Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan DolarYazarın Tüm Yazıları

Terleme ve ter kokusuna botoks tedavisi

Havalar iyice ısındı. Özellikle koltuk altı terleme sorunu olanlar için sıkıntılı günler başladı. El terlemesi sosyal hayatı zorlaştırırken, ayak terleme sorunu olanlar açık ayakkabı ve terlik giymekte zorlanır. Koltuk altı terlemesi olanlar ise ter kokusundan ve renkli gömlek giyememekten yakınırlar. Sizler için terlememek ve kokmamak için yapılması gerekenlerle ilgili bir yazı derledim.

Haberin Devamı

Aşırı terleme neden olur?

Terleme normal, fizyolojik bir durumdur. Bir hastalık olarak değerlendirilen ‘hiperhidrozis’ ise kişinin vücut ısısının artmadığı durumlarda bile terlemesidir. Vücudun belirli bölgelerinde terleme oluyorsa bu “bölgesel hiperhidrozis” olarak tanımlanır. Bölgesel aşırı terleme en çok koltuk altı, eller, ayaklar, alın bölgesi ve saç diplerinde görülür. Ayrıca kasık ve göğüs arasında da görülebilir.

Aslında terleme uyarısı gelince bu sinyal eşit miktarlarda vücuda dağılır ve kişi tüm vücut alanlarından eşit miktarlarda terler. Bölgesel hiperhidozis sorunu olan kişilerde ise bu uyarı aynı miktardaki terin neredeyse tamamının koltuk altı, eller gibi alanlardan atılmasına neden olur.

Aşırı terleme şikâyetinde öncelikle altta yatan bir neden olup olmadığının araştırılması çok önemlidir. Bölgesel terleme yapısal olmakla beraber bazı hormonal bozukluklar örneğin hipertiroidi hastalığı aşırı terlemeye yol açabilir. Yine aynı şekilde menopoz dönemi, beslenme bozuklukları, obezite, diyabet gibi metabolik hastalıklar da hiperhidrozisin nedeni olabilir. Kullanılan ilaçlar, enfeksiyonlar, kalp yetersizliği, eklem hastalıkları da aşırı terleme yapabilen durumlardır.

Haberin Devamı

Aşırı terleme ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanmıyorsa, sadece stres, heyecan veya sıkıntı gibi kişinin sempatik deşarjının arttığı durumdan kaynaklanıyorsa, bunun tedavisi için bazı alternatifler mevcuttur.

Ter neden kokar?

Özellikle katlantı bölgelerinde terleme, sıklıkla pişik ve mantar hastalığına ve bu bölgelerde ıslaklıkla oluşan sıyrıklar nedeniyle enfeksiyona zemin hazırlar. Mantar ve bakteriler kokuya neden olur. Ayaklarda ve parmak aralarında görülen kaşıntılarla soyulmalar genellikle mantar hastalığının belirtisidir. Mantar enfeksiyonuna sebep olan en önemli etkense nem ve rutubettir.

Islak ortam, mantarın kolay üremesine ve hastalığın tekrarlamasına neden olacaktır. Bu durumda yapılması gereken, mantar ilaçları ile enfeksiyonu tam olarak tedavi ettikten sonra tekrarlamasını önlemek için ter ve ıslaklığı önlemektir.

Haberin Devamı

Ayaklarınızı yıkadıktan sonra kesinlikle kurulamadan çorap giymeyin. Pamuklu çoraplar giymeye özen gösterin. Ayaklarınız terliyorsa ter önleyici sprey ve kremler kullanın. Bu çözüm olmuyorsa botoks yaptırarak terlemenin azaltılmasını sağlayın.

Botoks, ayak parmak araları ve tabandaki terlemeyi önleyecek ve kuruyan zeminde mantar üreyemeyecektir. Yani aslında terleme tedavisi koku sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Terleme tedavisi

Aşırı terlemenin tedavisinde önce altta yatan hastalıklar araştırılır. Ciddi bir hastalık yoksa çeşitli tedavi alternatifleri uygulanır.

  • Terleme önleyici merhem ve spreyler

İlk önerilen, basit tedavi şeklidir. El ve ayak terlemelerinde hafif ve orta şiddetteki olgularda kullanılabilir. Merhem ve spreyler, sıkıştırma etkisiyle ter kanalının ağzını fiziksel olarak tıkar ve ter bezlerinden ter atılımını önler.

Haberin Devamı
  • İyontoforez tedavisi 

Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve/veya ayaklar, içinde elektrolit solüsyonu veya metal plaka bulunan küvete konulur. Solüsyon veya plakadan insanı rahatsız etmeyen düşük şiddette elektrik akımı verilir. Böylelikle elektrik akımının oluşturduğu iyonlar ter kanallarını belirli bir süre kapatır. Kişi, bu yöntemi haftada iki veya üç defa uygular.

  • İlaç tedavileri 

Terlemeyi etkileyen birçok ilaç mevcuttur. Ancak bunların durgunluk yaratma, ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, idrar yolları problemleri ve hatta kalp krizi riskini artırma gibi yan etkileri bulunduğundan genellikle önerilmezler.

  • Cerrahi tedavi 

Endoskopik Torakal Sempatektomi, özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Cerrahi tedavinin esası, aşırı çalışarak fazla terlemeye neden olan sempatik sinirlerin kesilmesi veya çıkarılmasıdır. Bazen sempatik zincir ve dalları klips ile sıkıştırılabilir veya koter ile yakılabilir. Yine iğneli radyofrekans ve bazı ışık sistemleri de bölgesel terleme tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır.

Haberin Devamı

En pratik ve etkin yöntem: Botoks

Tüm bu yöntemler arasında en pratik ve sıklıkla kullandığımız yöntem; botokstur.

Botulinum toksin uygulaması, terleyen bölgelerdeki sempatik sinirlerin çalışmasını yavaşlatarak terlemeyi azaltır. Herhangi bir yan etkisi olmayan botoks, uzman doktorlar tarafından doğru dozda ve doğru teknikle uygulandığında kişinin yaşam kalitesini artıran güvenilir ve etkili bir yöntemdir.

Aşırı çalışan ter bezlerini bloke ettiğimizde, ter yine vücudun diğer bölgelerinden atılmaya devam edecektir. Yani bu yöntemle tüm vücuttaki terleme değil, sadece sorunlu bölgelerdeki aşırı terleme azalacaktır. Böylelikle kişi yine vücudundaki toksinleri terlemesi gereken diğer tüm vücut alanlarından atmaya devam ederken, terlemesini istemediğimiz koltuk altı bölgesi gibi alanlar terlemeyecek ve dolayısıyla kokmayacaktır.

Haberin Devamı

Botoks nasıl uygulanır?

Botoks, çok ince ve ufak iğneler yardımıyla terleyen bölgelere yüzeysel enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Etkisi 3 gün içinde başlayıp 15 gün içinde tamamen ortaya çıkar. Sadece 15 dakika süren bu uygulama sonrası kişinin bölgesel olarak aşırı terleyen ter bezleri normal çalışmaya başlar ve kişi 6-8 ay süre ile aşırı terleme sorunundan kurtulur. İlk yıllarda ortalama 6 ay kadar süren etkinlik süresi, tekrarlayan uygulamalarda açılır ve zamanla 12 aya kadar uzayabilir.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları