, odalardan, Borsalardan oluşan bir kadro bunları ön elemeden geçirecek, 20 projeye düşürecek. Sonra 20 projeden 4 projeye düşürülüp, 4 projeye de aynı ödül verilecek. Kalan 16 proje kaybetti diye bir şey olmayacak, onlardan da geliştirilebileni mentorlukla destekleyebiliriz. Yani hiç kimseyi yarıda bırakmayacağız.

Burak Nakıboğlu: Bu projede beni en heyecanlandıran gelecek başvurularda insanların bir fikrinin, projesinin olduğunu bilmek. Öğrencilerimizin bir dönemlik yaptıkları projelerinde bile bu cevherleri görebiliyoruz.

Herhangi bir torpil olmaması, düşündürülmemesi açısından ne gibi önlemleriniz olacak? Yarışmacı isimleri jüriden gizlenecek mi?

Burak Nakıboğlu: Bu önemli mevzu, kesinlikle gizli tutulacak.

Emre Nargile: Buradaki herkes emeğin ne olduğunu bilen insanlar. O yüzden kimsenin emeğine zarar vermeyecek insanlarla bu iş devam ediyor.

Selçuk Çolak: Her fikir sahibi projesini notere götürüp onaylatabilir.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Burak Nakıboğlu: Hayatta bazı fırsatlar geliyor bazen bunları yakalayabiliyoruz bazen de kaçırabiliyoruz. Ben bugüne kadar sayısız kişiden “Bir fikrim var ama ne yapacağımı bilmiyorum” sözünü çok duydum. Bu yarışma işte ne yapacaklarını bilmeyenlerin fikrini patlatacağı işin içinde işin ehli insanların olduğu bir platform.

Yazarın Tüm Yazıları