‘Neşeli Pazarlar Konseri’ne gidin

KURUMLARIN sanata, müziğe, edebiyata yatırımlarını her zaman desteklediğimi, birbirlerine örnek olmaları gerektiğini sık sık yazarım.

Haberin Devamı

22 Kasım Pazar günü 11.30’da ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda Barış İçin Müzik Orkestrası’nın vereceği konseri bütün çocuklar ücretsiz dinleyebilecek. Konser, Enka Kültür Sanat Müzik Buluşmaları kapsamında gerçekleşecek. ENKA 27 yıldır müziğe, müzik eğitimine ve klasik müziğin gelişimine katkıda bulunan bir kurum. 

Etkinliğin önemli bir özelliği; “geleceğin müzisyenleriyle geleceğin sanatseverlerini aynı sahnede buluşturması”.
Yazımın başlığı elbette bir emir değil, yüreğimden gelen bir temenni.
Küçük yaşlardan itibaren müzik dinleyenlerin gerek estetik açıdan gerek insan ilişkilerini algılama bakımından farklı olduklarının tanığıyım.
Özellikle erken yaşlarda başlayan müzik eğitiminin, müzik dinletmenin, kişiliğin oluşmasındaki olumlu etkiyi, bilim adamları tezleriyle, çalışmalarıyla ispatladılar.
Bırakın insanoğlunun gelişmesini, Mozart müziğini dinleyen üzümler bile dinlemeyenlerden daha fazla ürün veriyormuş. Müzik dergilerinde ana karnında bile çocuğun müzik dinleyerek dünyaya farklı adım attığı yazılıyor, hatta hamile kadınların karınlarına yaklaştırdıkları kulaklık ile karnındaki bebeğe müzik dinlettiğine dair yazılar okudum.
Bu konsere giderlerse, çocukların çalışmalarla, çabalarla nasıl uluslararası bir orkestra niteliği kazandıklarını gözleriyle görecekler, dinledikleriyle gönenecekler.


* * *

Haberin Devamı


BARIŞ İÇİN MÜZİK ORKESTRASI konusunda çok yazdığım için orkestra hakkında ayrıntılı bilgi tekrar olur. Ancak yurtdışında Venezuela’daki El Sistema ve Sistema Europe programlarının Türkiye temsilcisi olduklarını tekrar hatırlatmam gerek. Bu orkestranın kuruluş ve gelişimini sabrın, emeğin bir mucizesi olarak yorumlamak gerekir.
İKSV, bu orkestranın kurumsal destekçiliğini sürdürüyor.
Orkestrayı yakından tanımak için çalıştıkları mekânı görmenizi salık veririm.
Edirnekapı’da, Yeliz ve Mehmet Baki’nin başlattığı proje, yalnız bir semtin çocuklarının değil, bir kuşağın kaderini değiştirdi, müziğin işlevinin ne kadar etkili olduğunun örneği olarak gösterilmeye değer.
Ben birkaç kez çalışma mekânlarına gittim, birer büyük müzikçi ciddiyetiyle çalışıyorlar, çoğu okullarından sonra buraya gelip müzikle dinleniyor.
Yurtdışına da gidiyorlar, biliyorsunuz ünlü orkestra şefi Gustavo Dudamel de bu organizasyonunu içinde.
Bu konserler çocukların çoksesli müziğe alışmasını sağlıyor, büyük şehirlerdeki bu olanaklar Anadolu’nun birçok yerinde yok. Bence konservatuvarlar bu görevi üstlenmeli. Oradaki çocukları da bu müzikten yoksun bırakmamalı.


* * *

Haberin Devamı


BARIŞ İÇİN MÜZİK ORKESTRASI’nı dinleyen çocukların müziğe heves edeceklerini umuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları