Mutluluğun sırrı 4 hormonda saklı

Bazı zamanlar kendimizi mutsuz, depresif, huzursuz ve yalnız hissedebiliyoruz. Peki, bu durumun ruh halimizi düzene sokan ve mutluluğumuzu teşvik etmeye yardımcı olan dört temel hormonun eksikliğinden ya da yeterli miktarda salgılanmamasından kaynaklandığını biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Mutluluğun sırrı 4 hormonda saklı

Öncelikle şunu söylemeliyim; duygu durumlarımızın değişmesinde hormonlarımızın çok büyük bir etkisi var. Mesela endorfin hormonunuz eksikse kendinizi stresli, dopamin eksikliği varsa unutkan hissedersiniz, oksitosin eksikse yalnızlık duygusuyla baş başa kalırsınız. Serotonin hormonu eksikse de depresif bir ruh hali içine girersiniz. Bu nedenle daha mutlu bir yaşam sürebilmek için bu dört önemli hormonun vücudumuzda yeterli miktarda salgılandığından emin olmamız gerekir. Peki, dört dörtlük bir mutluluk için neler yapılmalı? Gelin, birlikte mutluluk hormonları dosyamızı açalım...

POZİTİF BİR RUH HALİ İÇİN ENDORFİN

Haberin Devamı

Vücudumuzun kendi ürettiği bir ağrı kesici hormonu olan endorfin, ruh halimizi oldukça ciddi etkileyen bir hormondur. Vücudunda yeterli oranda endorfin bulunan kişiler; neşeli, rahat ve pozitif olur. Bu hormonun eksikliğinde ise kişi; stresli, gergin ve isteksiz bir ruh haline bürünür. Endorfin hormonunu dengelemenin yolları arasında ise şunlar yer alır:
*Egzersiz yapmak
*Meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak
*Güneşe çıkmak
*Akupunktur ve masaj terapisi uygulamaları yapmak
*Aşık olmak
Ayrıca endorfin hormonu salgılamanızı sağlayacak besinleri de tüketmek size yardımcı olacaktır. Günlük beslenme listenize çilek, muz, bitter çikolata ve dondurmayı eklemenizi öneririm. Ancak bitter çikolata ve dondurma, kilo kontrolü için ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Mutluluğun sırrı 4 hormonda saklı

AŞK HORMONU: OKSİTOSİN

Aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin de mutluluk veya mutsuzluk kaynağı olabiliyor. Oksitosin hormonu yeterli düzeyde olan kişiler, genellikle sevgi dolu, şefkatli, cömert ve paylaşımcı oluyor. Eksikliği durumunda ise kişide yalnızlık ve sevgisizlik hissinin yanı sıra huzursuz bir ruh hali ortaya çıkıyor. Bu hormonu sağlıklı bir beslenme düzeniyle ya da yoga, meditasyon, müzik dinleme, hayal kurma, masaj yaptırma, evcil hayvan besleme ve sevdiklerinize sarılmak gibi aktivitelerle dengeleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

OKSİTOSİN HORMONUNU ARTIRAN GIDALAR

*Protein içeren gıdalar: Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, fasulye, mercimek gibi bakliyatlar.
*Omega-3 içeren gıdalar: Sardalye, ton ve somon balıkları ile kuruyemişler.
*Meyve ve sebzeler: Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ile muz, elma, çilek gibi meyveler.
*Bitki çayları: Melisa ve papatya çayları
*Su tüketmek: Günde 2 veya 2 buçuk litre su içmek
*Bitter çikolata

Mutluluğun sırrı 4 hormonda saklı

KARAMSARLIĞIN DÜŞMANI SEROTONİN

Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, ruh hali üzerinde oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalar, serotonin eksikliğinin uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, migren, karamsarlık, öfke ve depresif bir ruh hali oluşturduğunu göstermektedir. İştah metabolizmasıyla da yakından ilişkili olan bu hormonun eksikliği obeziteyi bile tetikleyebilmektedir. Vücudumuz serotonin hormonu salgıladığında neşeli, canlı ve zinde oluruz. Serotonin eksikliği yaşamamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekir. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasına yardımcı olur. Çikolata, peynir ve yumurta gibi triptofan içeren gıdalar; muz, çilek gibi meyveler ile uskumru, sardalya, palamut gibi balıkları tüketmek, bu hormonu dengelemenize yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

HAYATTAN KEYİF ALMAK İÇİN DOPAMİN

Dopamin, duygusal tepkilerin ve eylemlerin kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır ve eksikliği ile birlikte birçok mental hastalık da ortaya çıkabilir. Çünkü dopamin, insan vücudunda yeteri kadar salgılandığı zaman, kişiler kendilerini keyifli, hayata bağlı ve mutlu hissederler. Eksikliğinde ise üşengeçlik, unutkanlık ve sıkılgan bir ruh hali görülür. Hormonu dengelemek için sizi mutlu eden hobilere yönelebilir ve beslenme listenizde dopamin salgılamanıza destek olacak gıdalara yer verebilirsiniz. İşte sizin için mini bir liste:
*Balık: Somon, levrek, ton balığı
*Kırmızı et: Sığır ve kuzu eti
*Beyaz et: Hindi, tavuk,
*Meyveler: Çilek, yaban mersini, karpuz, elma, muz
*Sebzeler: Brokoli, karnabahar, ıspanak
*Süt ürünleri: Yumurta ve peynir çeşitleri
*Kuruyemiş: Ceviz

Yazarın Tüm Yazıları