Rus Konsolosluğu’nda İdil Biret günü

İSTANBUL Rus Konsolosluğu’nda bugün saat 18.30’da İdil Biret günü gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Rusya için İdil Biret çok önemli.

Leningrad Orkestrası Şefi Alexander Dimitriev 1983 yılının temmuz ayındaki İstanbul Festivali konserinden sonra şöyle diyor:

“İdil Biret, Rusya’da Rachmaninov’un 3. Piyano Konçertosu’nu dün sizin çaldığınız gibi ustaca çalabilecek tek bir kadın piyanist yok. Erkeklerin sayısı da bir elin parmaklarını geçmez.”

Büyük Rus piyanisti Emil Gilels, İdil Biret’i 1957 ve 1958 yıllarında Paris’te dinledikten sonra Sovyetler Birliği’nde konserler vermeye davet etti. İdil, 14 Kasım 1960 tarihinde Moskova’nın büyük Çaykovski salonunda on dokuz yaşında sahneye çıktığında Sovyetler Birliği kurulduğundan beri orada konserler vermeye gelen ilk Türk solisti idi. Sekiz konserlik bir turne için yapılan davet Moskova resitalinin büyük başarısı üzerine on altı konsere çıkarıldı ve İdil SSCB’de bir aydan fazla kaldı. 1962, 1964 ve sonraki yıllarda yaptığı turnelerde İdil Moskova, Leningrad, Kiev, Odessa, Kharkov, Rostov, Riga, Tallinn, Vilnius, Minsk, Moldova, Lvow, Stalingrad, Tiflis, Erivan, Bakü gibi SSCB şehirlerinde yüzden fazla resital ve orkestra eşliğinde konser verdi. Rusya Federasyonu kurulduktan sonra da orada konserler veren İdil Biret son olarak 2019 yılında Sochi Festivali’nde Rahmaninov’un Paganini Rapsodisi’ni çalarak bu ülkedeki altmış yıllık kariyerini sonlandırdı.

Haberin Devamı

Rus Konsolosluğu’nda İdil Biret günü

‘BİZ RUSYA’DA ÜÇ BÜYÜK TÜRK TANIRIZ ATATÜRK, NÂZIM HİKMET VE İDİL BİRET’

Ruslar İdil Biret’i takdir etti, sevdi ve unutmadı. İki yıl evvel aniden rahatsızlandığında Büyükelçilik onu muayene etmek için Moskova’dan bir nörolog doktor gelmesini sağladı. Sonra, Biret’in Süreyya Operası’ndaki 80. yıldönümü konserine gelen Rusya Federasyonu İstanbul Baskonsolosu, Biret’e Çaykovski Konservatuvarı’nın tebrik mektubunu ve Gnessin Konservatuvarı’nın madalyasını takdim etti ve bir konuşma yaptı. Bu konserde konsolosluk heyetine neden Rusların İdil Biret’e böyle ilgi duyduğu sorulduğunda “Biz Rusyada üç büyük Türk tanırız, Kemal Atatürk, Nâzım Hikmet ve İdil Biret” denildi.

Haberin Devamı

Rusya Federasyonu Baskonsolosluğu’nda yapılacak törende büyük besteci Rahmaninov’un 150. doğum yıldönümü kutlanacak ve Rusya’da Rahmaninov ve diğer Rus bestecilerin büyük yorumcusu kabul edilen İdil Biret’in turneleri hatırlanacak. Bu vesile ile kayıtları geçende Rusya’da bulunan, Biret’in ilk Rusya turnesinde çaldığı bazı eserleri genç piyanistler yorumlayacak.

Törende konusmacılar arasında yer alacak olan Hayati Asilyazıcı yıllar önce Emil Gilels ile İdil Biret hakkında konuşmalarını ve büyük sanatçının Biret hakkında düşüncelerini anlatacak.

Konsoloslukta ayrıca İdil Biret’in 1960, 1962, 1964, 1969, 1984, 2017 ve 2019 yıllarında SSCB ve Rusya Federasyonu’nda verdiği konserlerin orijinal afişleri sergilenecek.

SABİT FİKİR

Haberin Devamı

- Sahaflar Çarşısı’nda Bir Ömür: (Turan M.) Türkmenoğlu’nun Hatıraları

Necati Tonga

- Cansever’in Masasında Yalnız Şiir Vardı

A. Ali Vural

“Edip Cansever’e göre ‘İkinci Yeni’ bir yetersizliğin sonucu ortaya çıkmıştı. Orhan Veli şiirinin aşırı yalınlığından usanılmış, Türk şiiri dilin yeni imkânlarını aramaya başlamıştı. Garip Akımı’nın öncülerinden Oktay Rifat bile Perçemli Sokak’la bu yenilik arayışı içerisinde yerini alırken, kendi yolunu yürüyen Behçet Necatigil şiirinin sınırlarını genişletmeye koyulmuştu.”

- ‘Çıkışsızlık, Şiirimin Hayat Damarıdır.’

Tuba Kaplan’ın Yücel Kayıran’ın Stasis’i üzerine konuşması

- Şevçenko’nun Kalemi ve Nâzım

Kalem Hikâyeleri

Muhittin Şimşek

Haberin Devamı

“Genç Müze müdürü merdivenleri ikişer üçer hızlı hızlı çıkar. Kısa bir süre sonra merdivenlerden inen müdürün itinayla tuttuğu bir kutuya ilişir Nâzım’ın gözleri. Müze müdürü kutuyu Nâzım’a uzatır ve ‘... Buyurun efendim, Şevçenko’nun kalemi. Verdi bana kalemini.’”

- Ayın Dosyası

Giray Fidan

Çin Edebiyatının Türkçedeki Serüveni

(Nisan Sayısı)

 

Yazarın Tüm Yazıları