Bize tek yol alışmak

Ankara Hürriyet dün yine önemli bir kent haberciliğine imza attı.

Haberin Devamı

Ankara’nın ‘ucubelerinden’ biri olan Gaziosmanpaşa’daki 35 katlı binanın üzerindeki vincin sökümü için ihale açıldı.
Neredeyse 4 yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, pek çok Ankaralı gibi bu binanın üzerinde duran kule vinçten rahatsızlığını Vali Alaaddin Yüksel’le görüşmesinde dile getirdi ve kaldırılmasını istedi.
Ülkenin Cumhurbaşkanı’nın kentin silüetini bozan, açılmadan eskiyen bir binanın üzerindeki vincin kaldırılması için verdiği talimat bile 4 yıl sonra uygulanabiliyor.
Uygulama derken, vinç bugün yarın kaldırılmayacak. İhalesi yapılacak, belki talip çıkmayacak ya da itiraz edilecek. Yani söküm işlemi ne zaman başlar şimdilik bilen yok.

* * *

Hadi söküldü diyelim. Açılmadan eskiyen bina ne olacak? O da belli değil.

* * *

Ankara’da akla gelen atıl yapılara hızlıca bakalım.
Demir kafesten daha yeni kurtulduk.
Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi’ne gelirsek, sürekli yeni bir gelişme yaşanıyor ama atılan adım yok.
Yeni Başbakanlık inşaatı olmasa AOÇ içinde yıllarca inşaat halinde duran Marmara Oteli’ni düşünen yoktu.
Atatürk Kültür Merkezi’nin kente yakışmayan durumundan rahatsız olmayan var mı?
Ya da Kızılay’ın kurtuluş projesi olarak sunulan hatta Cumhurbaşkanı Gül’ün de ‘Kentin merkezi Roma ya da Prag gibi yapılabilir’ dediği ancak bir türlü başlanamayan Saraçoğlu yenileme projesi...
Gül’ün talimatına rağmen bir kule vincin söküm ihalesinin hazırlanması 4 yılı buluyorsa, bize tek yol beğenmediğimiz yapılara alışmak kalıyor.

Haberin Devamı

Mahalle mahalle yerel seçim analizi

30 Mart’taki tarihi yerel seçimlerin öncesi de sonrası da çok tartışıldı. Oylar çalındı iddiaları, YSK’ya başvuru, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru derken; konu gündemden düştü.
Beş yıl sonra nasıl bir tabloyla seçime gideceğimizi kestirmek zor. Her ne kadar beşinci kez seçim kazanan Melih Gökçek ‘son’ dese de bu işler belli olmaz. Aday olmak isteyip, aday gösterilirse kimse için sürpriz olmaz.
Ankara’da yüzde 1’lik farkla Gökçek’in kazandığı seçimin kritik noktalarını anlatmıştık.
Keçiören’de Gökçek lehine 80 binlik fark ve Ankara’ya yeni bağlanan 9 ilçedeki 50 bin oy farkı seçim sonucuna etki etti.

* * *

Haberin Devamı

Bunlara ek olarak başarılı analizleriyle dikkat çeken Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tek BBP’li Meclis üyesi İbrahim Uyar, mahalle bazlı yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Seçimlere bir kaç ay kala stratejilerin oluşturulmaya başlandığı bir ülke olsak da şimdiden yol haritası olabilecek bilgilerle dolu araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle:
* Ankara’nın tüm ilçelerinde toplam 1393 mahalle mevcut. Mahalle sayısında Çankaya Belediyesi 123 mahalle ile ilk sırayı alırken onu 108 mahalle ile Kızılcahamam, 95 mahalle ile Polatlı takip ediyor.13 mahalle ile Evren, 21 mahalle ile Pursaklar en az mahallesi olan ilçeler.
* Ankara’daki mahalle sayısının yüzde 29’unu oluşturan 410 mahallede geçerli oy sayısı 100’ün altında.
* Şereflikoçhisar Çatçat Mahallesi 13 geçerli oyla Ankara’nın en küçük mahallesi.
* 16 mahalledeki geçerli oy sayısı 20 binin üzerinde. Bu mahallelerin yedisi Keçiören’de.

* * *

Haberin Devamı

* Gökçek en yüksek oy oranına Çamlıdere’de (yüzde 72.88) ulaşırken, Çamlıdere’yi Çubuk(70.68) vePursaklar(69.77) izledi.
* Gökçek’in en düşük oy aldığı ilçe ise 20.39 oy ortalaması ile Çankaya olurken onu sırasıyla Yenimahalle(Yüzde 39.49 ), Etimesgut(Yüzde 42.35) oldu.
* AK Parti 25 ilçenin 10 unda yüzde 50 oy alırken, 15 ilçede yüzde 50 nin üzerine çıktı.
* Çamlıdere’nin Elören Mahallesinde geçerli olan 48 oyun tamamını AK Parti aldı. Çubuk’un Dağkalfat ve Sele, Kalecik’in Hançılı mahallelerinde ise hiç oy alamadı.

* * *

* Mansur Yavaş en yüksek oy oranına Çankaya’da(72.52) ulaştı. Çankaya’yı Yenimahalle(51.42) ve Etimesgut(45.51) izledi. CHP en az oyu Çamlıdere(14.27), Akyurt(15.31), Çubuk(17.05) aldı.
* Yavaş Kalecik’in Hançılı Mahallesi’ndeki 27 oyun tamamını alarak en çok oy oranına ulaşırken, Çamlıdere’nin Elören, Güdül’ün Özçaltı, Haymana’nın Evci, Kazan’ın Sarıayak, Kızılcahamam’ın Sazak, Kocalar, Ayvacık ile Şereflikoçhisar’ın Geçitli ve Aktaş mahallelerinden hiç oy alamadı.
* CHP mevcut 25 ilçenin beşinde yüzde 20’nin altında oy alırken yalnızca iki ilçede yüzde 50’nin üzerine çıkabildi.

Yazarın Tüm Yazıları