Depreme nasıl hazırlanalım

İNSANOĞLU, yapısı ve psikolojisi nedeniyle, belki de haklı olarak yani psikolojik dengesini bozmamak amacıyla kendini kötü hissettiren konulardan hep kaçar, yok sayar, ‘bana bir şey olmaz’ diye düşünür. Ölüm gibi, hastalıklar gibi... Afetler ve depremler de böyle bir konu. Deprem, korkutucu, ürkütücü, ne zaman, nerede başımıza geleceği belli olmayan ve engellenemeyen, öngörülemeyen bir afettir.Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, deprem gerçeğini, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı...

Haberin Devamı


“Afetin tıbbi anlamda birçok tanımı vardır. O anda ilgili sağlık kuruluşunun bakımını üstlenemeyeceği kadar çok hastanın aynı anda başvurması halidir. Bildiğimiz, ama hep kaçtığımız bir gerçek daha var. Depremler ve afetler olmaya devam edecek. Bunu bilmek için kahin olmamıza gerek yok. Yapabileceğimiz tek şey var. Deprem gerçeğini ve bir gün yine olacağını bilelim, kabullenelim ve hazırlıklı olalım. İlk yardım eğitimi alalım. Bu sayede depremlerden ve afetlerden en az psikolojik, bedeni ve yapısal zararla kurtulalım. Deprem çantası ve kişisel eylem planımız hazır olmalı.

AFET ÇANTASI İÇERİĞİ
Deprem sonrası ilk 3 gün için aile bireylerinin en çok ihtiyaç duyacakları malzemeleri içeren bir çantadır. Küçük bir spor çanta içine hazırlanabilir. Deprem sonrası evden ayrılmamız gerekirse yanımıza alınabilir, arabamızın bagajında saklanabilir. İçeriğinin 6 ayda bir kontrol edilmesi uygun olur. Mevsime göre giyecekler değiştirilir, konserve, su varsa yenilenir. Çanta içeriğini her aile kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebilir. Önerilen içerikte temel olarak şunlar bulunur:
* Üç günlük yiyecek ve su, * Giyecek, * Battaniye, * Uyku tulumu, * Yedek çorap, * Ayakkabı, * Çamaşır, * T-shirt, * Kazak, * Pantolon, * Yağmurluk, * Eldiven, * İlk yardım çantası, * Kişisel bakım ve temizlik ürünleri, * Diş fırçası, diş macunu * Tuvalet kağıdı, * El, yüz ve hatta güneş kremi, * Sıvı sabun, * Pet, * Erkekler için traş takımı, * Tarak, saç fırçası, * Şampuan, * Naylon torba (atıklarımız için,) * Fener, pil, düdük.

Haberin Devamı

ERİŞKİN VE ÇOCUKLARA
* Temel ilaçlar (tansiyon, şeker, kalp gibi sürekli kullanılan ilaçlar), * Lensler, lens solüsyonu, * İşitme cihazı, yedek pili, * Yedek gözlük, * Takma diş, * Kalem, kağıt, post-it, bloknot, * Telefon kartı, * Cep telefonu, yedek pili, şarj aleti, * Pilli radyo ve yedek pilleri, * Kibrit, çakmak, * Nakit para, tapu, kredi kartı, banka hesap no, ehliyet, evlilik cüzdanı gibi gibi önemli evraklar, * Çatal, bıçak, kaşık, İsviçre bıçağı, * Biberon, * Mama, * Bez, * Kremler (pişik vs), * Onu oyalayabilecek malzemeler (kitap, en sevdiği oyuncak), * Varsa kullandığı ilaçlar.

Haberin Devamı

DEPREM ÖNCESİ HAZIRLIK
* Oturduğumuz konutların mutlaka depreme dayanıklı binalar olduğundan emin olalım, * İlk yardım, temel yaşam desteği, amatör telsiz kullanımı gibi eğitimleri alalım, * Evimiz, arabamız, okul veya işyerimizdeki ilk yardım çantalarını gözden geçirelim, eksikleri tamamlayalım, * Depremlerde en büyük ölüm ve yaralanmalar evde başımıza, üstümüze düşen ağır eşyalardan olmaktadır. Bu nedenle bulunduğumuz her ortamdaki kütüphane, kitaplık gibi ağır mobilyalar duvara monte edilmeli, mutfak rafların üst gözlerinde ağır tabak, bardak bulundurulmamalı, yatak odasında başucunda duvarda tablo asılmamalıdır. * İhtiyaçlarımıza uygun deprem çantası oluşturalım. Bunu evimizde, arabamızın bagajında, işyerimizde, okulumuzda kullanıma hazır bulunduralım. Bu çanta içeriğini de mevsim geçişlerinde değiştirelim. Yani kış ayına girerken içinde kazak ve yaz ise t-shirt koyalım.

Haberin Devamı

KİŞİSEL AFET PLANI OLMALI
Bu planı yılda en az iki defa sanki deprem olmuşçasına uygulayalım. Bu plan içinde şu noktalar açık olmalıdır.
* Aile bireyleri afet sırasında evin hangi odasında toplanacak? * Evinizde yedek fener, yangın söndürücü alet, ilk yardım çantası nerede? Çocuklarımız da dahil olmak üzere herkes bunların yerini bilmeli. * Elektrik saati ve sigorta paneli, su ve doğalgaz vanası, mutfaktaki tüpün yeri herkes tarafından bilinmeli ki deprem sırasında kaçak olursa hemen kapatılabilsin. * Şehir içinde ailenin buluşabileceği 1-2 değişik yer tespit edilmeli ki deprem nedeni ile evimize ulaşamazsak aile bireyleri bu buluşma noktalarında toplansın. * Başka şehirlerdeki akrabalarımızın telefonlarını not edelim ki ki deprem sonrasında onları ne durumda olduğumuz konusunda bilgilendirelim,

Haberin Devamı

SARSINTI ANINDA YAPILACAKLAR
* Panik yapmayıp sakince düşünmeye ve hareket etmeye çalışalım. * Sarsıntı devam ederken asla bulunduğumuz ortamı terk etmeyelim, asansör ve merdivenleri kullanmayalım. * Camlardan, mutfaktaki dolaplardan uzakta duralım ki kırılan düşen cam ve parçalar bizi yaralanmasın. * Hemen buzdolabı, çamaşır makinesi yanında cenin pozisyonuna girelim, başımızı kitap, yastık ile koruyalım. * Elektrikler kesildi ve ortam karanlıksa asla kibrit, çakmak kullanmayalım. Doğalgaz kaçağı vs. olabilir, bu da patlama ile sonuçlanabilir. * Ortamımızda açık olan kat kaloriferi, doğalgaz vanasını, elektrik sigortalarını kapatalım. * Asla ama asla kaynağı, kimin söylediği belli olmayan söylentilere inanmayalım. Sadece devletin ilgili kurum ve kişilerini ve onlardan gelen bilgileri dinleyelim. * Deprem sırasında panikle evden çıkmak adına asla pencereden atlamayalım. Çünkü bu hareketimiz ciddi kırık ve yaralanmalara neden olabilir. * Cep telefonlarımızı çok gerekmedikçe kullanmayalım ki gerçekten ihtiyacı olan kişiler kullanabilsin, hatlar kilitlenmesin. Bunun yerine whatsapp, twitter gibi sosyal medya ile haberleşme yöntemlerini kullanalım. * Yatakta, koltukta uyurken deprem olursa hemen yatağın kenarına inip cenin pozisyonunda sarsıntının durmasını bekleyelim.

Haberin Devamı

ENKAZ ALTINDA KALDIYSAK
* Sakin olmaya çalışalım ve kurtulacağımız ümidini hiç kaybetmeyelim. * Yakınımızda kalorifer gibi madeni cisim varsa ona taş vs. ile vurarak ses çıkartalım ki kurtarma ekipleri varlığımız ve yerimizden haberdar olsun. * Çok az hareket edelim, enerjimizi harcamayalım. * Ortamda su varsa, kontrolü olarak içelim. * Yanımızda düdük varsa, var gücümüzle çalıp sesimizi duyurmaya çalışalım. * Yardım gelmesini bekleyelim.

DEPREM GEÇTİKTEN SONRA
* Sağlık sorunu varsa hemen gerekli ilk yardımı uygulayalım. * Gerekiyorsa ambulans çağıralım. Unutmayalım ki Türkiye’nin her yerinde ambulans çağırmak için tek telefon numarası vardır ve de o 112’dir. * Evimiz veya o anda yaşamakta olduğumuz ortamı kontrol edelim. Su, gaz kaçağı varsa kapatmaya çalışalım. * Komşularımız, yakın çevremizi ve de özellikle yakınımızda engelliler varsa onlarla ilgilenelim. * Her şey yolundaysa çok süratle eski yaşantımıza dönelim ki depremin yıpratıcı etkisinden kurtulalım.

Yazarın Tüm Yazıları