Yumuşacık bir napoliten: Babà

Romlu şurubuyla ağızda dağılan lezzetli bir İtalyan klasiğinden bahsetmek istiyorum size bu hafta.

Haberin Devamı

Üstelik tarifinin ortaya çıkışında Fransa ve Polonya’nın da katkıları var. Gelin İtalya’da çok sevilen babà tatlısını bir de benim tarifimle pişirelim.

İtalya’nın Napoli bölgesine özgü yani Napoliten tatlı ürünlerini babà kadar iyi temsil edebilecek çok az lezzet vardır. Yumuşak, romla ıslatılmış bu kek ister sade ister muhallebili sunumuyla mutfağımızın baş tacı lezzetlerinden biri olmuş, geleneksel bir lezzettir.

Tarifinin hikâyesine Fransa ve hatta Polonya’yı da dahil edebiliriz. Çünkü Fransız bölgesinde sürgündeyken çok kuru bulduğu klasik ‘kugelhopf’ kekine rom şurubu eklemeye karar veren Polonyalı kral Stanislao Leszczynski tarafından icat edildiği düşünülüyor. Burada kralın kuru bulduğu ‘kugelhopf’ tatlısının ne olduğundan da kısaca bahsetmek gerek tabii.

Haberin Devamı

Günümüzde yumuşak ve pufidik olması için uzun mayalanma süresi sonrasında hazırlanan babá’nın en önemli özelliği yumuşaklığı ki bu yumuşaklık sayesinde şurubunu çok iyi emebiliyor. Çırpılmış kremayla ya da taze meyvelerle servis etmek tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Gelin İtalya’da çok sevilen bu lezzeti birlikte pişirelim.

Yumuşacık bir napoliten: Babà

TEREYAĞINI PARÇA PARÇA EKLEYİN

Bu tatlı için önce bir hamur hazırlıyoruz. Genişçe bir kapta 5 gr instant maya, 2 yemek kaşığı süt ve 30 gram beyaz unu karıştırın. Kabın üzerini streç filmle kapatın, yaklaşık 30 dakika, oda sıcaklığında beklemeye alın.

570 gram beyaz unu yine başka bir geniş kaba alın. Üzerine mayalı karışımı dökün. 50 gram toz şeker ve 12 orta
boy yumurtayı ekleyip çırpıcıyla güzelce karıştırın (Evinizde varsa bu işlemi ayaklı mikserle yapabilirsiniz). Çırparken içine 200 gram oda sıcaklığındaki tereyağını parça parça ekleyin. Bu işlem tereyağının hamur içinde iyice erimesi için önemli. En son 1 tutam tuz atıp son bir tur daha karıştırın. Kabın üzerini yine streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında 3 saat kadar bekletin.

Hamur dinlenirken şurubunu yapacağız. 2 litre içme suyunu bir tencereye alın. 1’er limon ve portakalın kabuğunu rendeleyip içine atın. 800 gram da şeker ilave edin, orta ateşte kaynamaya bırakın. Şeker tamamen eriyince tencereyi ocaktan alın, biraz soğumaya bırakın ve ardından 400 ml rom ekleyin.

Haberin Devamı

Bu tatlı için ince ve dar muffin kalıpları kullanılıyor ama elbette siz evinizdeki ufak kalıplarla da pişirebilirsiniz.

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Kalıplara fırçayla tereyağı sürün, çok hafif unlayın. Hamurdan yaklaşık 70 gram porsiyonlar koparın ve kalıplara yerleştirin. Bunun için dondurma kaşığı da kullanabilirsiniz. Kalıptaki hamurların üzerlerinde hafif bir kubbe oluşana kadar ılık bir yerde bekletin. Sonrasında fırında, yaklaşık 30-35 dakika, iyice altın rengi olana kadar pişirin.

Çıkardığınız kekleri yaklaşık 10 dakika kalıpların içinde soğumaya bırakın. Kalıplardan çıkarınca, soğuması için bir ızgara tel üzerine koyabilirsiniz. İyice soğuyan keklerin üzerine ılık şurubu dökün (Şurubu 1 gün önceden yapıp servis öncesinde biraz ısıtabilirsiniz). Her keki daha iyi ıslatmak için benim yaptığım gibi elinizle şurup tenceresine batırıp çıkarabilirsiniz de... Sıra geldi son dokunuşa... Kayısı reçeli suyunu bir fırça yardımıyla tüm keklerin üzerine sürün. Dilerseniz yanında çırpılmış kremayla birlikte servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu tatlı için ince ve dar muffin kalıpları kullanılıyor ama siz evinizdeki ufak kalıplarla da pişirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları