Kemal Tahir’i yeniden okumak

Türk edebiyatının, düşünce yaşamının önemli adlarından Kemal Tahir’in kitapları, İsmail Coşkun’un yapıtların başında yer alan yazısıyla Ketebe Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

Haberin Devamı

Yakından tanıdığım, kitaplarını okuduğum bir yazarın bütün kitaplarının bir arada yayımlanması, beni mutlu etti. Kemal Tahir’siz bir Türk edebiyatının eksikliği giderilmiş oldu.

Kemal Tahir’i yeniden okumak

Onu önceden okuyanların, bu kitapları yeniden okuduklarında bugüne, siyaset hayatından bireysel yaşamımıza kadar bakışları yenilenecektir.

Benim yazılarım için de onunla tanışmam önemli bir dönüm noktasıdır.

Yorgun Savaşçı’ ödül kazandığında, Cumhuriyet gazetesinde kitap üzerine bir eleştiri yazmıştım.

Onu okuyan Kemal Tahir dönemin Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Ecvet Güresin’i aramış, benimle konuşmak istediğini söylemiş. Sonra beni telefonla aradı, evine gittim. O tanışma bir yakınlaşmanın başlangıcı oldu.

Haberin Devamı

Metin Erksan, Halit Refiğ’le dostluğum, onun evinde eşi Semiha Yenge’nin hazırladığı yemek sofralarında gelişti.

Benim ricam üzerine Altın Kitaplar Yayınevi’nin Yeni Edebiyat dergisine yazmaya başladı, referans olan bir yazıyı orada yazdı: ‘Evet Gerçek Ama Roman Gerçeği

Edebiyatımızdaki, tarihimizdeki bazı kalıpları kırdı, onları yeniden değerlendirdi. Bildiklerimizin bilinmedik yanlarını yazdı.

Kitaplarının yeni baskılarını okurken, buluşmaları, Necdet Sander Kitabevi’ndeki ilk imza gününü anımsıyorum.

Yeni baskıların yapılması nedeniyle 12 Aralık 2022 Pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da bir toplantı düzenlenecek.

Program şöyle:

18.30 Kokteyl

19.00 Lansman

Açılış Konuşması: Furkan Çalışkan (Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni)

Kemal Tahir ve Kemal Tahir Kitaplığı Tanıtım Videosu

Kemal Tahir’e ve Kemal Tahir Ketebe Neşrinin Detaylarına Dair Konuşma: İsmail Coşkun (Kemal Tahir Kitaplığı Proje Yöneticisi)

İSMAİL COŞKUN’UN KEMAL TAHİR KÜLLİYATININ NEŞRİNE DAİR BİRKAÇ NOT

Kemal Tahir külliyatında yazarın öyküleri ve romanları, mektupları, ‘Notlar’ başlığı altında toplanabilecek çalışmaları ve tarih notları yer almaktadır. Kurgu metinleri; Kemal Tahir’in, sağlığında bizzat neşrettiği bir öykü kitabı ve 14 romanı ile vefatından sonra yayımlanan; aile hikâyesinin işlendiği, erken çocukluk döneminin tanıklıklarıyla yüklü ‘Bir Mülkiyet Kalesi’ romanıyla birlikte toplam 16 kitaptan oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Kemal Tahir, eserlerinde büyük oranda Türk modernleşme sürecinin gelişim dinamiklerine, kırılmalarına ve farklı sorunların süreçlerine odaklanmış; 1890-1945 Türkiye’sini, imparatorluğun kaybı, Milli Mücadele, Cumhuriyet’in kuruluşu, aydınlar, siyasetin biçimlenme şekilleri ve devlet topum ilikileriyle bireysel ve toplumsal dramlar etrafında gerçekçi bir yaklaşımla ve eleştirel bir dille irdelemiştir.

16 kitapta da açıklama gerektirdiği düşünülen kelimeler, ibareler ve isimler (olgörüp, Prens Dögal, sadakor, sevkülceyş, ten fanilesi, velime gibi) için dipnotlar eklendi.

Külliyatın büyük bir özveriyle hazırlanan bu yeni neşrinin, Kemal Tahir okuruna etkili bir okuma önerisi sunarak edebiyatımızın bu değerli ismine layık olmasını umuyoruz, iyi okumalar.”

 

Haberin Devamı

YAYIMLANAN KEMAL TAHİR KİTAPLARI:

- Sağırdere

- Kurt Kanunu

- Yorgun Savaşçı

- Esir Şehrin Mahpusu

- Esir Şehrin İnsanları

- Yol Ayrımı

- Devlet Ana

- Kelleci Memet

- Bir Mülkiyet Kalesi

- Rahmet Yolları Kesti

- Bozkırdaki Çekirdek

(Ketebe Yayınları)

Yazarın Tüm Yazıları