Gelecekten hep umutluyum dün öyleydi yarın da öyle

ÖNÜMÜZDE seçimsiz dört yıl var ve toplum olarak birçok konuyu konuşmak için de zamanımız var. Çünkü seçim baskısı, takvimi ne yazık ki Türkiye’nin gerçek gündemine dönmemize engel oluyor.

Haberin Devamı

 

 

31 Mart’ın seçim sonuçları üzerine daha çok konuşacağız.

Örneğin genç nüfusun siyasi tercihleri, beklentileri, istekleri bence bütün siyasi partilerin gündeminde en üst sıralarda yer almalılar.

Net bir şey var.

Gençler Türkiye’nin meseleleriyle ilgililer.

Hem de düşündüğümüzden çok daha fazla düşünüyorlar, çözüm üretiyorlar, takip ediyorlar.

Belki klasik siyasetçiler bunun çok farkında değil ama inanın ben sokağa çıktığımda, toplantılarda gençlerimizle konuştuğumda bunları görüyor ve hissediyorum.

Bir şey daha var.

Siyaset yapmak istiyorlar.

Ve siyasette ilkelerin konuşulduğu bir süreç talep ediyorlar.

Örneğin siyaseti meslek gibi görmüyorlar, bir hizmet alanı olarak algılıyorlar.

Haberin Devamı

O yüzden yıllar süren başkanlık dönemlerini, yıllar süren milletvekilliği süreçlerini istemiyorlar.

Tarif edilmiş ilkeler, tarif edilmiş görev dönemlerini istiyorlar.

CHP’nin bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ben siyaseti bıraksam da siyaset beni bırakmaz” sözlerini okudum.

Siyasete katkı koymuş; demokrasi için çalışmış herkesin takdir edilmeye, hatırlanmaya hakkı var.

Kılıçdaroğlu dahil...

Ama siyasetin bir bayrak yarışı olduğunu da unutmamak gerekir.

Daha doğrusu gençler siyasete böyle bakıyorlar.

O yüzden bazen siyasetin akil insanı olarak kalmak, gönüllerde bir yerde olmak da en güçlü koltuk olarak algılanır.

Türk siyasetinin kendini yeniden yorumlaması, siyasi partiler yasasının yeniden yapılması lazım.

Ben gelecekten her zaman umutluyum.

Dün de öyleydi, yarın da öyle olacak.

 

 

Startup’ta en çok yatırım

yapay zekaya yapıldı

 

TEKNOLOJİDE önemli gelişmeler oluyor. Dijital gelişmeleri yakından takip eden; startup’lara meraklı biri olarak bu eko sistemdeki gelişmeleri büyük bir heyecanla izliyorum.

Ve Türkiye’nin bazı alanda iyi bir insan kaynağı biriktirdiğini görüyorum.

Haberin Devamı

Girişimcilik dünyasında 2023 zor bir yıldı. Küresel olarak startup’ların aldığı yatırımlar son 5 yılın en düşük seviyesine inmiş.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Çağla Gül Şenkardeş’e son gelişmeleri sordum.

Dedi ki;

Parasal daralmaya rağmen 100 yeni girişim Unicorn olmayı başardı. Yani 1 milyar doların üzerinde yatırım aldılar. Dünyada 1200 adedin üzerinde Unicorn var ve 1000 adedin üzerinde son 3 yılda Unicorn olan girişim var. Yatırımlar azalsa da teşviklerle ilgili birçok düzenleme oldu. Özellikle kurulan fon sayısındaki artış ve milyar dolar seviyesindeki fon büyüklükleri girişimcilik ekosisteminin önümüzdeki yıllarda büyüyeceğinin sinyallerini veriyor. 2023’te akıllarda kalacak gelişme AI- Yapay Zekâ teknolojisi tabanlı girişimlerin 50 milyar dolar yatırım almış olması. ChatGPT ile başlayan farkındalık ve startupların büyüme hızının gösterdiği gerçeklik, bu alandaki yatırımcı iştahını da artırmışa benziyor. Saas ve oyun girişimleri başta olmak üzere Fintek, perakende ve e - ticaret dikeyleri de ciddi yatırımlar alan alanlar.”

Haberin Devamı

Pandemi sonrasında sağlık teknolojilerinde de yapay zekâ tarafındaki gelişmeler etkili oldu.

Türkiye bu fırsatları iyi değerlendirmeli.

Dediğim gibi iyi bir insan kaynağı ve belli alanda ciddi bir kümelenme yarattık.

 

Mena bölgesinde birinci

Avrupa’da beşinci sırada

 

STARTUP Genome tarafından yayınlanan The Global Startup Ecosystem Report 2023 verilerine göre yine Silikon Vadisi, New York ve Londra girişimcilik ekosistemin en önemli adresleri oldu. Singapur ilk defa top 10 listesine eklendi. Çağla Gül Şenkardeş; İstanbul’un endekste 16. sırada yer aldığını söylüyor.

Ve ekliyor;

“Tüm zorlu koşullara rağmen ülkemizde Startsup Watch’un raporuna göre 2023 yılında tohum, erken ve daha sonraki VC aşamalarında 325 yatırım süreci tamamlandı ve Türk girişimlere 722 milyon Amerikan Doları yatırım yapıldı. 2023 yılı rakamlarına göre ülkemiz yatırım adetlerine bakıldığında Avrupa'da 5'inci, MENA bölgesinde ise 1'inci sırada yer alıyor. Tohum aşaması yatırım adedinde Avrupa’da 4. sıradayız. Özellikle İstanbul gözde girişimcilik bölgeleri arasında. Kamu da son yıllarda girişimciliğe çok önem veriyor. 11 ve 12. Kalkınma planında çok önemi stratejiler ve aksiyonlar geliştirildi. TÜBİTAK BİGG Fonu oldukça aktif yönetiliyor ve 2024 yılında ilk çeyrek sonunda önemli bir rakam açıklamaları bekleniyor.”

Haberin Devamı

Ben İstanbul kadar İzmir’in de girişimcilik ekosisteminde önemli bir yer alacağını düşünenlerdenim.

 

Yapay zekayı kandırmışlar

 

AVRUPALI seyahat uzmanları, blog yazarları ve turizmciler dünyanın en iyi 100 plajını seçmiş. Sonra da yapay zeka destekli küresel plajlar ansiklopedisi Beachatlas'a bir liste hazırlatmışlar.

Tabii yapay zeka sıralamayı görselliğe, gönderilen fotoğraflara ve bilgilere göre sıralamış ve Avrupa’dan sadece iki plajı listeye almış.

Bence ne Avrupalı o blog yazarları, ne de o yapay zekaya komut veren kişiler Ege’nin o masmavi denizinden, kıyıları süsleyen plajlarından haberdar değil.

Bilselerdi eminim listenin ilk sıralarında bir iki tanesi olurdu.

Yazarın Tüm Yazıları