Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli

- Rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik ve şehrin bu mıknatıs etkisini konuştuk...

Haberin Devamı

GAZİANTEP’e yıllar içinde defalarca geldim ve her seferinde kentteki girişimcilik dinamizmini büyük bir heyecanla izledim. Bu sefer de öyle oldu. Akıllı, yeşil, dirençli, sağlıklı, emniyetli bir şehir olmak elbette çok önemli ama artık daha fazlasını söylemek zorundasınız. Bu da yerel değerleri evrensel ölçülerle birleştirmekten geçiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik. Kendisine, “Değişen dünyada devletler kadar şehirler hatta bölgeler yarışıyor. Ve bu yarış daha da hızlanacak gibi gözüküyor” dedim. Fatma Şahin dedi ki… “Artık insana dokunan sosyal ve kültürel belediyecilik var. Artık bilgi ekonomisi bir şehir ekonomisidir. Dünyada yaşanan bilgi ve teknoloji çağını yakalamalıyız. Zenginlik artık insan gücünü yetiştirme, insana yatırım yapma ile ölçülüyor.” Çok haklı… Gaziantep’in bir mıknatıs etkisi olduğunu hep hissetmişimdir.

Haberin Devamı

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, örnek bir modele imza atıyor.

EN REKABETÇİ 7 KENTTEN BİRİ

Rakamlar, istatistikler de gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Mıknatıs etkisini o yüzden yazıyorum. Bölge, Ortadoğu pazarına yakın ve tarihsel bir işbirliği söz konusu. GAP’a en yakın sanayi ve ticaret merkezi… Altyapısı gelişmiş, kalifiye elemanı yeterli sanayi bölgesi olması… Ve üstelik… Dış ticaret yapan firmaların ve yabancı yatırımcıların ihtiyaç duyduğu bankacılık, gümrükleme, lojistik, depolama, ulaşım, konaklama gibi birçok hizmet dalında ciddi bir altyapıya sahip olması burayı öne çıkarıyor. Türkiye, Gaziantep modeli gibi örneklerle büyümesini hızlandırabilir. Fatma Şahin de bunu yapmaya çalışıyor, “Gaziantep Modeli”ni birlikte yönetim, ortak karar alma, şeffaflık gibi ilkelerle anlatıyor. Ortak akla dayanan bu yönetim modeli; kamu yönetimi, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, iş insanlarının ve Gaziantep halkının bir arada karar alarak kriz anlarında hızlı ve beraberce hareket etmesini sağlıyor. Bu modelin kentteki önderliğini Fatma Şahin yaptı. Gaziantep, Dünya Bankası tarafından en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçildi. Fatma Şahin, “Sürdürülebilir kalkınma için ekonomik başarı yeterli değil, tarih ve kültürel mirasın farkındalığı da gerekli” diyor.

Haberin Devamı

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli

FESTİVALLER ŞEHRİ

Son 20 yılda Gaziantep’te önemli adımlar atıldı. Örneğin müzecilik adına önemli projeler geliştirildi. Bu müzelere her yıl yüz binler geliyor. Ve yine gastronomi adına bölgede stratejik gelişmeler yaşandı. Gaziantep’in bu kültürel mirasının büyük parçası kuşkusuz gastronomi oldu. 2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na ‘Gastronomi Şehri’ olarak seçildi. Fatma Şahin, Gastroantep Gastronomi Festivali’nin kente olan katkılarını şöyle anlatıyor; “Gastronomi festivali gurmelerin, aşçıların, lezzet ustalarının, damak tadına düşkünlerin, mutfağında harikalar yaratanların baktığı, buluştuğu yer haline gelmeye başladı. Gaziantep bir festivaller kenti. Onun için Galle Park’ı yaptık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde 16-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve 9 gün süren GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi katıldı.”

