Bel ağrısız yaşam

EN sık karşılaşılan ağrı türlerinden biri, belki de birincisi bel ağrısıdır. Vücudumuzun en çok yük taşıyan kısmı belimizdir. Bel ağrısının çok değişik nedenleri olabilir.

Haberin Devamı

 

Hareketsizlik, uzun süre oturarak iş yapma zorunluluğu, aşırı yük kaldırma, duruş bozuklukları, gebeliğin son ayları, halter ya da kürek çekme gibi bazı sporlar, zayıf karın ve bel kasları, kilo fazlalığı, doğuştan gelen bazı anormallikler ve ruhsal gerginlikler bel ağrısı nedeni olabilir. Bel ağrısı mutlaka dikkate alınmalı ve bir hekime başvurulmalıdır. Beyin Cerrahı Prof.Dr.Mehmet Zileli Bel Ağrısız yaşamı şöyle anlattı:
* Bel ağrısı ne sıklıkta görülür?: Çok sık görülür. Erişkin nüfusun yüzde 80’i yaşamlarında en az bir kez rahatsız edici bel ağrısı geçirmişlerdir. Yine erişkinlerin yüzde 25’i doktora başvuracak düzeyde sürekli veya gelip geçici bel ağrısından yakınmaktadır.
* Bel ağrısının nedeni nedir?: Omurlar arasındaki disk dediğimiz kıkırdaklar, omurların arkasındaki faset adını verdiğimiz küçük eklemler, ligamanlar ve kaslar ağrı kaynağı olabilir. Bel ağrısının nedeni genellikle yardımcı incelemelerle ortaya konamaz. Hastanın yakınmalarının şekli ve muayene bulguları ağrı kaynağını bulmada filmlerden kat kat üstündür. Bel ağrısının en sık nedeni mekanik bel ağrısıdır.
* Ağır yük kaldırmak bel ağrısına neden olur mu?: Evet, bu mümkündür. Ancak kişinin bel kasları zayıf ve kilolsu fazla ise bu da ağır yük kaldırma olarak değerlendirilmelidir. Böyle kişilerde öne eğilerek (belini bükerek) yerden bir toplu iğnenin alınması bile bel ağrısına yol açabilir.
* Bel ağrısı en çok hangi mesleklerde görülür: Sanıldığının aksine bel ağrısı, bedensel işlerde çalışanlarda büro işlerinde çalışanlara göre daha az görülmektedir. Yani büro işlerinde çalışanlar, memurlar, öğretmenler, sağlık çalışanlarında bel ağrısı çok görülür.
* Bel ağrısının genetik kökeni var mıdır?: Bel ağrısı ile bazı genetik bağlantılar gösterilmiştir. Özellikle diskin kıkırdak yapısındaki bazı bozulmaların genetik kökenli olabileceği üzerinde durulmaktadır.
* Bel ağrısı kendiliğinden iyileşir mi?: Evet, özellikle ani başlangıçlı bel ağrısı atakları kendiliğinden iyileşir! Bu iyileşme genellikle 2-4 hafta içinde olur. Bu sırada biraz istirahat etmek, ağrı kesiciler kullanmak yeterlidir. Ancak birçok hasta ve hekim bu dönemde ilaç, fizik tedavi, akupunktur, TENS, lokal enjeksiyon gibi tedavileri uygulamak eğilimindedir. Akut şiddetli bel ağrısı ile gelen hastaların 2-3 hafta içinde iyileşmeleri hastalığın doğal sürecinden olmaktadır.
* ”Bel ağrısı atağı” sırasında neler yapılmalıdır?: Akut bel ağrısının azalmasında yararlı olduğu bilimsel olarak saptanan işlemler/tedaviler şunlardır: (1) Kısa süreli yatak istirahati, (2) Ağrı kesiciler, (3) Lokal sıcak uygulaması, (4) Masaj.
Bu sırada uygulanan bilim dışı veya tartışmalı bazı tekniklerin (bel çekmek, akupunktur, yakı yapmak vb) yararı olmadığı saptanmıştır. Bir bel ağrısı atağı genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

KORUNMA YOLLARI
* Kilo vermek.
* Ayakta doğru durmak.
* Doğru oturmak
* Doğru yatmak
* Doğru yük kaldırmak
* Sigara içmemek
* Egzersiz yapmak

Haberin Devamı

YANLIŞ BİLGİLER
* Bel ağrısının tek nedeni bel fıtığıdır.
* Bel ağrılarının çoğu ağır kaldırmakla olur.
* Bel ağrısı çalışmamak ve yük kaldırmamakla iyileşir.
* Bel ağrısının nedenini anlamak için radyolojik incelemeler (Magnetik Rezonans Görüntüleme = MRG) şarttır.
* Bel fıtığı çok sık görülen bir hastalıktır.
* Bel ağrısı bel fıtığına bağlı ise tek tedavisi ameliyattır.
* Bel fıtığı ameliyatı çok tehlikelidir, çünkü beldeki sinirler zedelenebilir ve kişinin ayakları felç olur, erkeklerde iktidarsızlık olur.
* Bel hastalıkları çoğu zaman cinsel güçsüzlük yaratır.

Yazarın Tüm Yazıları