Yaşama dönüş için uluslararası projeler

BÜYÜK bir afet atlattık. Ülke olarak birbirimize sığındık, kenetlendik. Bir anda her şeyi unuttuk... Ne 2020’nin getirdiği salgın şoku ne de başka bir şey... Millet can uğruna kenetlendi. Hepimize geçmiş olsun ve hepimizi sarsan bu olayda hem fiziksel hem psikolojik olarak yorulduk. Güçlüyüz. Güçlü olmaya devam edelim, yaralarımız büyük, kayıplarımızın yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı, yaralılara acil şifalar ve tüm millete Allah sabır versin.Merkezi İzmir’de bulunan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD), deprem sonrası bölgedeki ihtiyaçları belirleyerek ulusal ve uluslararası düzeyde destek çalışmalarına devam ediyor. Dernek Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, depremden sonra Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’a giderek ihtiyaçları ve yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Bu arada AAHD üyeleri, dernek imkanlarıyla Kahramanmaraş ve Hatay’da çadırkentlerde yaşayan depremzedelere topladıkları yardımları dağıttı, bölgede görev yapan hekimlere destek oldu.

Haberin Devamı

 

ULUSLARARASI KONFERANS
Avrupa 112 Acil Tek Numara Derneği (EENA) tarafından Slovenya’nın Lübliyana şehrinde 19-21 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenen uluslararası konferansa davet edilen Dr. Turhan Sofuoğlu, Türkiye’deki deprem ve yaşananlarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. İlk günlerde yaşanan iletişim sorunları, bulunan çözümler ve yaralıların kara, hava ve deniz yolu ile tahliyesi konusundaki deneyimlerimizi paylaştı. Dr. Sofuoğlu’nun Avrupa ülkeleri, ABD ve Uzakdoğu’dan yaklaşık 800 kişinin katıldığı konferansın açılışında yaptığı sunum, sağlık, itfaiye, polis çalışanlarıyla teknoloji ve yazılım firmalarının oldukça ilgisini çekti. Konferansın ilerleyen günlerinde Apple, Google gibi ünlü firmaların temsilcileri, Türkiye depremini örnek göstererek uydudan iletişim, toplumun önceden afetlere karşı bilgilendirilmesi, alarm sistemleri, konum bulma gibi her türlü bilginin 112 acil çağrı merkezleriyle paylaşımıyla ilgili teknolojik ve inovatif çözümlerini paylaştılar.

Haberin Devamı


HOLLANDA İLE İŞBİRLİĞİ
AAHD Başkanı Dr. Sofuoğlu, 20 Şubat’taki üçüncü deprem sonrası Hatay’da hasarın artması üzerine çalışmalarını bu bölgeye yoğunlaştırdıklarını, İskenderun Arsuz’da sağlık hizmetleri yanında özellikle kadın ve çocuklara yönelik psikolojik destek sağlamak için İspanyol sahra hastanesi hekimleri ve merkezi Hollanda’da bulunan “Together International” kuruluşuyla işbirliği anlaşması yaparak çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Bodrum Belediyesi Hatay Arsuz Dostluk Kenti’ne hekim ve sağlıkçı desteği sağlandıklarını açıkladı. Dr. Sofuoğlu, “Together International” tarafından Hollanda’nın Lahey şehrinde düzenlenen, Hollanda’nın Türkiye konsolosluğu, Hollanda’da yaşayan Türkler, Hollandalı ve diğer ülke vatandaşlarının katıldığı Türkiye’ye yardım etkinliğinde de depremle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

DÜNYANIN SAYILI AFETLERİNDEN
Sofuoğlu, yaptığı açıklamada, şunları söyledi; “1999 Marmara depreminde Sağlık Bakanlığı adına koordinatör olarak 6 ay deprem bölgesinde görev yaptım, ülkemizdeki birçok afette yönetici olarak görev aldım. Bu son yaşanan deprem birçok Avrupa ülkesinin yüzölçümünden büyük bir alanda, yaklaşık 15 milyon nüfusu etkiledi. Bu nedenle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı afetlerinden birisini yaşadık. Bu bölgede yaşayanların tekrar eski yaşantılarına dönmesi için oldukça titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Depremzedelere tekrar eski yaşam ortamlarını sağlamanın yanında, psikososyal desteğin de verilmesi gerekiyor. Depremin yaratığı maddi ve manevi zararları en aza indirmek için dernek olarak elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya ve yurt dışındaki kuruluşları bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu yılın mayıs ve haziran aylarında Fransa, Almanya ve Yunanistan’da katılacağımız acil durum ve afetlerle ilgili uluslararası toplantılarda Türkiye’deki depremi ve ihtiyaçları anlatarak, yurt dışından afetlere yönelik destek projeleri kazanmaya çalışacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları