Yaz için su reçeteniz hazır mı?

Vücudumuzun su ihtiyacının her zamankinden fazla olduğu bir mevsimdeyiz. Ama bazılarımızın içinden sürekli su içmek gelmiyor. Onlar için de güzel haberim var: Sürekli su içmek yerine vücudumuzun sıvı ihtiyacına katkı sağlayacak lezzetli seçenekler mevcut.

Haberin Devamı

Havalar ısındıkça vücudumuzun sıvı ihtiyacı da artıyor. Peki ihtiyacımız ne kadar? İşte bu soruya verilebilecek standart bir cevap ne yazık ki yok. Yeni araştırmalarla eski bildiklerimizin çoğu çöp oldu. ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden uzmanlar, sağlıklı kalmak için yetişkin bir insanın günde 2 litre (8 bardak) su içmesi gerektiği inancının doğru olmadığını söyledi. Araştırmaya göre günlük ortalama su ihtiyacı kişiden kişiye 1-6 litre arasında farklılık gösteriyor ve su ihtiyacımız yaptığımız işe, iklime ve cinsiyetimize göre değişiyor.

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nden araştırmacılar da günlük su ihtiyacının bir bölümünün zaten gıdalardan alındığını, bu nedenle günde 1.5 ila 1.8 litre su tüketmenin yeterli olacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Özetle her birimizin içmesi gereken su miktarı; boyumuz, kilomuz, yaşadığımız yer, çalışma koşullarımız, spor yapıp yapmadığımız gibi çok sayıda faktörden etkilenen kişisel bir değer. Ancak değişmeyen tek gerçek şu ki vücudumuzun suya ihtiyacı var! Yine de yaz mevsiminde daha çok sıvı alımını karşılamanın su içmek dışında yolları da mevcut. Aman yanlış anlaşılmasın: Su içmeden asla olmaz! Sadece sürekli su içemeyenler için alternatif yollar da olduğunu söylemek istiyorum. Gelin onların neler olabileceğine bakalım…

* Naneli veya şeftalili ayran: Sıvı alımını arttırmak için sebzeli ve meyveli ayranlar hazırlayıp serin serin içmek yazın ilk tercihi olabilir. Taze nane veya ıspanakla bir bardak yeşil ayran, az domates ve kırmızı biberle  bir bardak kırmızı ayran hazırlayabilirsiniz. Çocuklar içinse sevdiği içeriklerle meyveli ayranlar hazırlanabilir; mesela şeftalili ayran…

Hibiskus çayı veya yeşil çay: Yazın hem içinizi ferahlatacak hem de sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza destek olacak soğuk bitki çayları da tercih edilebilir. Antioksidan etkisiyle hibiskus çayı ve yeşil çay, sıcak yaz günlerine serinlik katmak için benim ilk tercihlerim arasında.

* Muzlu veya kavunlu smoothie: Bir bardak su yerine bir bardak meyveli smoothie’ye hayır diyebileceğinizi de sanmıyorum. Üçte ikisini kavun, üçte birini ise muz, ananas, limon gibi lezzetlerle hazırlayacağınız karışımın içeriğini damak zevkinize göre ayarlayın. Blender’dan geçirip 20 dakika dipfrizde bekletmeniz yeterli.

Haberin Devamı

* Elmalı veya limonlu su: Vücudumuzun sıvı ihtiyacının büyük kısmını mutlaka su tüketerek karşılamamız gerekiyor. Su içme isteğiniz düşükse, bunu arttırmak için meyve ve sebzelerden yararlanabilirsiniz. Tercihinize göre küp küp dilimlenmiş kavun, nane yaprakları, limon veya elma dilimleriyle suyunuzu daha çekici hale getirebilirsiniz. Bu karışımı 6 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra içebilirsiniz.

* Vitaminli su: Bir bardak vitaminli su içmeyi de tercih edebilirsiniz. Günlük vitamin ihtiyacınız için suda çözünen efervesan tablet kullanabilir, suyunuzu bir vitamin deposuna dönüştürebilirsiniz. Ben özellikle bağışıklık sistemimin zayıfladığını, kendimi yorgun, halsiz hissettiğim günlerde mutlaka bir bardak vitaminli su içiyorum.

Haberin Devamı

Yaz için su reçeteniz hazır mı

Åžekersiz virgin mojito

İçindekiler:

* 2 dal taze nane

* 3 dilim taze limon

* Maden suyu

Hazırlanışı:  Bir bardakta taze nane yapraklarını ve üç dilim limonun suyunu karıştırın. Ardından bardağı buzla doldurun. Maden suyunu bardağa dökün. İnsülin dengesi probleminiz yoksa içine az bir miktar bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz de.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları