‘Sanal hastanelerde muayene olacağız’

Giyilebilir sağlık teknolojileri, yerimize muayene olan avatarlarımız, idrar tahlili yapan pisuvarlar... Sağlık sektöründe bizi nasıl bir geleceğin beklediği önümüzdeki hafta The Future Healthcare Istanbul’da (FHI) konuşulacak. Bu önemli konferans öncesi FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la bir araya geldik.

Haberin Devamı

Teknolojiden en çok faydalanan ve gelişmelere en açık alanların başında sağlık geliyor. Son yıllarda teknoloji firmaları da sağlık alanındaki yatırımlarını ciddi şekilde arttırdı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek The Future Healthcare Istanbul (FHI) konferansında geleceği şekillendirecek sağlık konuları ele alınacak. Etkinliğin bu yılki teması: Geleceğe yakından bakmak!

‘Sanal hastanelerde muayene olacağız’

FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’a göre hasta ve hasta yakınlarının yaşamını kolaylaştıracak onlarca yenilik hayatımıza girmeye hazırlanıyor: “Artık sadece içilen veya yutulan ilaçlar değil, aynı zamanda giyilebilir tedaviler üzerinde çalışılıyor.
Pek çok kronik rahatsızlıkta hastaların durumunun takip edilmesi çok önemli. Bunun için de düzenli ölçüm ve takip yapan cihazlardan yararlanacağız. Örneğin, kardiyovasküler hastalığı olan birinin kalp ritmi, giydiği bir tişörtle düzenli şekilde takip edilebilecek. Bu veri hastanın telefonu ya da ortamdaki modem aracılığıyla anlık olarak hekimleriyle paylaşılabilecek.”

Gözüaçık’tan tahlillerin de artık çok daha farklı şekillerde yapılabileceğini öğreniyoruz: “Gelişmekte olan cihazlarla sonsuz bir olasılıklar dünyasına açılıyoruz. İdrar tahlili yapan pisuvarlar gibi...”

Gördüğünü kaydeden lens

Herhangi bir uzvunu kaybetmiş insanlarla ilgili çalışmalar da var. Örneğin, son yapılan araştırmalardan biri yapay el ve parmakların zihin kontrolüyle gerçek el ve parmaklar gibi çalışabilmesi üzerine. Ancak bu gelişmelerin endişelendiren tarafı da var. Mesela gördüğümüz her şeyi kayıt altına alabilen lensler...

Haberin Devamı

‘Sanal hastanelerde muayene olacağız’


Gözüaçık’ın bu konudaki değerlendirmesiyse şöyle: “İşin en ileri safhası Elon Musk’ın yatırımcısı olduğu beyin çipi... Beyin duyulardan aldığı elektrik sinyallerini işleyerek anlamlandırıyor. Söz konusu çip de o ortamda olmayan bir şeyi kişiye hissettirebilecek şekilde tasarlanıyor. Tıpkı şu an metaverse’ün gelişiminde olduğu gibi... Metaverse’e şimdilik üç boyutlu gözlüklerle dahil oluyoruz. Yakın gelecekte yaygınlaşacak olan, dijital ortamdaki dokunsallığı bize gerçekmişçesine hissettiren eldivenler de hazır. Bu eldivenler metaverse’te bir kediye dokunduğunuzda, gerçekte tüylerini hissetmeyi sağlayacak. VR (Sanal Gerçeklik) gözlüklere koku aparatlarının da eklenmesi üzerinde çalışılıyor.”
Yarattığı sonsuz olasılıklar sebebiyle meta sağlık konusu da herkesi heyecanlandıran bir alan. Bu kavram önleyici sağlık, tanı ve tedavi uyumuyla bilinçlendirme konularında kişilerin yararlanabileceği üç boyutlu, dijital sağlık evrenleri anlamına geliyor. Bunların ötesinde tıp eğitimlerinin, ameliyat simülasyonlarının, sağlık turizminin ve yaşlı bakımı kararlarının verilebileceği pek çok imkânı da beraberinde getirecek bir teknoloji.

Mekândan bağımsız sağlık

Gözüaçık “Kimse evinden kalkıp hastaneye gitmeyi sevmez. Ya da orada geçirdiği zaman diliminden keyif almaz. Meta sağlık kavramıyla sağlık da mekândan bağımsız olabilecek. Güncel bir araştırmaya göre; sağlık alanında çalışan, konuyla ilgili profesyonellerin yüzde 81’i metaverse’ün sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaratacağını düşünüyor” diyor.

Teknolojik gelişmeler sağlık hizmetlerinin sunumunu tamamen değiştirecek bir güce sahip olacak. Yakın gelecekte sanal hastanelerde muayene olacağız. Sadece bir kontrol muayenesi için büyük şehirlerde yolda iki-üç saat vakit kaybetmeyeceğiz.

Bunun ‘teletıp’dan temel farkıysa şu: Bu dünyada kendimizi avatarlarımızla (sanal karakter) ifade edeceğiz. Oyunlarda nasıl bir karakterimiz var ve oyunu nasıl o karakterle oynuyorsak, bu dünyada da artık avatarımızla var olacağız. Avatarımız bizim yerimize muayene olacak, yani hekimimiz onunla görüşecek.

Blockchain teknolojisiyle tüm verilerimiz hekimimizle paylaşılabilecek. Psikolojik danışmanlık aldığınızı düşünün. Yüz yüze söylemeye çekindiğiniz bir konuyu avatarınız sizin adınıza anlatacak.

Gözüaçık “Meta sağlığın 2030 yılında 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Meta evrende iyi yaşam klinikleri, hastaneler, hasta okulları, kronik hastalık eğitim kampüsleri, bütüncül sağlık köyleri, spor ve meditasyon merkezleri, yoga ve pilates stüdyoları açılacak” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

50’ye yakın konuşmacı

Geçen yıl 1.350 kişinin fiziksel olarak, 26.150 kişinin de çevrimiçi olarak takip ettiği FHI, bu yıl 19-21 Ekim tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşecek. Konferansa, Nobel Tıp Ödülü’nü veren Karolinska Enstitüsü’nde bölüm başkanı olan Prof. Dr. Matti Sallberg’in aralarında olduğu 50’ye yakın konuşmacı katılacak.

Yazarın Tüm Yazıları