Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Artık çok net bir şekilde biliyoruz ki bağırsaklarımız vücudumuzda ikinci beyin olarak bizleri yönetiyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için bağırsak hareketlerimizde sorun olmaması önemli. İşte tam da bu noktada devreye probiyotikler giriyor. Ancak probiyotiklerden fayda sağlayabilmeniz için rahatsızlığınıza uygun probiyotikleri kullanmanız şart. Çünkü, hepsinin farklı marifetleri var. Bağırsaktaki dengenin düzelmesi ve sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için artık probiyotiklerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Ancak bilmemiz gereken çok önemli bir konu daha var. O da probiyotiklerin kendi aralarında türlere ayrıldığı ve farklı rahatsızlıklara iyi geldiği... Eğer probiyotik tercihini doğru ve planlı bir şekilde uygulamazsanız emin olun yarardan çok zararı olacaktır. Onun için doğru probiyotikleri tercih etmeyi öğrenmek şart...

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK ÖNÜNE ÇIKAN HER BAKTERİYİ ÖLDÜRÜR

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Probiyotikler, ishallerin durdurulmasında oldukça marifetlilerdir. Özellikle antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishal vakalarında. Neden mi? Çünkü antibiyotikler, sadece hastalığa neden olan bakterileri yok etmekle kalmayıp, bağışıklık sistemini destekleyen ve iltihap önleyici role sahip olanlar gibi yollarına çıkan faydalı bakterileri de öldürür. Bu durum da bağırsak florasının bozulmasına neden olur. En ufak bir boğaz ağrısında, nezlede ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanılması, iyileşmenizi sağlamadığı gibi bağırsak duvarınıza da korkunç zarar verir. Bu nedenle doktor reçetesi olmadan asla antibiyotik kullanılmamalıdır.

İSHALE İYİ GELEN PROBİYOTİKLER

Vücudumuza yarar sağlayan faydalı bakterileri içeren probiyotikler, rahatsızlıklara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yukarıda bahsettiğim gibi antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca faydalı bakteri de yok olur. Bu nedenle bağırsak sağlığınızı desteklemek ve antibiyotik kullanımından kaynaklanan ishalden kurtulmak için laktobasil içeren bir probiyotik kullanmanız gerekir. Bunu günde 5 milyar suş olacak şekilde alabilirsiniz. Eğer, sizin aldığınız probiyotiğin içerisinde 2 milyar suş varsa o zaman 2.5 tablet veya en az 3 tablet şeklinde kullanmanız faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

SEYAHATLERDE TADINIZ KAÇMASIN

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Diğer önemli konulardan biri de seyahat ishalleridir. Yurt dışı seyahatlerinde ishal sorunuyla karşılaşanların sayısı oldukça fazladır. Çünkü gerek yemeklerden veya sulardan gerekse hava değişiminden kaynaklı ishal olabilirsiniz. Böyle durumlarda yine laktobasil içeren probiyotiklerin yanınızda olması seyahatinizin kâbusa dönmesinin önüne geçecektir. Seyahat ishaliyle sık karşılaşan hastalarıma mutlaka probiyotik aldırıyorum ve yolculuğa çıkmadan bir gün önce kullanmaya başlamalarını öneriyorum. Böylece sorun yaşamadan seyahatlerini tamamlayabiliyorlar.

ZEHİRLENMELERE BAĞLI İSHALLERE DİKKAT!

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Ciddi bir sorun olan zehirlenmeye bağlı ishallere de oldukça dikkat edilmelidir. Zehirlenme etkisiyle kişilerde kusma, mide ağrısı ve ishal ortaya çıkar. Aslında zehirlenme durumlarında özellikle 2 gün ishallerin kesilmesi taraftarı değilim. Çünkü, zehirlenme yapan faktörün bağırsaktan dışarıya atılması gerekir. Bu da ancak ishalle mümkün olur. Bu nedenle zehirlendiğiniz zaman ilk 2 gün boyunca ishali kesecek herhangi bir şey kullanmayın. Ancak 2’nci günün sonunda ishal hâlâ devam ediyorsa o zaman ilaç kullanmaya başlayın. Bu durumda da yine laktobasilleri kullanmamız gerekiyor.  Özellikle Lactobacillus rhamnosus ve Lactobacillus casei, zehirlenme durumlarında etkili olan probiyotik türleridir.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN PROBİYOTİKLER

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Probiyotik denildiği zaman akla ilk gelen önemli konulardan biri de bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Genelde sık hasta olan kişilerde probiyotik kullanımının faydalı olduğunu gösteren birçok çalışma da mevcuttur. Ancak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için hangi probiyotiği kullanmamız gerektiğini bilmemiz şart. Burada da devreye Bifidobakteriler giriyor. Bu bakterinin türleri gerçekten bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili. Bunların içinde Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum ve Bifidobacterium lactis, oldukça önemli. Genellikle Bifidobacterium bifidumdan günde 2 milyar suş alınmasını öneriyorum. Eğer çocuğunuz 5 yaşından küçük ise o zaman 1 milyar suş verebilirsiniz. Bifidobacterium longumdan ise günde 1 milyar suşun kullanılması gerçekten bağışıklık sistemini çok aktif hale getirebiliyor. 

Haberin Devamı

SOLUNUM YOLU ŞİKÂYETLERİNİZ VARSA...

Özellikle bu mevsimde solunum yolu hastalıklarıyla oldukça sık karşılaşıyoruz. O nedenle bu dönemde Bifidobacterium infantis içeren probiyotikleri tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Çünkü bu probiyotik, solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda oldukça etkili. Özellikle akciğer hastalıkları geçiren çocuklarda kullanılması faydalı olacaktır. Yine bademcik iltihabını çok sık geçiren ve faranjit olan kişilerde de Streptococcus thermophilus bakterisi etkilidir. Eğer çok sık enfeksiyon alıyorsanız bunu 1 milyar hatta 2 milyar suşa kadar çıkarıp kullanabilirsiniz. İltihabi hastalıklarda da laktobasil içeren probiyotik kullanırsanız fayda sağlayabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

GAZ VE ŞİŞKİNLİĞE KARŞI ETKİLİ PROBİYOTİKLER

Rahatsızlığınıza göre probiyotik seçin

Çok sık karşılaşılan sorunlardan biri de laktoz intoleransıdır. Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ürünleri tükettiğinde hazımsızlık, gaz veya şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Hatta bu belirtilere bazen mide ağrıları ve ishal de ekleniyor. Bu durumda da devreye yine probiyotikler giriyor. Özellikle Lactobacillus bulgaricus ve Lactobacillus acidophilus, laktoz intolerasında oldukça etkili bakterilerdir.

PROBİYOTİK SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

-Hastalığınıza göre probiyotik alın.

-Probiyotiğin içinde hangi organizmalar bulunduğunu iyi araştırın.

-İçeriğindeki bakteri miktarını kontrol edin. Alacağınız probiyotiğin içinde 1 bakteri türünden en az 2 milyar bulunmalıdır. Çünkü sağlıklı bir probiyotik, 2 milyar ve üzeri değerindedir.

-Probiyotiğin ürün haline gelme süreci, son kullanım tarihi ve saklama koşulları da önemlidir. Bu nedenle eczanelerden temin edilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları