İYTE yeni nesil bir üniversite modeli

ÜNİVERSİTELERİMİZİN başarılarını yakından takip ediyorum. Arada ben de gençlerle buluşuyorum, onların derslerine misafir oluyorum. Beni en fazla heyecanlandıran da bazı üniversitelerin Danışma Kurulları’nda verdiğim mesailer oluyor.

Haberin Devamı


Birkaç yıldır İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ile buluşup sohbet ediyoruz.
İYTE’nin öğrenci odaklı yaklaşımını çok beğeniyorum. Öğrencisinin kariyerini düşünüyor. Eğitim kadar barınmaya, ulaşıma katkı sağlıyor. Öğrenci topluluklarıyla kültür, sanat ve spor ekseninde bir kampüs hayatı sunuyorlar.
Bazı etkinliklerde bulundum. Rektör Yusuf Baran başta olmak üzere herkesin öğrencisine ilgisini gördüm; bu da yeni nesil bir üniversite modeli yaratıyor.
O yüzden de bağımsız bir değerlendirme kuruluşu olan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından yapılan 2023 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nda tüm devlet ve vakıf üniversiteleri arasında birinciliği aldılar. Prof. Dr. Yusuf Baran da Rektör Performansı değerlendirmesinde Altın Ödül’ün sahibi oldu.
İzmir’in en güzel sahil ilçelerinden biri olan Urla’da, teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma amacı ile kurulmuş, yurt sorunu olmayan bir devlet üniversitesinden bahsediyorum.
Çoktan hak edilmiş ödüller bunlar...

Haberin Devamı


Yükseköğretimin Oscarı’nı aldılar

İYTE, Türkiye’nin tek yüksek teknoloji enstitüsü. Ama bu İYTE’yi diğer üniversitelerden ayıran tek unsur değil. Örneğin, uluslararasılaşmaya büyük önem veriyorlar.
Son yıllarda çok önemli isimler kadroya dahil oldu. Teknopark’ın da bundan büyük etkisi oldu. Yayın ve akademik işbirliklerini önemli ölçüde artırdılar, öğrencilerini küresel arenada bir aktöre ve lidere dönüştürmek üzere programlar yaptılar.
Yine örneğin dünya üniversitelerini değerlendiren ve derecelendiren en saygın uluslararası kuruluşlardan biri olan Londra merkezli Times Higher Education (THE) tarafından verilen ve Yükseköğretimin Oscarı olarak nitelendirilen “THE Awards Asia Uluslararasılaşma Ödülü”nü ilk kez Türkiye’ye getirdiler.
Birleşmiş Milletlerin 1983 yılında kurduğu Dünya Bilimler Akademisi’nin her dört yılda bir tüm dünyadan beş kişiye verdiği “Bilim Diplomasi Ödülü”nü de 2023 yılında Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran aldı.


Beyin göçünü tersine döndürdüler

Haberin Devamı

İYTE’de yüzde 70’ten fazlası Amerika ve Avrupa’nın en iyi üniversitelerinden doktoralı ve tamamı yurt dışı deneyimine veya başarısına sahip nitelikli bir kadro kurdular. Bu sayede üniversiteyi destekleyen fonların sayısında ve miktarında artışlar oldu.
Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran şöyle konuşuyor; “Kariyerleri boyunca Amerika, Avrupa ve Uzak Asya’nın en saygın üniversitelerinde araştırma ve eğitim deneyimi edinmiş bu bilim insanları İYTE’de geleceğin araştırmacılarını ve girişimcilerini yetiştiriyor. Yalnızca istihdam edilen değil istihdam yaratan, yüksek teknoloji üreten ve ihraç eden bir üniversite yarattık. Kampüsümüzde bulunan Teknopark ve Bilişim Vadisi İzmir ile öğrencilerin fikirlerini destekliyoruz. Onları ülkenin katma değer yaratan teknolojileri üretebilecek nitelikte mezunlarına dönüştürüyoruz.”
Teknopark İzmir Avrupa Komisyonu’ndan yakın dönemde “Yerel İnovasyon Ekosisteminin Güçlendirilmesi” kapsamında Avrupa’nın en başarılı 10 teknoparkı arasına girdi.

Haberin Devamı

İYTE yeni nesil bir üniversite modeli

 

Gençler STK’lara üye olun
kendinizi iyi hissedeceksiniz

ÇOK genç yaşlardan itibaren sivil toplum örgütlerinin içinde yer aldım. Bunun çok da faydasını gördüm. Hayatla ilgili sorgulamalarım hep devam etti. Yeni insanlar tanıdıkça hayatım çok daha zenginleşti.
Geçmişle değil gelecekle ilgilenmenin daha doğru olduğunu öğrendim. Kendi çevrem dışında bir hayatın olduğunu, insanlık için birşeyler yapma ihtiyacı hissettim. Bir insana dokunmanın, onun hayatını değiştirmenin ne kadar önemli olduğunu öğrendim.
O yüzden bütün gençlere aynı şeyi öneriyorum.
Size yakın gelen sivil toplum örgütlerine gidin üye olun. Ve hatta aktif görevler alın. İnanın kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Tabii İYTE gibi gençleri okurken bu hayata ve sivil topluma hazırlayan üniversiteler de var. Onların bu kulüplerini destekliyorum ve başarılı olmuş insanların hayat deneyimlerini buralarda paylaşmalarını öneriyorum.

Yazarın Tüm Yazıları