Bahar yorgunluğu

BAHAR yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir. İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yükün iyonlar aracılığıyla taşındığı vurgulanmaktadır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik getirir. Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur.Bahar yorgunluğunu nasıl atlatabileceğimizi Akapunktur ve Medikal Estetik Doktoru Tayfur Yağcı anlattı:

Haberin Devamı

 

FİZİKSEL VE RUHSAL
“Düşünün ki bir sabah uyandınız fakat elinizi, kolunuzu kıpırdatacak gücünüz yok. İlkbahar en çok sevilen mevsim. Güneşin ısıtmaya başladığı ama bunaltmadığı, doğanın yemyeşil çayırlar, rengarenk çiçekleri, meyve ağaçlarının meyvelerle süslenip, gözümüze ve de gönlümüze iyi geldiği bu aylarda neden çabuk yoruluruz. Bahar yorgunluğu güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden suyun buharlaşması ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan nemin artması ve de metabolizmamızdaki değişikler sonucu oluşur. Sıcak geçen bahar aylarında hava sıcaklığı yüksek nem ile beraber metabolizmamızı ve de sinir sistemimizi etkileyerek yorgun, bitkin ve de depresif hissetmemizi sağlar.


NE YAPMALIYIZ?
* Halsizliğin ve depresif ruh halimizin geçmesi için yürüyüş ve gevşeme egzersizlerinden yararlanabiliriz.
* Sosyal aktiviteler ve etkinliklere katılarak ruhumuzu beslemeliyiz.
* Meyve ve sebze içeren özellikle beyaz etli yemeklerden oluşan öğünler ile beslenmeye ağırlık verilmeli, unlu, şekerli yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeliyiz.
* Halsizliği ortadan kaldırmanın en önemli yolu iyi bir uyku uyumaktır. Sabahleyin uyanınca balkonda, bahçede temiz havada yapacağımız 10 dakikalık hafif bir egzersiz güne iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar.
* Bol su içmelisiniz ve tek yönlü beslenmeden kaçınmalısınız. Genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişiler bundan vazgeçmelidir.
* Günlük çay ve kahve miktarını azaltmalısınız. Kafeinli içecekler yerine adaçayı, ıhlamur vb. gibi bitkisel çaylar içmelisiniz.
* Mate ve nane yapraklarıyla demlenen çayınızın içine bir kabuk tarçın ilave ederek hem kan şekerinizi dengeler, hem de kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Yeşil ve beyaz çay da yorgunluğunuza iyi gelecektir.
* Alkol ve sigara hücre içi enerji hücrelerimize zarar verir ve bu yüzden kendinizi yorgun hissedersiniz.
* C vitamini, B vitamini, D vitamini, Omega 3 ve Demir takviyeleri size iyi gelecektir.
* Gün içinde bir avuç badem, fındık ve cevizden oluşan kuru yemişler ve meyveler tüketerek enerjinizi yükseltebilirsiniz. Baharın keyfini çıkarmanızı dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları