Göz kapağı düşüklüğü

SON günlerde ünlülerin de tercih ettiği göz kapağı estetiği, en çok araştırılan ameliyatlar arasında yer alıyor. Peki, göz kapağı estetiği nedir, nasıl ve kimlere uygulanır? İşte göz kapağı ameliyatı hakkında sıkça sorulan soruların cevapları...Cerrahi ve cerrahi olmayan tekniklerle giderilebilen göz kapağı sorunları, yaşa bağlı ya da farklı nedenlerle kişiye rahatsızlık verebiliyor. Göz kapağı ameliyatı estetik olsa da görmeyi engellemek gibi bazı sorunlara yol açabilir. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Beyza Altınbay, göz kapağı estetiği hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

SARKMA VE TORBALANMALAR
“Yaşla birlikte ve yapısal nedenlerle üst göz kapağında sarkmalar ve alt göz kapaklarında torbalanmalar oldukça sık görülen bir durum. Sadece estetik bozukluk yapmaz, hastaların görmesini olumsuz etkileyerek günlük hayatlarında da rahatsızlığa neden olabilir. Alt göz kapağındaki gevşeme ve bozulmaların sonucunda göz yaşı kalitesi bozulup göz kuruluğu nedeniyle hayat kalitesi bozulabilir. Ayrıca üst göz kapağı düşüklüğü nedeniyle kişiler kaşlarını kaldırarak kapaklarını açmak istediklerinden, bu durum yorgunluk ve baş ağrısı yaratabileceği gibi, hastanın dış görünüşünü de etkiler. Bazen bu kapak düşüklüklerine kaş düşüklüğü de eşlik edebilir.
Blefaroplasti ve browplasti adı verilen ameliyatlarla göz kapaklarının ve kaşların konumu düzeltilir. Ameliyatlar lokal anestezi altında yapılır. Aynı seansta üst göz kapakları, kaşlar veya hem alt hem üst göz kapakları birlikte ameliyat edilebilir. Ameliyat sonrasında kapaklarda hafif ödem ve morarma olabilirse de birkaç hafta içinde bu durum düzelir. Blefaroplasti ameliyatı olan kişiler görünüşlerinin düzeldiğini ve yaşam kalitelerinin arttığını ifade etmektedirler.

Haberin Devamı

PİTOZİS NEDİR VE TEDAVİSİ
Göz kapağı düşüklüğü, tıbben ‘pitozis’ olarak adlandırılır. Doğumsal veya sonradan olabilir. Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik bir sorun değildir. Bu durum çocuklarda ve erişkinlerde farklı rahatsızlıklara neden olur. Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü, estetik ve psikolojik sorunların ötesinde kalıcı göz tembelliğine neden olduğundan, özellikle göz bebeğini örtüyorsa mümkün olduğu kadar erken ameliyat edilmelidir. Erişkinlerde ise göz tembelliği yapmaz, ancak göz bebeğini örterse görmeyi bozar, yorgunluk ve sosyal problemlere neden olur. Göz kapağı düşüklüğü tek gözde olabileceği gibi her iki gözde de olabilir. Yaşlanmayla birlikte olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatları blefaroplasti operasyonuyla birlikte yapılmalıdır. Yoksa sadece blefaroplasti yapıldığında görmenin rahatlaması tam olarak gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle bireyler kapak ameliyatlarından önce ayrıntılı bir göz muayenesinden geçmeli ve kişiye özel ameliyat planlanmalıdır.
Pitozis ameliyatları lokal anesteziyle hasta ile iletişim halinde yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sırasında birkaç kez hastanın kapaklarını açması, hareket ettirmesi istenir ve ince ayarlarla iki göz kapağının da eşit olması sağlanır. Ameliyat sonrasında ödem ve rahatsızlık vermeyecek ölçüde morluklar oluşabilir. Birkaç hafta içine bu durum düzelir. Ameliyat sonrası kişiler genellikle yaşam kalitelerinin arttığını, sosyal ilişkilerinin düzeldiğini ve görünüşlerinin olumlu yönde değiştiğini ifade etmektedirler.”

Yazarın Tüm Yazıları