Haberin Devamı

DEPREMDEN DERS ALDIK ŞEHİRLEŞME MODELİ DEĞİŞTİ

Son depremlerden Gaziantep de çok etkilendi. Fatma Şahin, Gaziantep için yeni bir şehirleşme modeli uygulayacaklarını söylüyor ve ekliyor: “Biz bir deprem ülkesiyiz. Bu nedenle yatay mimari çok hayati. Kültürümüzde çok önemli olan komşuluk bağları var. Bu bağ bizim toplumumuzun temelinde de önemli bir yere sahip. Bu da konut planlamasında sosyal donatıları, yeşil ve ortak alanları doğru planlanmış bir mimariyi gerektiriyor. Bu nedenle Kuzeyşehir ve Güneyşehir olarak kentin kuzey ve güneyinde yeni yapılaşma alanları oluşturdu. Kuzeyşehir’de 50 bin, Güneyşehir’de 14 bin konut inşa ediliyoruz.”

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli
GASMEK, yetenek kurslarıyla öğrencileri hayallerine kavuşturuyor.

Haberin Devamı

GAZİRAY BİTTİ ŞİMDİ SIRADA METRO VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Gar–Düztepe–Hastane Sürücüsüz Metro Hattı Projesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yatırım programına alındı. Karar sonrası 15 milyar TL’lik dev yatırım için tüm planlamaların hazır olduğunu belirten Fatma Şahin, “1 milyonluk Şahinbey’i 900 binlik Şehitkamil’e bağlayacağız” diyor. Mevcut ulaşım sistemlerine entegre olacak 10 kilometre 440 metre uzunluğundaki 9 istasyon ve 39 tren seti kapasiteli depodan oluşacak metro hattı, toplu taşımada güvenliğin, konforun ve memnuniyetin artmasını sağlarken, yeşil şehrin ulaşım standartlarını da koruyacak. Ulaşımda önemli bir dönüm noktası olan bugünkü rakamıyla 30 milyarlık değere sahip GAZİRAY, seferlerine başladığı günden bu yana sanayi bölgelerini birbirine bağlayan güzergahı dolayısıyla günlük 10 bin yolcuya hizmet veriyor. GAZİRAY proje bedelini 3.5 yılda amorti edecek.

Haberin Devamı

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli
6 Şubat depremlerinde eğitim araçları enkazda kalan çocuklara destek verildi.

GAZİ KENTİN GÖZBEBEĞİ GASMEK

Bugüne kadar birçok kişinin eğitici kurslar aldığı ve mesleki yeterlik kazandığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in her defasında ‘Gazi Kentin Gözbebeği’ olarak tanımladığı GASMEK, yetenek kurslarıyla da öğrencilere destek vererek hayallerine kavuşturuyor. Kentteki GASMEK’lerin sayısı 36’ya yükseldi. 15 bin öğrenci burada aldığı eğitimlerle üniversitelere ve liselere yerleşti. Ayrıca 383 bin kursiyere eğitim verildi.

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli
Fatma Şahin, depremzedeler başta olmak üzere sık sık çocuklarla bir araya geliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DANIŞMA KURULU’NDA

Başkan Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres tarafından gönderilen mektupla BM Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu’na üye olarak atanarak New York’a davet edildi. Mektubunda, yerel yönetimlerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SKH) ulaşma konusunda Başkan Şahin’in çok düzeyli yönetişim alanında bilgi ve uzmanlığına güvenilebileceğine inandığını ileten Guterres, Şahin’i danışma kurulu üyesi olarak New York’ta karma formatta yapılacak grup tanıtımı ve ilk toplantıya davet etti. Şahin bugüne kadar önemli görevlerde bulundu. Bunlardan bazıları şöyle: Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanı… OECD Şampiyon Başkanlar Girişimi’ne Türkiye’den seçilen ilk belediye başkanı… Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığı… Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Başkan Yardımcılığı…

HİDROJEN YAKITLI İLK BELEDİYE

Fatma Şahin ulaşım konusunda da iddialı… Şöyle diyor: “Akıllı ulaşımı en hızlı uygulayan şehir olduk. Bugün metropollerin en büyük sorunu ulaşım. Bunun yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biyogaz enerjisi üretiyor, güneş enerjisi konusunda çalışma yapıyoruz. Ayrıca hidrojen enerjisine geçiyoruz. Hidrojenli araçların şehir içi ulaşımına hizmet etmesi için Almanya’daki örnekleri inceledik. Köln ve Duisburg’ta mesailer yapıldı. Hidrojenli otobüsle ulaşımı Türkiye’de gerçekleştirecek ilk belediye olacağız.”

BİSİKLET YOLLARININ UZUNLUĞU 77 KM

Kentin çevre dostu ve sağlıklı yaşam kültürünü geliştirerek, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için Türkiye’deki örnek projeler yapmak istediklerini söylüyor Başkan Fatma Şahin. Gaziantep’te bisiklet yollarının uzunluğu 77 kilometreye ulaşmış. Şehirde bisikleti popüler bir ulaşım aracı yapmak için öğretmenlere, din yetkililerine, muhtarlara, polislere ve şehirdeki esnaf başta olmak üzere gençlere ve çocuklara toplamda 120 bin bisiklet dağıtılmış.

2050’YE KADAR SU SORUNU YOK

Başkan Fatma Şahin, “Düzbağ projesi Gaziantep’in su ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak düzeyde bir çözüm getirdi. Düzbağ Projesi Melen’den sonra Türkiye’nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olarak kayıtlara geçiyor” diyor. Gaziantep 2021 Kasım ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından ‘Yeşil Şehir’ programına dahil edildi. Şahin, kapsamlı bir yatırım planı uyguladıklarını söylüyor ve ekliyor: “Kente 1 milyon 351 bin metrekare yeşil alan ve park kazandırdık.”

TOHUM BANKASI BAHARAT KÜTÜPHANESİ

UNESCO sürecinde Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi, Mahalle Mutfakları, down sendromlu çocukların çalıştığı Mutlu Kafe, Glutensiz Bir Başka Kafe, Mutfak Sanatları Merkezi projeleri hayata geçmiş. Tohum Bankası, Baharat Kütüphanesi gibi projeler hazırlanmış. Ve çok ama çok geç kaldığımız coğrafi işaret tescil çalışmaları hızlanmış.

Gaziantep’in mıknatıs etkisi... Şehrin sınırlarını aşmış bir belediye modeli
Fatma Şahin, çiftçilere tohum, fidan ve gübre desteği veriyor.

ASRIN FELAKETİNDE YARALAR SARILDI

6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yaraların sarılması için Büyükşehir Belediyesi seferber oldu. Fatma Şahin anlatıyor: “Vatandaşımızın ısınma, gıda, su ve temizlik ihtiyaçları karşılandı. Depremden etkilenen yolların onarımı yapıldı. Su hatları kullanıma açıldı. Sosyal marketler, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla puanlama sistemiyle ücretsiz hizmet vermeye başladı. Bugüne kadar Nurdağı ve İslahiye’de bulunan sosyal marketlerden 411 bin 908 vatandaş yararlandı. Yeni ticari alan inşaatları bitiriliyor. Nurdağı’nda 233, İslahiye’de ise 91 yeni dükkân hak sahiplerine teslim edildi. Eğitim gereçleri enkaz altında kalan öğrenciler için 26 bin 586 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin okul malzemelerini aldık. GASMEK’ler YKS ve LGS kursları başta olmak üzere mesleki eğitimlerine devam etti. Kurslardan Nurdağı’nda 8.953, İslahiye’de ise bin 500 kişi yararlandı. Çiftçilerimize gübre, yem, fidan, akıllı sulama sistemleri ve tohum desteği veriyoruz.” 

Yazarın Tüm Yazıları