Horlama ve uyku apnesi

UYKU apnesi, hastaların yorgun bir şekilde güne başlamalarına neden olduğu için günlük hayatı da olumsuz etkiliyor. Tedavi edilmediği takdirde de hipertansiyon, diyabet ve ritim bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

 

Peki uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesine karşı alınabilecek önlemler neler. İşte merak etiğiniz uyku apnesi, horlama, uykuda solunum durması, gündüz aşırı uyku hali... İzmir Tınaztepe Üniversitesi Buca Hastanesi Doktor Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hakan Koca anlattı;
“Genelde bu üç ana bulguyla ortaya çıkan, horlayanların birçoğunda bulunan ama çok bilinmeyen bir hastalıktır. Hergün şiddetli horlayan bir kişide uykuda nefesinin durduğunu yanında onu gören bir başkası farkedebilir, horlama sesi kesilir bir süre nefes alınmaz ve sonrasında şiddetli bir sesle horlamaya devam edilir veya boğularak uyanılır. Hasta bazan boğulma hissiyle, bazan çarpıntıyla uyanır ama nefesinin durduğunu farkedemez. Sabah aşırı yorgun uykusunu alamamış bazan baş ağrısıyla uyanır. Güniçi uyku hali devam eder her fırsatta hasta uyumaya çalışır, işe konsantre olamaz...

Haberin Devamı

SOLUNUM GEÇİCİ KESİLİR
Normalde üst solunum yollarını kontrol eden kaslar (boğaz ve gırtlağı çevreleyen kaslar) uyku esnasında gevşerler. Eğer bu gevşeme çok fazla olursa üst solunum yolları daralır ve solunum esnasında giren çıkan havanın titreşimleriyle horlama sesleri oluşur. Horlama uykuda nefes almak için zorlu, sıkıntılı, solumanın çıkardığı seslerdir.
Bazen de hava yolu uykuda tam tıkanır ve solunum geçici olarak kesilir. Bu durumuna “apne” adı verilir. Solunum durması (apne) olayında en az nefesin 10 saniye kesilmesi ve nefes durmalarının saatte en az 5 defa tekrarlaması “uyku apne hastalığı” olarak tarif edilir. Hastalar uykularında tekrarlayan nefes durmalarıyla adeta boğulurcasına uyuma çabalarlar. Her bir apne esnasında, oksijen düşer, beyinde ve kalpte stres oluşur.
Her gece tekrarlayan bu durum yaşamınızı etkiler: uykunuzu bozar; sabah yorgun, sersem gibi, uykunuzu alamamış uyanırsınız, gün içinde genel yorgunluk, isteksizlik hissedersiniz, bu durumlar yaşam kalitenizi, iş hayatınızı, sosyal ilişkilerinizi etkiler.

NELERE YOL AÇABİLİR
Uyku apnesi bildiğimiz birçok hastalıkla ilişkilidir, bazılarının tamamen sebebi bazılarında ise durumu kötüleştirici etki yapar:
* Düzensiz kalp atışları, * Kalp büyümesi, * Kalp krizi riskinin artması, * Yüksek tansiyon,erken yaşlarda başlayan tansiyon, * İnme, * Kan şekeri düzensizlikleri, şeker hastalığına yatkınlık, * Aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali,
* Trafik kazaları (direksiyonda uyuklama sonucu), * Cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık), * Kontrol edilemeyen şişmanlama,kilo verememe, * Uykuda terleme, sık idrara kalkma, * Aşırı sinirlilik, depresyon, anksyete, * Uykuda ölüm.

Haberin Devamı

AĞIRLIĞA GÖRE TEDAVİ
Tedavide en önemli seçeneğimiz CPAP dediğimiz cihazlardır. Burundan yada burun-ağızdan uygulanan maskeyle basınçlı hava üfleyen bu cihazlarla horlama ve uykuda nefes durmaları engellenir. Bazı hafif ve KBB bakısında darlık yeri tespit edilen hastalarda cerrahi opersyonlar yararlı olabilir ancak ağır hastalarda cerrahi tedavi tercih edilmez. Cihaz tedavisi çok etkilidir, İlk gün sabahında yorgun kalkma ve uyku hali ortadan kalkar,uzun dönemde kalp ve diğer organ hastalıkları önlenmiş olur. Hastaların büyük çoğunluğunda cihazdan sonra hem fiziksel hem sosyal açıdan büyük iyileşmeler gözlenir.”

Yazarın Tüm Yazıları