Hazımsızlık ve karın ağrınız varsa dikkat

İnsanların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan safra taşları, safra kesesinde oluşuyor ve sağlığı bozuyor.

Haberin Devamı

Önceleri safra kesesi taşlarının 40 yaşın üzerinde, sarışın-kilolu kadınlarda daha sık görüldüğü öne sürülüyordu, ancak uzmanlar bunun günümüzde, özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle, daha genç yaşlarda ve erkeklerde de sıklıkla görülen bir hastalık haline geldiğini belirtiyor.
Özel Tınaztepe Hastanesi Başhekimi, Genel Cerrah Doç. Dr. Akif Serhat Gür, yemekten sonra hazımsızlık, mide ekşimesi, hafif karın ağrısı ve karın bölgesinde huzursuzluk gibi şikâyetler hissedildiğinde akla gelen ilk hastalığın safra kesesi taşı olması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Gür, şu noktalara dikkat çekti:

TANI KOYMAK KOLAY

“Safra kesesi taşı, tanı konulması kolay hastalıklardandır. Karın ultrasonografisi (USG) bu konuda altın standarttır. USG’de rahatlıkla görülebilir. Safra kesesindeki taşlar, çeşitli sayılarda ve boyutlarda olabilir. Her türlü safra kesesi taşının kendine göre hastada oluşturabileceği riskler vardır. Bunlardan birincisi ve en sık görüleni, safra kesesinin akut iltihaplanmasıdır. Bu durumda hastanın hastanede tedavi edilmesi ve hatta bazen birkaç gün içinde ameliyata alınması bile gerekebilir. Bu olayın safra kesesinde taş olan bir hastada ne zaman olacağını söylemek mümkün değildir. Diğer bir risk, safra kesesindeki taşın ana safra kanalına düşmesidir. Bu durumun da ne zaman olacağını kestirmek mümkün değildir. Böyle bir durumda, hastada bulaşıcı olmayan sarılık gelişir, idrar koyulaşır, büyük abdest rengi açılır. Bu durumun tedavisinde ERCP ya da operasyonla safra kanalının temizlenmesi yöntemleri kullanılabilir.”

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Pankreasın iltihabının diğer bir risk olduğunu belirten Doç. Gür, “Bu olay da ani gelişir, diğerlerine göre çok daha ağır bir tabloyla seyredebilir. Sarılık, olaya eşlik edebilir. Bu hastalık genelde akut dönemde ilaçla tedavi edilir. Akut pankreatit, ölümle bile sonuçlanabilen ağır ve ciddi bir hastalıktır” dedi.
Diğer önemli bir olayın da, uzun yıllar mevcut durumda olan safra kesesi taşlarının safra kesesinde kansere yol açma ihtimali olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Gür, “Safra kesesi kanserinin ispatlanmış tek sebebi, safra kesesi taşlarıdır ve çok hızlı seyreden kanser türlerinden biridir. Birçok hastalıkta olduğu gibi, safra kesesi taşlarında da erken müdahale birçok sorunun engellenmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları