Su tüketmek neden önemli?

Vücudumuzda ihmal edilmemesi gereken en değerli besin ögesinin su olduğunu biliyor muydunuz? Vücudunuza ihtiyaç duyduğu kadar su sağlamadığınız zaman, nasıl bir yıkım getirdiğinin farkında mısınız?

Haberin Devamı

Peki, sağlıklı yaşamamız için bu denli önemli olan suyu ne sıklıkla tüketiyorsunuz? Eğer, yanıtınız, ‘Susadıkça veya günde bir kaç bardak içiyorum’ ise o zaman hata yapıyorsunuz demektir. Vücudumuzun yüzde 70’inin sudan oluştuğunu düşündüğümüz zaman aslında suyun vücudumuz açısından ne kadar önemli görevlere sahip olduğunu anlayabiliriz. Vücudun ihtiyaç duyduğu sodyum, potasyum, fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi birçok önemli mineralleri içeren su, hücrelerimize oksijen ve besinlerin taşınması, sindirim sisteminin çalışması, vücuttaki zararlı maddelerin dışarıya atılması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, böbrek ve bağırsak fonksiyonlarının sürdürülmesi, cildin nemlenmesi, vücut ısısının korunması gibi daha birçok fonksiyonun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinde önemli bir rol oynuyor. Gün içerisinde vücudumuz, metabolik süreçlerini yerine getirirken, biz farkına varmadan sürekli olarak suyu kullanır. Bu nedenle gün içinde vücudumuzun kullandığı ve yeniden ihtiyaç duyduğu suyu mutlaka yerine koymamız gerekir. Özellikle yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde su tüketim miktarı asla ihmal edilmemelidir.

Haberin Devamı

Su tüketmek neden önemli

 GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

Gün içinde hiçbir şey yapmasak bile vücudumuz ortalama 2 buçuk litre su kaybeder. Özellikle hava sıcaksa, yoğun hareket ediyorsanız ya da bağırsak ve böbreklerinizi çok çalıştıracak etkenler varsa kaybolan su miktarı daha da artar. Kaybedilen sıvı yerine konulmazsa  halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşmesi, baş ağrısı ve kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Uzun vadede ise sıkıntılar oluşmaya ve hayati tehlikeye kadar gidebilecek sağlık sorunları ortaya çıkar. O nedenle her kişinin günde, vücudundaki her 20 kilo için 1 litre su içmesi gerekir. Örneğin 60 kilo birinin, günlük tüketmesi gereken su miktarı 3 litredir. Suyun detoks etkisi oluşturan bitkilerle birlikte içilmesi ise tam bir şifa kaynağı olmasını sağlar. Vücudumuz, süt, çay, kahve, meyve suyu gibi tüm içecekler ve besinlerden de su sağlayabilir. Ancak bu içeceklerin hiçbirinin suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalı ve günlük su tüketimi miktarına eklenmemelidir.

Haberin Devamı

Su tüketmek neden önemli

SUSUZ KALDIĞIMIZI NASIL ANLARIZ?

Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu alıp almadığınızı anlamak için basit bir gözlem yapmanız yeterli olacaktır. Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra klozete bakın.

Su tüketmek neden önemli

Eğer idrar renginiz koyu sarı ise kesinlikle su içmeniz gerekiyordur. Su içimini arttırdığınız zaman ise idrar renginizin giderek açık sarıya döndüğünü ve daha berrak hale geldiğini göreceksiniz. Bunun anlamı, yeteri kadar su içiyorsunuz demektir.

SUYU DOĞRU ZAMANDA  İÇİYOR MUYUZ?

Vücut susuz kalıncaya kadar susama hissi ortaya çıkmadığı için susamadan önce su içmek, çok önemlidir. Bu nedenle gün boyu susuzluk hissini beklemeden su tüketmeye özen gösterin. Ayrıca güvenli su içebilmek için özellikle cam şişelerde satılan suları tercih edin. Daha çok mineral içeren ve alkali güçleri daha yüksek olan sert suları içmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Gün içinde ayrıca doğru zamanlarda su içmeye de dikkat etmemiz gerekir.

- Sabah kalkınca 2 bardak su

Haberin Devamı

- Gece yatağa girmeden 1 bardak su

- Her öğünden 30 dakika önce 1 bardak su

- Duş almadan önce 1 bardak su

 

SU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Su olmadan yaşam da olmaz. Kısacası, su hayattır. Gelelim su içmenin faydalarına.

- Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi problemler ortadan kalkar.

- Metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlar.

- Kan dolaşımını kolaylaştırır.

- Böbrek hastalıklarından korur.

- Beyin fonksiyonlarını düzenler.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Vücuttan toksinlerin atılması hızlanır ve yaşlanma süreci yavaşlar.

- Cildin nem oranı artar ve genç bir görünüme kavuşur.

- Saçlar, daha sağlıklı uzar. Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemleri azalır.

Haberin Devamı

- Stresle savaşmanıza yardımcı olur.

- Ödemin atılmasını sağlar.

 

SU İÇMEKTE ZORLANANLARA ÖZEL TARİF

Su tüketmek neden önemli

Bazı kişiler için su içmek mide bulantısına ve şişkinliğe neden olur. Bunun önüne geçebilmek ve su içmeyi keyifli hale getirecek doğal bir su tarifinden faydalanabilirsiniz. Bu su, size hem günlük detoks yapmanızı sağlayacak hem de formda kalmanıza da yardımcı olacaktır.

Malzemeler:

- 1 litre su

- 6 adet karanfil,

- 2 ince dilim taze zencefil

- Dilimlenmiş yarım limon

- 1 dal biberiye

- 1 adet kabuk tarçın

Yapılışı: 1 litre suyun içine tüm malzemeleri ekleyin ve 2 saat bekletin. Daha sonra rahatlıkla detoks suyunuzu içebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları