İyi örnekleri desteklemeliyiz

YIKICI deprem hepimizin hayatını değiştirdi. Sadece 11 şehrimiz değil; Türkiye’nin tamamında devam eden bir hüzün, endişe var. Bu son olayın toplumsal farkındalığımızı da artırdığı bir gerçek... Dilerim yaşananları çabuk unutmayız, depreme dayanaklı dirençli kentler yapabiliriz.

Haberin Devamı


Hep söylüyorum.
Türkiye güçlü, birçok alanda da dünyayla rekabet edebilir bir ülke...
Ama kentleşmede iyi sınavlar veremedik.
Hepimiz daha iyi şehirlerde yaşamayı hak ediyoruz.
Dirençli kentler kavramını sürekli akıllarda tutalım.
Kentsel dönüşümü gerçek anlamda yerine getirelim.
Ve akıllı şehirler yaratmanın mümkün olduğunu unutmayalım.
Türkiye’nin birçok bölgesi fay hattının üstünde kurulu...
İzmir ve çevresi de o bölgelerden biri...
İyi örnekleri yazmak istiyorum.
Geçenlerde Folkart’ın merkezine konuk oldum.
Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Sancak ve bütün ekibinin gündemi depremdi. İzmir’de yüksek katlı binaların sayısı arttı. Folkart İzmir’e ilk örnekleri kazandıran gruptu.
***
Büyük deprem felaketi sonrasında, insanların bilgi arayışı sürerken; Folkart örnek bir tutum geliştirmiş. Her projesi için hem konut sahipleriyle, hem de kamuoyuyla özel mektuplar paylaşarak, inşa aşamasında konutlarda uyguladıkları standartları detaylarıyla anlattı. Mesut Sancak ve alanlarında uzman olan ekip üyelerinin aktardıkları, çok ilgimi çekti, sizlerle paylaşmak istedim.
Aslında o kadar çok detay var ki; hepsini yazmak sayfalar alır. Ama önemli gördüğüm bazı detayları aktaracağım.
İyi örnekleri desteklemeliyiz.

Haberin Devamı


Los Angeles standartlarıyla
Folkart Towers örnek oldu

ÖRNEĞİN İzmir’in artık simgelerinden biri olan Folkart Towers tasarlanmaya 2009 yılında başlanmış. O gün için kullanılan yönetmelikler, danışmanlık yapan bilim insanları tarafından yetersiz bulunmuş. Bu nedenle bilim insanlarının önerileri doğrultusunda, Amerika İnşaat Mühendisliği Birliği ve Japonya başta olmak üzere bu alandaki pek çok uluslararası yönetmelik incelenerek projeye başlanmış.
Temel alınan yönetmelik Los Angeles Yüksek Yapılar Yönetmeliği olmuş.
“Neden Los Angeles?” diye sordum.
Mesut Sancak; “Los Angeles, dünyanın en büyük fay hatlarından birisi olan San Andreas fay hattının üzerinde bulunuyor. Şehir depreme hazırlık konusunda çok duyarlı, yüksek yapıların inşasında dünyada örnek gösterilen düzeyde hassas. Bu nedenle Los Angeles standartlarını, gönüllü olarak kendimize örnek aldık” diyor.
Daha da önemlisi ve dikkat çeken detay da şu...
2018 yılı mayıs ayında uygulamaya giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin yüksek yapıları içeren bölümü Folkart Towers’ın uyguladığı Los Angeles standartlarına göre hazırlanmış.

 

Haberin Devamı

Deprem gerçeğini
bilimle çözmeliyiz

MESUT Sancak’ın detaylar konusundaki hassasiyetini biliyorum. Merkez ofiste 250 uzman çalışıyor. Projeye özel danışmanlar da bulunuyor.
Örneğin zemin danışmanı Prof. Dr. Sönmez Yıldırım. Geoteknikci olan Yıldırım, alanında Türkiye’nin en önemli hocalarından biri. Depremsellik analizlerini Prof. Dr. Yasin Fahjan yapıyor. Zemin analizlerini ise Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Bilge Siyahi ve ekibi yapıyor. Siyahi; Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanlığı yapan, alanında çok simge bir bilim kadını.
Prof. Dr. Kambiz Ramyar Folkart’ın beton ve malzeme danışmanı. Geoteknik tasarımları İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sadık Öztoprak yapmış. Türkiye’nin en önemli deprem uzmanlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu da danışmanlardan biri.
Liste uzun...
Deprem gerçeğini ancak bilimsel yaklaşımla çözmek mümkün.

 

Haberin Devamı

Yenilikçi yöntemleri
takip etmeliyiz

Mesut Sancak; Türkiye’de ilk kez baret kazıkların Folkart Towers’ta uygulandığını söylüyor. Ve ekliyor.
“Deprem gerçeğinden kaçamayız ama depreme dayanıklı binalar yapmak mümkün. Örneğin yenilikçi yöntemleri de denemeliyiz. Baret kazıkların yük taşıma kapasitesini artırmak için OsterbergCell testini İngiliz Fugro firmasına yaptırdık. Zemin iyileştirme çalışmalarında jet grout sistemine özen veriyoruz. Örneğin rüzgar tünel testlerini İngiliz BMT Fluid Mekanik’e yaptırdık. Japonya ve Amerika’dan sonra ilk kez Türkiye’de Out Riger uygulamasını Amerikan şirketi Core Brace’e yaptırdık. Bu uygulamada yapıyı rijitleştirmek amacıyla 18 ve 29’uncu katlarda burkulması önlenmiş çelik çaprazlar kullanıldı. Yani depremlerdeki ve rüzgarlardaki salınımlar sönümleniyor.”
Ve bir örnek daha;
Yapılardaki deprem hesabında bina önem katsayısının villalarda normal katsayının 1 olduğunu söylüyor Sancak; Urla projesinde bunu 1.5 olarak aldıklarını vurguluyor.
Sancak; “İzmir depremi olunca bu stardardı 1.5 olarak aldık. Bu da hastane standartları anlamına geliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Standartları yükseltmeliyiz

İYİ örnekleri bundan sonra da yazmaya devam edeceğim. Çünkü hepimizi derinden sarsan bir deprem yaşadık. Zemin etütleri, fore kazıklar, radye temel uygulamaları, geoteknik, jeolojik ve jeofizik tüm analizlerin yapılması, derin temel imalatları, beton kalitesinin en üst düzeyde tercih edilmesi, statik çalışmaların detaylı yerine getirilmesi, uluslararası firmalardan hizmet ve danışmanlık alınması, her konuda alanının en iyi isimleriyle çalışılma ilkesi artık standartlar olmalı.

Yazarın Tüm Yazıları