Çocuklara sedye yerine akülü araba

STRES, hayatımızın bir parçası.

Haberin Devamı

Bilerek ya da bilmeyerek pek çok sorunumuzu strese bağlıyoruz. Haksız da sayılmayız. İşin uzmanları da stresin kanserden kiloya, kalp krizinden felce, gastritten kolite her şeyle ilgisi olduğunu söylüyor. Dahası taşikardi atakları, uyku sorunları, tansiyon düşme veya yükselmeleri, baş dönmeleri, kulak çınlamaları, kısacası aklınıza gelen pek çok şey stresten kaynaklanabiliyor.
Yaşadığımız dünyada pek çok terslikle karşılaşsak da öyle güzel detaylar var ki insan hala ‘iyilik ölmemiş’ diyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortapedi Kliniği’nde yaşanıyor. Sağlık kendimiz ve aile bireylerimiz için son derece önemli. Hele ki en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız için yapamayacağımız hiçbir şey yok. İşte Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Kliniği’nde ameliyat olacak çocuk ortopedi hastaları için hayata geçirilen proje bu açıdan ayrı bir takdiri hak ediyor. Ameliyathaneye götürülürken, ebeveynlerinden ayrılırken korku ve stres yaşayan çocuklar artık akülü arabalarla eğlenerek giderek yaşadıkları stresi ve heyecanı yenebiliyor.
Projenin detaylarını Ege Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu şöyle anlattı:

Haberin Devamı

ARTIK KORKU YAŞAMIYORLAR
“Ameliyathaneye giderken ebeveynlerinden ayrılan çocuklar stres yaşayabiliyor, korkabiliyor. Bunu engellemek için kullanmaya başladığımız akülü araba oldukça işe yaradı. Çocukların ameliyat korkusunu yenmek için geliştirdiğimiz bu proje kapsamında sedye yerine akülü araba kullanıyoruz. Çok olumlu dönüşler aldık. Hastane ve ameliyathane çocuklarda ister istemez bir korkuya yol açıyor. Ameliyathaneye giderken ebeveynlerinden ayrılan çocuklar stres yaşıyor ve ağlıyordu. Bunu engellemek için akülü araba aldık. Çocuklar şimdi eğlenerek gidiyor ameliyathaneye. Çocuk hastaların tedavileri sırasında travma yaşamalarını istemiyoruz. Hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız güleryüzlü ve sıcak davransa da elbette bir korku oluyor. Bu korkuyu tamamen engelleyemesek de artık çocukların ağlamadan, korkmadan ve eğlenerek ameliyathaneye girmelerini sağladık. Bu durumdan aileler de oldukça memnun. Projemizi sosyal sorumluluk projesi haline getirip geliştirmeyi ve örnek bir uygulama yapmayı planlıyoruz.”
Bu projeyi düşünenleri, çocuklarımızı sağlıklarına kavuştururken en az stresi yaşamalarını sağlayan hocalarımızı gönülden tebrik ediyorum.
Sağlıkla kalalım, sağlığımızı koruyalım.

Yazarın Tüm Yazıları