Şehir içinden taşınmayan esnafın dalga konusu olduk

Başkent’teki bazı sorunlar bir türlü çözülemiyor. Herkes biliyor, görüyor ama harekete geçen yok. Bazen bilip, görmenin bir adım ötesine geçiliyor, genelge çıkıyor, kanuni düzenleme yapılıyor yine çözüm bulunamıyor.

Haberin Devamı

Pek çok noktada kaldırımları, yolları işgal eden oto galerilerin 1 Mart’ta şehir dışına çıkarılacağı açıklanmıştı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle, belediyelerin uygulamalarıyla.
Devlet eliyle yani...
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin toplantıları, mühürleme derken ‘Bu kez taşınıyor’ düşüncesine kapılmıştı kentli ama yine olmadı. Pek çok İç İşleri Bakanı, genelge gören ama bir türlü kent içinden çıkmayan oto galericiler bugün onca gürültüye rağmen kent içinde faaliyetlerine son sürat devam ediyor.

* * *

Havaalanı yolunda Akyurt’a yapılan dev kompleks OTONOMİ ise onca yatırıma rağmen öylece duruyor. OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç isyan bayrağını çekmiş durumda.
“343 esnaf 435 milyon liralık borcun altına girdi. Devletimizin genelgesine güvendik, şimdi bizimle dalga geçiyorlar” diyerek başlıyor anlatmaya:
“Biz durup dururken OTONOMİ’yi kurmadık. Devletimize güvendik, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre şehir içinde yol ve kaldırım işgali yapan bu işletmeleri taşımak için harekete geçtik.

* * *

Haberin Devamı

Vergisini ödeyen, devletine kurallara bağlı 343 esnaf evine ekmek götürme peşinde büyük bir borcun altına girdi. Bizim de dayanma sınırımız var. Genelge uygulanmaz, bu iş böyle devam eder, OTONOMİ’de bir dükkan kapanırsa bu domino etkisi yaratır. OTONOMİ’ye üye olan esnaf bile şehir içinde galeriler açık olduğu için dükkanını kapatıp gelmiyor. Bu kadar yatırım bu kadar borç ne olacak? Atıl bir çöplüğe mi dönüşecek OTONOMİ?

* * *

Emek’e, İrfan Baştuğ’a, Turan Güneş’e gidip bakabilirsiniz. İnadına yapar gibi üç sıra park etmeye devam ediyorlar. Şu anda kent içindeki oto galerilerin yüzde 5’i bile kapatılamadı. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı almışlardı, şimdi onları da kaybediyorlar. Ama devlet dinlemiyorlar, satışa devam ediyorlar. Bu da yetmiyormuş gibi OTONOMİ’ye üye 343 esnafı dalga konusu oldu. Üyelerimiz şehir içindeki oto galericilerin kendilerine, ‘Siz aynen devam edin, biz şehir içinde alıp satmaya devam ediyoruz, oraya kim gelecek?’ diyerek dalga geçtiklerini söylüyor. ‘Biz enayi miyiz’ diye bize soruyorlar.

* * *

Haberin Devamı

İlçe belediyelerine gücümüz yetmiyor. Zabıtaları gerekli işlemi yapmıyor. Neden istediğimizi bildikleri için randevu vermeyen başkanlar var. Son çare olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan randevu istedik.”

ANKARA KALESİ VE BARINAK

Yazının başında Ankara’da herkesin bildiği, gördüğü ama yetkililerin bir türlü harekete geçmediği sorunlar var demiştim ya yeri gelmişken hatırlatalım.
Bunlardan bir tanesi Ankara Kalesi...
Dünyanın tüm kentlerinde şehir kaleleri semboldür ve el üstünde tutulur. Bizde bırakın el üstünde tutulmayı, asırlara meydan okumuş surlar neredeyse yıkılacak.
Madde bağımlılarının ‘kalesi’ olmuş durumda, kimse ses etmiyor.
Bir diğer sorun ise sokak hayvanları...
100 bine yakın oldukları söyleniyor. Koca başkentte yıllardır ihtiyacı karşılayacak bir barınak yapılabilmiş değil.

Haberin Devamı

REZALET DURDURULMALI

Ankara Hürriyet dün yine sadece Başkent’i değil, Türkiye’yi tehdit eden bir sorunu gündeme getirdi.
Sanal ortamdaki fuhuş pazarlıkları...
Bu çirkin olayı görmek için özellikle bir siteye girmeye gerek yok.
Çoğumuzun günde onlarca kez yaptığı internetteki arama motorlarına girip Ankara yazmak yeterli.
Yani karşınıza çıkması için aramanıza gerek yok, zaten önünüze geliyor.
Artık internetten fotoğraf paylaşmanın rutin bir hal aldığını da düşünürsek, küçük yaştakilerin de rahatlıkla önüne çıkan bu rezalete dur denmeli.
Sosyal ağları kapatmadan, aleni biçimde yapılan bu çirkinliğin son bulmasnın teknolojik bir yolu yok mu?

AYDINLANACAK MIYIZ?

Haberin Devamı

Son dönemde yaşanan terör olaylarının ardından Başkent’in güvenliği çok tartışıldı. Güvenlik önlemleri ve denetimler hiç olmadığı kadar sıkılaştı.
Terör olaylarının ardından bu köşeden kent aydınlatmasının yetersiz olduğunu, kritik noktaların bile yeterince aydınlatılamadığını gündeme getirmiştik.
Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’den dün yapılan açıklamada bu yıl için 25 milyon liralık bakım ve yatırım harcamasının gerçekleştirileceği söyleniyor.
BEDAŞ’A iki soru:
* Bu bütçenin ne kadarı kent aydınlatmasına harcanacak?
* Ayrılan bütçe Ankara’nın kent içi aydınlatma sorununu çözecek mi?

Yazarın Tüm Yazıları