2023 iyi yaşam trendleri

Zorlu bir yılı geride bıraktık. Çok da bunaldık. Ama şimdi yeni yılla birlikte yeni bir sayfa açma zamanı. Bu yıl hayatımızı daha iyi yaşamaya, bedenimize daha fazla özen göstermeye odaklanabiliriz. 2023’ün iyi yaşam trendlerine bakarak kendimize yeni bir yol çizmek mümkün.

Haberin Devamı

2023 iyi yaşam trendleri
Mikroegzersizler yapmak, intoleransımız olan gıdaları mutfağımızdan çıkarmak, biyoteknolojik cilt ürünleri kullanmak... Bu yıl da daha iyi yaşamak gündemimizde olacak.

1. Evde spor yapmak yükselişte

İyi yaşamın birinci adımı aktif olmak ve düzenli egzersiz. Fiziksel olarak ne kadar aktif olursak iyilik halimizin de o kadar arttığını gösteren sayısız bilimsel çalışma var. Ancak şehir hayatının koşturmacası içinde birçok kişi spor salonuna gidip düzenli spor yapmaya zaman bulmakta zorlanıyor. Sürekli gelişen teknoloji bu noktada bize alternatifler sunuyor. Bu yıl VR (sanal gerçeklik) gözlükleriyle evde spor yapmak çoğumuzun gündemine girecek. Hem zaman kaybı azalacak hem de eğlenceli bir fitness oyununu günlük egzersiz rutinimize dönüştürebileceğiz. Hatta sayısı giderek artan VR fitness uygulamaları yurtdışındaki yakınlarımızla egzersiz yapmamıza bile olanak sağlıyor. Yani bu sene spor salonuna gitmeye zaman yok bahanesi ‘out’, ‘Evde egzersizimi her gün bir oyuna dönüştürüyorum’ ‘in’. 2023’te mikroegzersizler de yükselişte olacak. TikTok’ta rastladığımız hızlı, bir dakikalık danslar ve fitness yarışmaları da bunu gösteriyor.

Haberin Devamı

2. Duygularla barışmak ve içsel uyum

Pandemi döneminde mesleğini bırakıp bambaşka bir yolculuğu seçen çok kişi gördüm. Bu kişiler kariyer hayallerini bir kenara bırakıp içinde kalanları gerçekleştirmek ve ‘ölmeden önce yapılacaklar’ listesini tamamlamak için hayatlarını değiştirdiler. Pandemi sonrasındaysa başka sorunlarla karşılaştık ve bu da tüm dünyayı farklı bir açmaza soktu. Belki tam da bu yüzden ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes bu yılın 10 iyi yaşam trendi arasında ‘spiritüel iyilik hali’ne yer verdi. Bu, kişinin hayatın anlam ve amacına odaklanırken duygularıyla barışmasını, içsel uyumunu, huzurlu ve sakin hissetmesini de kapsıyor. Yeni yılda yogaya yöneldim veya nefes egzersizlerine başladım diyen çok daha fazla kişiyle karşılaşacağız. Siz de spiritüel iyilik halinizi güçlendirmek için kendinize en iyi gelecek meditasyon ritüelini araştırmaya şimdiden başlayın.

Haberin Devamı

3. Arınma diyetlerine ilgi artıyor

Her yıl yeni diyetler gündem oluyor ve bu diyetleri milyonlarca insan deneyimliyor. Bu yılsa arınma diyetleri önplana çıkacak. Çünkü şablon diyet listeleri yerine kişiye özel beslenmenin gerekliliği giderek daha iyi anlaşıldı. Kimlik numaralarımız gibi diyet listelerimiz de bize özel olacak. Glüten, laktoz, lektin veya kazein gibi sindiremediğimiz, intoleransımız olan gıdalar diyet listemizden çıkarılacak. Bu gıdalardan arınıp alternatiflerine yöneleceğiz. Gizli açlık da daha çok gündemimizde olacak. Yemek yediğimiz halde aç kalan hücrelerimizi doyurmak için gıdaların içindeki mikrobesinler önem kazanacak. Bunlarla birlikte temiz içerikli gıdalara yönelik talep de ciddi şekilde artacak. Anlayacağınız, bu yıl etiketleri hiç olmadığı kadar dikkatli inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

4. Bilim destekli bakım ürünleri

Artık kadın-erkek ayrımı kalmadı. Hepimiz daha iyi bir cilt için düzenli bakım yapıyoruz, yaptırıyoruz. Bu yıl cilt bakım ürünlerinin doğa dostu, temiz içerikli ve hayvanlar üzerinde test edilmemiş olması daha da çok önem kazanacak. Ayrıca bu alana biyoteknoloji damgasını vuracak. Bilimle doğanın bir araya geldiği bu yeni ürünlerde aminoasitler gibi canlı organizmalardaki bileşenler kullanılıyor. Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve yaşlanma belirtilerinin azaltılmasında olumlu etkiler sağlayan biyoteknolojik ürünlerle yapılan cilt bakımlarına talebin bu yıl arttığını göreceğiz.  

5. Alkolle ilişkimiz değişiyor

Dünyada iyi yaşam trendleri arasına ‘sober curious’ (ayık meraklılık) diye bir kavram girdi. Çok sayıda insan daha iyi yaşayabilmek için alkolle ilişkisini değiştiriyor. Artık çok daha fazla restoran ve barın menülerinde ‘mocktail’e yani alkolsüz kokteyllere yer verdiğini fark etmişsinizdir. Bu içeceklerde, vücudun strese ve diğer rahatsızlıklara alkolsüz uyum sağlaması için farklı bitki ve otlar kullanılıyor. Bunlar gevşemeye yardımcı oluyor, ruh halini yükseltiyor ve ertesi gün ‘akşamdan kalma’ hissi yaşatmıyor. Hiç duymadığınız bitkilerden oluşan yeni kokteyl tariflerine şimdiden hazırlıklı olun.

Haberin Devamı

2023 iyi yaşam trendleri

İÇECEK:
Alkolsüz kokteyller deruh halini yükseltiyor.

Yazarın Tüm Yazıları