Yaz artık bitiyor şimdi grip mevsimi

BİR yazı daha geride bırakıyoruz... Şimdi soğuk algınlığı, grip ve nezle mevsimi... Ülkemiz başta olmak üzere Avrupa’da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay anlattı:

Haberin Devamı


“Bu yılın ilk grip hastaları İngiltere ve Fransa da görülmeye başladı, görünen o ki çok kısa sürede Türkiye’ye ulaşacak. İlk hastalardan gördüğümüz kadarıyla geçen yıl gibi bu yıl da grip biraz ağır geçecek. 2023-2024 sezonu grip aşıları geldi, uygulamaya başladık.
Bu yıl CDC ve ACİP 6 aydan büyük herkese mevsimsel grip aşı yapılmasını önermektedir. Mevsimsel grip aşısı özellikle gripten korunmak ve aşı olmak isteyen 6 ay üzerindeki herkese yapılabilir. Grip; 21. yüzyılın 2.yarısına yaklaşırken tıptaki bunca ilerlemeye rağmen halen tüm dünyada önlenemeyen salgınlara neden olan tek hastalık. Önümüzdeki günlerin yaygın hastalığı olan grip yılın her mevsiminde görülmekle birlikte, sonbaharın son ayları ve kışın ilk ayları en çok görüldüğü zamanlardır. Erişkinler bu mikropla birçok kez karşılaştıklarından direnç oluşumu daha iyidir. Yine erişkinlerin günün büyük kısmını dışarıda açık havada geçirmesine karşın çocuklar genelde bir odada kapalı kalırlar. Hasta erişkinlerin çocukları öpmeleri de bir başka olumsuz nedendir. Grip salgınlarında en önemli kural korunmadır. Aşırı yorgunluktan ve üşütmeden kaçınmalı, havası kirli ortamdan uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

TEDAVİNİN İLK KOŞULU
Gribe yakalanılmışsa tedavinin birinci koşulu kesin yatak istirahatıdır. Havalandırılmış ve nemlendirilmiş bir odada bulunulmalıdır. Bol sıvı ve besin değeri yüksek gıda ile beslenilmelidir. Ateşe karşı Paracetamol ya da İbuprofen cinsi ateş düşürücüler kullanılabilir. Gribe başka bir bakteriyel hastalık eklenmemişse antibiyotik kullanılmamalıdır. Tedavi kurallarına uyulmazsa; bronşit, zatürre, kulak iltihabı, kalp yetmezliği ve menenjite kadar ilerleyen tablolara neden olabilir. Çocuklarda ateşe bağlı havale gelişebilir.

GRİP AŞISI ÇOK ÖNEMLİ
Artık günümüzde aşı ile korunmak olanaklı hale gelmiştir. Aşıdan sonraki 6 aylık koruyuculuk yüzde 90 dolaylarındadır. Yüzlerce çeşidi olan İnfluenza virüsünün grip salgınına neden olan cinsi her yıl değişmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış yüzün üzerinde laboratuvarla sıkı bir iş birliği yaparak, hangi bölgede hangi cins virüsün salgın yapabileceğini önceden saptayabilmekte ve aşı üreten kuruluşlara önceden bunu bildirmektedir. Her yıl suşlar değiştiği için grip aşısı ancak bu yılki virüse karşı koruyucu olmakta, gelecek yılki salgında virüs cins değiştirdiği için bir önceki yılın aşısı etkili olamamaktadır. Aşı uygulanırken üzerindeki tarihe dikkat edilmelidir.
Grip aşısı 6 ay altı çocuklara uygulanmamalıdır.

Haberin Devamı

MUTLAKA YAPILMASI GEREKENLER
* Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlere, * Astım ve kronik bronşiti olanlara, * Kalp hastalığı ve özellikle kalp yetmezliği olanlara, * Tüberküloz yani verem hastalarına, * Kanser hastalığına bağlı ilaç kullananlara, * Orak hücre hastalığı denen bazı kan hastalarına, * 65 yaşın üzerindeki kişilere, * Şeker hastalarına, * Böbrek hastalığı özellikle de böbrek yetmezliği olanlara, * Uzun süreli aspirin tedavisi alan 6 ay 18 yaş arası çocuklara, * Bakım evleri veya huzur evi gibi kurumlarda barınan her yaştan bireylere, * Çocuk bakım yurtlarında kalan tüm çocuklara, * Beslenme yetersizliği olan çocuklara, * Direnç sistemi zayıf olan çocuklara, * Anaokulu, kreş gibi toplu yerlerde yaşayan risk altındaki çocuklara

Haberin Devamı

KİMLERE YAPILMAMALIDIR?
* Hamileliğin ilk üç ayında, * Yumurtaya karşı gerçek anlamda alerjisi olan kişilere grip aşısı uygulanmamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları