Obezite ve diyabete cerrahi tedaviyle

OBEZİTE ve şeker hastalığı, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de her geçen gün daha çok tehdit ediyor. Türkiye’de her 3 yetişkinden biri obez, her 10 kişiden biri de diyabet hastası... Bazı kimseler de, diyabet hastası olduğunun farkında bile değil. Şeker hastalığının, alışıldığı şekilde ilaç ve insülinle tedavisi, obezitenin ise diyet ve egzersizle tedavisi, bu hastalıklarla mücadele etmede yetersiz kalıyor.

Haberin Devamı

Her iki hastalıkla mücadelede, son yıllarda giderek artan sıklıkta kullanılan obezite cerrahisi ve metabolik cerrahi yüksek başarı oranlarıyla umut oldu. Özel Tınaztepe Hastanesi Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi Birimi Sorumlusu Op. Dr. Mehmet Deniz, “Obezite ve şeker hastalığı son derece kompleks ve birçok faktörün etkili olduğu hastalıklar. Tedavisinde de multidisipliner bir yaklaşım gerekir. Bu nedenle, biz obezite ve metabolik cerrahi birimini kurduk. Bölgemiz ve İzmir’de bir ilk olan metabolik cerrahi sempozyumunu düzenledik. Ege Bölgesi’nden birçok meslektaşımızın katılımı ile metabolik cerrahinin bilinirliğini artırdık. Hem meslektaşlarımız hem de hastalarımız için farkındalık oluşturduk” dedi.

HAZIRLIK SÜRECİ ÖNEMLİ

Obezite ve kontrolsüz şeker hastalığı ameliyatlarının en önemli basamağının hazırlık aşaması olduğunu vurgulayan Deniz, “Biz bütün hastalarımızı titizlikle tetkik ediyor, tüm sistemlerini gözden geçirip hazırlığımızı tamamlıyoruz. Birimimizde benimle birlikte endokrinoloğumuz, diyetisyenlerimiz, psikoloğumuz, anestezi ve yoğun bakım sorumlumuz, tüm hastalarımızı ameliyat öncesi değerlendiriyor ve gerekli tüm hazırlığı birlikte tamamlıyoruz. Hastamıza nasıl bir ameliyat önerdiğimiz aktarıyor ve ameliyat sonrası beklentilerimizi kendisine aktarıyoruz. Bu titiz hazırlık süreci önemli” diye konuştu.

DAHA RİSKLİ DEĞİL

Haberin Devamı

Op. Dr. Mehmet Deniz, obezite ve metabolik cerrahinin, sanılanın aksine diğer ameliyatlardan daha riskli olmadığını kaydetti. Önemli olanın, başvurulan merkezin tecrübesi, hastanenin donanımı, kullanılan malzemenin kalitesi ve hastane personelinin konuya hakimiyeti olduğunu vurgulayan Deniz, şöyle devam etti:
“Hastanemiz, uluslararası akreditasyona sahip, kalitesi tescilli bir hastane. Ekibimiz, uzun süredir uyum içinde birlikte çalışıyor. Her hastanın birbirinden farklı özellikleri olması nedeniyle tek tip ameliyat önermiyor, her hasta için uygun ameliyat modelini uygulayabiliyoruz. Bu sayede ameliyat sonrası obezite cerrahisi ile obeziteden, metabolik cerrahi ile ise kontrolsüz şeker hastalığından hastalarımız yüksek başarı oranı ile kurtulabiliyorlar. Benim önerim, tüm obezite ve şeker hastalarının başvuracakları merkezde tüm bu özelliklerin mevcudiyetini sorgulamalarıdır.”

Yazarın Tüm Yazıları