Şifayı kapanlar için rahatlatıcı öneriler

Havalar soğudukça hastalanan insanların sayısı hızla artıyor. Peki, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilmek ve süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapabiliriz? Evde kolayca hazırlayabileceğimiz, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler imdadımıza yetişebilir.

Haberin Devamı

Hastalık sezonunu tüm ülke genelinde iyice açtık gibi görünüyor. Değişen hava koşulları ve kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirme gibi birçok tetikleyici buna zemin hazırlıyor. Umarım karşılaşmazsınız ama hastalık kapıyı çalınca bazı detayları bilmek süreci daha iyi yönetmek açısından elimizi güçlendiriyor. İç hastalıkları uzmanı

Dr. Ayça Kaya’nın önerilerini sizler için derledim. Kaya, bağışıklığı güçlendiren sebzeli tavuk çorbası tarifi de paylaştı. Bir fitoterapi uzmanı olarak ben de sizi rahatlatabilecek bazı bitki çayları önereceğim.

Şifayı kapanlar için rahatlatıcı öneriler

 

‘YETERLİ PROTEİN ALIMI ÖNEMLİDİR’

Haberin Devamı

Hastaneye gitmenizi gerektirebilecek yüksek ateş ve solunum güçlüğü gibi ciddi belirtiler dışında, hafif semptomlar yaşayan ve genel sağlık durumu iyi olan birçok kişi evde dinlenerek iyileşebilir. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır. İyi bir bağışıklık sistemi, hastalıklarla mücadelede büyük bir rol oynar ve sağlıklı beslenme bu sistemi güçlendirmenin en temel yoludur. Yeterli protein alımı bağışıklık sistemi hücrelerinin oluşması ve onarımı için önemlidir. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve baklagiller gibi protein kaynaklarına odaklanın. Beslenmenizde mutlaka renkli meyve ve sebzelere yer verin. Meyve ve sebzeler vücudu vitamin, mineral ve antioksidanlarla zenginleştirir. C vitamini (narenciye, kivi), A vitamini (havuç, tatlı patates) ve folik asit (ıspanak, brokoli) gibi besinler bağışıklık sistemi için önemlidir. Omega-3 yağ asitleri (balık, ceviz, chia tohumu), zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar almaya özen gösterin.

 

‘VÜCUT UYURKEN KENDİNİ ONARIR’

Hastalıkla beraber vücudun sıvı ihtiyacı artar. Bol su içmek hastalık sürecini daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. İyileşme aşamasında yeterince dinlenmek ve uyumak da çok önemlidir. Vücut uyurken kendini onarır ve bağışıklık sistemi güçlenir. Bu sebeple gerektiğinde kısa şekerlemeler yapmaya çalışın. Stresse bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Meditasyon, derin nefes almak veya rahatlatıcı aktiviteler, stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Aile ve arkadaşlarınızdan destek isteyin. Onların yardımı ve moral desteği iyileşme sürecinizi olumlu etkileyecektir. Ancak belirtilerinizde endişe verici bir değişiklik fark ederseniz veya kendinizi tedirgin hissederseniz her zaman bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmelisiniz.
(Uzm. Dr. Ayça Kaya)

 

Haberin Devamı

SEBZELİ TAVUK ÇORBASI

Şifayı kapanlar için rahatlatıcı öneriler

Malzemeler:

4 adet tavuk baget

1 büyük kuru soğan

2 havuç

1 kereviz

1 patates

3-4 diş sarımsak

6 bardak su

1 limon

Karabiber, pul biber, tuz (Dilediğiniz kadar) 

Hazırlanışı

Tavuk bagetleri yıkayın; doğradığınız soğanlar ve ezdiğiniz sarımsaklarla birlikte, üzerine 6 bardak su koyarak haşlamaya başlayın. Yuvarlak doğradığınız havuçları, küp küp doğradığınız patatesi ve kerevizi içine atın. Sebzeler ve tavuklar pişince üzerine limon suyu ve baharatı ekleyerek servis edebilirsiniz.

HASTALIĞA İYİ GELEN ÇAYLAR

Şifayı kapanlar için rahatlatıcı öneriler


◊ Günde iki defa, iki gram adaçayı yaprağını kapaklı fincanda 5-10 dakika demlendikten sonra içmek ağız ve boğaz iltihaplarında rahatlatıcı olabilir. 3-4 gram adaçayı yaprağını demledikten sonra soğutup doğal bir gargara olarak da kullanabilirsiniz.

◊ 2 gram kurutulmuş ıhlamur çiçeğini 15 dakika demledikten sonra ılık şekilde tüketmek boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığı şikâyetlerini hafifletici ve balgam söktürücü etkisi de olan ıhlamur çayını, adaçayıyla birlikte tüketmek soğuk algınlığına karşı koruyuculuğu da arttırabilir.

◊ Şikâyetlerin hafiflemesinde yardımcımız olan çaylardan biri de ekinezyadır. Bağışıklık sistemini destekler. Influenza virüsüne karşı antiviral etkisiyle gündeme gelen ekinezya bitkisinin yaklaşık 1 gramını (1 büyük fincan için) sıcak suda 10-15 dakika demlemek yeterli olur.

◊ Mikroplara karşı kalkanlarımızdan biri de antiviral ve antibakteriyel etkisi olan yeşilçaydır. 2-2,5 gram yeşilçay yaprağını 3-5 dakika demledikten sonra içebilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları