İki günlük bayram detoksu

Bayramda detoks mu olur demeyin! İlk gün bayramlaşma sırasında ikram edilenler, kurulan ziyafet sofraları, yemeği fazla kaçırmamıza yol açmış olabilir. Ama sonraki iki günde uygulayacağımız sağlıklı bir detoks menü ve bitki çaylarıyla bunu da telafi etmemiz mümkün.

Haberin Devamı

Ramazan ayında birçok kişinin yeme düzeni değişiyor. Vücut tam buna alışmaya başlarken bu kez bayram geliyor ve tekrar üç öğün yemek yenen eski düzene dönülüyor. Üstelik aile, eş dost buluşmaları ve buluşmalara eşlik eden lezzetli yemekler, ikramlar derken bayramın daha ilk gününden yemek yemeyi ‘fazla kaçırdığımız’ oluyor. Ama bunun da bir çözümü var.
Uzman diyetisyen Tolga Doğan bayramın son iki gününde uygulayabileceğimiz bir menü hazırladı. Doğan ayrıca, sağlıklı yetişkinlere uygun menüdeki detoks etkili tokluk salatası ve yeşil güç içeceğinin tariflerini verdi. Ve günde 2-2,5 litre su içmemizi ve 30 dakikalık yürüyüş yapmamızı önerdi. Ben de size sindirimi rahatlatan bitki çaylarını sıraladım.

◊ Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, bol yeşil salata
(2 tatlı kaşığı zeytinyağıyla), 1 dilim karabuğday ekmeği, 1 fincan yeşil çay
◊ Öğle: 1 porsiyon tokluk salatası, 250 ml sade mineralli su
◊ Ara öğün: 500 ml yeşil güç
◊ Akşam: 120 gram ızgara tavuk veya balık, mevsim salatası
◊ Ara öğün: 2 adet salatalık

Haberin Devamı

İki günlük bayram detoksu

Yeşil güç

(1 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 avuç maydanoz ◊ Yarım yeşil elma
◊ 1 dilim ananas ◊ 1 adet salatalık
◊ 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 2 su bardağı suyla demlenip soğutulmuş beyaz çay veya
yeşil çay
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeleri blender’dan geçirin ve servise hazırlayın. Ardından afiyetle için.

İki günlük bayram detoksu

Tokluk salatası

(1 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 5 yemek kaşığı haşlanmış maş fasulyesi
◊ 3 yemek kaşığı haşlanmış bulgur
◊ 1 avuç maydanoz ◊ 1 adet salatalık
◊ 1 adet kırmızı biber ◊ Çeyrek avokado
◊ 1 tatlı kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
◊ 1 çay kaşığı pul biber ◊ Yarım limonun suyu ◊ Yarım çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeleri doğrayıp bir servis kâsesine alın. Üzerine maş fasulyesi, bulgur, zeytinyağı, keten tohumu, pul biber ve limon suyunu ekleyin. Ardından afiyetle yiyin.

Haberin Devamı

İki günlük bayram detoksu

Çayların gücü adına!

◊ Bayramın son iki günü için ilk tercihimiz sindirimi rahatlatan papatya çayı olabilir. Gaz, hazımsızlık, mide-bağırsak spazmı ve şişkinliğe iyi gelir. Ayrıca kokusu rahatlatır, içimi yumuşaktır. Bir fincan kaynamış suya 2 gram papatya çiçeği koyup bardağın üzerini kapatın. 5-10 dakika demleyin.
◊ Yeşil çay da hazımsızlığın yanı sıra vücutta biriken ödemin atılmasını sağlar. 2-2,5 gram yeşil çay yaprağını 3-5 dakika demlemek yeterli.
◊ Sindirimi kolaylaştırmak ve gaz sorununu gidermek için yemeklerden önce kaynamış suda 1-2 gram anason tohumunu (1 tatlı kaşığı) 5-10 dakika demleyin.
◊ Gerginlikten uzak bir gün geçirmek hem de hazımsızlığı gidermek içinse lavanta çayı içebiliriz. 1-2 gram lavanta çiçeği üzerine kaynamış su ekleyip demlenmesi için 10 dakika bekleyin.

 

Yazarın Tüm Yazıları