Kurban etlerini sağlıklı tüketmenin yolları

Bir Kurban Bayramı’nı daha geride bıraktık. Sevdiklerimizle birlikte vakit geçirme imkânı bulduğumuz bu güzel günlerde bol bol et tükettik. Kesilen kurban etlerinin birçoğunu da sonradan tüketmek üzere dondurucuya kaldırdık.

Haberin Devamı

Peki, etlerinizi doğru koşullarda saklamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Protein kaynağı etlerin faydalarından tam olarak yararlanabilmek için nasıl pişirmeliyiz? Gelin bugün dondurucuda sakladığınız etleri en doğru şekilde tüketebilmenin yollarına bir göz atalım. Bayramları her zaman beslenme alışkanlıklarının değiştiği ve kalori kontrolünün kaybedildiği zamanlar olarak değerlendiriyorum. Sevdiklerimizle birlikte olmanın verdiği mutluluk ve kurulan neşeli sofralarda elbette ki her şeyin tadına bakmadan durmak pek de mümkün değil. Gerçi ben her zaman herhangi bir sağlık sorunu olmayanların bayramda istediği her şeyi tüketmesinden yanayım. Tabii ki bayram sonrası bu durumu tolere edebilme için diyet ve detoks yapılması şartıyla. Eğer siz de bayramda kurban etlerinin cazibesine dayanamayıp, çok fazla et tükettiyseniz, mutlaka aşağıda sizin için vereceğim beslenme reçetesini yapmaya çalışın. Böylece bayramda aldığınız fazla kilolardan kurtulma imkânınız olur. Gelelim kurban etlerini sağlıklı bir şekilde nasıl tüketmemiz gerektiğine...

Haberin Devamı

Kurban etlerini sağlıklı tüketmenin yolları

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Kurban Bayramı’nda bolca sofralarımızda yer alan iyi kalite hayvansal protein kaynağı kırmızı et; demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra B1, B6, B12 ve A vitaminlerini de içerir. Bu özelliği nedeniyle günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Küçük bir hatırlatma; bayram günü kesilen hayvan etinde rigor mortis (ölüm katılığı) oluşur. Bu durum da etin sert olmasına yol açarak zor pişmesine ve zor sindirilmesine neden olur. Zor sindirilen et de beraberinde şişkinlik ve hazımsızlığı getirir. Bu nedenle kestiğiniz etleri 1 gün bekletip, dinlendirdikten sonra tüketmeyi unutmamışsınızdır. Gelelim kurban etini saklarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine. Çünkü kurban etlerinin doğru koşullarda saklanması oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Kurban etlerini sağlıklı tüketmenin yolları

* Öncelikle kurban etlerinin kesim sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat dışarıda bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
* Etler, küçük parçalar şeklinde ayrılmalı ve günlük pişirilecek porsiyonlara bölünmelidir.
* Etler, buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sarılarak, derin dondurucuda saklanmalıdır.
* Etlerinizi +4 / +7 derecede buzdolabında uygun ambalaja sararak 2-3 gün, derin dondurucuda ise en fazla 3-4 ay saklayabilirsiniz.
* Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmaların kolayca üremesine yol açar. Bu nedenle çözdürülen et, hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
* Etin kesinlikle oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Kurban etlerini sağlıklı tüketmenin yolları

Etlerin besin değerinden tam olarak faydalanabilmek için pişirme yöntemlerine her zaman çok dikkat etmeliyiz. Özellikle kızartmalardan kaçınmak ve etleri haşlama, buğulama, fırın ya da ızgara yöntemiyle pişirmek, sağlıklı beslenme adına çok önemlidir. Eğer etinizi mangalda pişirmeyi tercih ederseniz, etin kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edin. Bunun için mutlaka et ile ateş arasındaki uzaklığı, eti yakmayacak şekilde ayarlamaya çalışın. Böylece etin kömürleşmesinin önüne geçebilirsiniz.

Kurban etlerini sağlıklı tüketmenin yolları

Ayrıca etin ateşe yakın olması bir yandan B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar, bir yandan da kanserojen maddelerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Yüksek ateşin oluşturduğu diğer bir olumsuzluk ise etin yüzeyindeki proteinleri birdenbire katılaştırıp, etin iç kısmına ısının ulaşmasını engellemesidir. Bu durum etin dış yüzeyinin yanmasına ve besin değerini kaybetmesine neden olur. Mangalın yanı sıra kurban etlerinden en çok kavurma yemeği de yapılır. Her ne kadar kavurmayı önermesem de bu yemeği yapmak isteyenlere de birkaç tavsiyem olacak. Lütfen, kavurmanızın içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

BAYRAM SONRASI ALINAN KİLOLARA VEDA EDEBİLİRSİNİZ

Sevdiklerimizle birlikte coşku ve mutlulukla taçlandırdığımız bayram sofraları maalesef ki fazla kiloları da beraberinde getirebiliyor. Ancak merak etmeyin, bozulan diyetin, kaçırılan yemeklerin telafisi mümkün. Yapacağınız özel dengeleme diyeti veya detoks uygulamalarıyla hızlı bir şekilde kilo kontrolünüzü yeniden sağlayabilirsiniz.

DENGELEME ÖRNEK DİYET MENÜSÜ

Sabah:
-500 ml su.
-1 tam yumurta.
-Salatalık, dereotu, nane, semizotu, maydanozdan oluşan bir kase salata.
-2 dilim hindi füme.
-1 yemek kaşığı çörek otlu lor peyniri. (1 çay kaşığı çörek otu olacak)

Öğlen:
-500 ml su.
-150 gr tavuk/balık/et veya 1 kase yoğurt.
-Bol limonlu yeşillikli salata. (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)

Haberin Devamı

Akşam:
-500 ml su.
-150 gr balık/ tavuk/ et veya 1 kase yoğurt.
-Bol limonlu yeşil salata. (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)

HIZLI KİLO VERDİREN 3 GÜNLÜK DETOKS

Bayram sonrası detoks uygulamaları arasında benim en favori seçimim olan ‘Hünkar çorbası’ tarifini sizlere yeniden hatırlatmak istiyorum. Çünkü Osmanlı mutfağının da vazgeçilmez çorbalarından biri olan Hünkar çorbasıyla yapacağınız 3 günlük detoks, vücudunuzun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Yarından itibaren bu çorbayı 3 gün boyunca ekmeksiz bir şekilde tüketerek hem yağ yakımınızı hızlandıracak hem de aldığınız kilolardan kurtulabileceksiniz.

Malzemeler:
-Karnabahar
-Kabak
-Havuç
-Dereotu
-Nane
-Maydanoz
-Salça
-Zeytinyağı
-Himalaya tuzu, acı biber, acı pul biber ve zerdeçal

Yapılışı: Tüm sebzeleri tencerenin içine yerleştirdikten sonra üzerine ılık su ekleyin. Bir süre kaynamaya bırakın. Ardından içine Himalaya tuzu, karabiber, acı pul biber ve zerdeçal ekleyerek, çorbanızı lezzetlendirin. Daha sonra salça ve zeytinyağını ekleyin. Çorbanız kaynadıktan sonra blenderdan geçirin. Sebzeler, iyice birbirlerine karışıp, yoğun kıvamını aldığı zaman çorbanızı servis edebilirsiniz. Detoks süresince toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırmak ve ödem atabilmek için günde 2-2.5 litre su tüketmeye de özen gösterin.

Yazarın Tüm Yazıları