Nasıl sağlıklı yaşanır

PEK çoğunuz duymuşsunuzdur.

Haberin Devamı

Hapşırınca ‘çok yaşa’ diyenin yanında muhakkak ‘iyi yaşa’ diyen de vardır. Zira çok yaşamak kadar sağlıklı yaşamak, mutlu ve stresten uzak yaşamak da çok önemli. Hepimiz daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam isteriz. Bu isteğimizi gerçekleştirmek yine kendi elimizde. Bunun için oldukça basit birkaç adıma dikkat etmemiz ve uygulamamız yetiyor. İşte, sağlıklı bir hayat için dikkat etmemiz gerekenleri, sağlıklı yaşama konusunu akapunktur, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında Uzm. Dr. Alpaslan Bilen’e sordum. Bakın Dr. Bilen neler anlattı:

ORGANİK BESLENME
“Bundan 20-30 yıl önce sağlıklı yaşam kavramı pek dillendirilmiyordu. Organik beslenme diye bir konu ve bunlara bağlı endüstriler yoktu. Çünkü her şey organikti ve lezzetli yemekler ve onların kuşaklardan beri gelen tarifleri vardı. Gıda maddelerinin her yöreye göre adresleri vardı: İzmir’de Balçova domatesi, Bornova bamyası aranırken, Gaziantep’te Orul köyü patlıcanı, Nurgana ilçesinin eriği, Afyon’un manda kaymağı, Kars’ın balı gibi lezzet adresleri vardı. Hiçbir gıda maddesinin içinde koruyucu kimyasallar yoktu. Buğdayın boyu iki karıştı, ekmekler lezzetliydi, Karakılçık buğdayı ile çiğköfte yoğurmak emek isterdi. Konya bulguru ile yapılan pilav sapsarı olur, yemeye doyulmazdı.
Türkiye’nin nüfusu 40-45 milyon civarındayken kendi tükettiğini üretecek yeterlilikteki 7 ülkeden biriydi. Ancak daha sonra artan nüfusla birlikte üretim biçimleri de değişti. Marketler raflarında böreklik, kepekli, pidelik, somun ekmeklik, pasta için çavdar, yulaf unu paketleri caka atmaya başlamıştı. Artık ekmeğin içine iyice şişsin, kabarsın, bembeyaz olsun, güzel koksun, çabuk pişsin ve nar gibi görünsün diye bir çok kimyasal konuyor. Glüten alerjisi, hipoglisemi, insülin direnci, sürekli kabızlık, beklenilmediği kadar obezite de bunun sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

TÜTÜNDE DE BOL ŞEKER
Sigara ve tütünde de değişimler yaşandı. Yerli tütünün yerini bol şeker ihtiva eden Virginia tütünü ve 300 çeşit kimyasal aldı. Günümüzde suni yemler, ilaçlar ve hormonlarla beslenen tavuk etinden fabrikasyon üretimdeki yumurtalara kadar pek çok gıda tartışılıyor. Reçellerden meyve sularına, sebzelerden meyvelere pek çok gıdanın üretim koşulları sağlığı tehdit eder hale geldi. Hava kirliliği, elektromanyetik dalgalar, gürültü gibi etkenler de yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkiledi. Sağlıklı olabilmek, yaşlanmamak için bilimsel değeri olmayan pek çok ürün kullanılıyor. Dünya nimetleri artık 8 milyara ulaşan insanlara yetmiyor. Dünya, insanlara yettiği günlerden bugüne yarı yarıya küçüldü. Paylaşılanlar aynı kaldı ama kirlenerek ve bozularak aynı kalsa da kalite ileri derecede bozuldu. Paylaşılanların ise sayısı giderek artıyor. İnsanoğlu mavi küreyi bozdu ve sağlıklı yaşamama cezasına uğradı.”

Yazarın Tüm Yazıları