Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı!

Soğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.

Haberin Devamı

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

Özellikle soğuk algınlığı, grip ve koronavirüse karşı mutfağınızdan bu sebzeleri eksik etmemenizde fayda var. Çünkü bu sebzeleri bol bol tüketerek, bağışıklığınızı güçlendirebilir, vücut direncinizi arttırabilirsiniz. Peki, bu mucize sebzeler nelerdir ve nasıl tüketilmelidir? Gelin, hep birlikte ekim ayının en taze ve sağlıklı sebzelerine bir bakalım... Günümüzde artık her mevsim her sebzeyi bulmak mümkün. Ancak mevsiminde tüketilmeyen sebzelerin ne kadar sağlıklı olduğu da bir o kadar tartışmalı bir konu. Bu nedenle ben her zaman sağlıklı beslenmenin ilk adımlarından birinin mevsiminde beslenmekten geçtiğini savunuyorum. Özellikle ekim ve kasım aylarında sağlığımız açısından oldukça faydalı sebzeler yetişiyor ve tezgâhlarda bol bol yer alıyor. Üstelik bu sebzeler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, bizleri üst solunum yolu enfeksiyonlarından, koronavirüsten ve birçok hastalıktan koruyabilme özellikleri de taşıyor. Ancak bu muhteşem sebzelerden tam anlamıyla faydalanabilmek için öncelikle nasıl tüketilmeleri gerektiği bilmek gerekiyor. Çünkü yanlış teknikle pişirilen sebzelerin besin değerleri azalıyor ve sağlığımız açısından faydasız bir hala gelebiliyor.

Haberin Devamı

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

EKİM VE KASIM AYININ ÖNE ÇIKAN SEBZELERİ

Kış aylarında hastalıklara yakalanmamak için yeterli ve dengeli beslenmemiz çok önemli. Ancak endişelenmeyin! Çünkü ekim ayı sağlıklı bir sebze grubunu da beraberinde getiriyor.
*Ispanak: Antioksidan özelliği yüksek olan ıspanak, demir, magnezyum ve kalsiyum bakımından da zengindir. Özellikle süt ürünleri tüketemeyenler, kalsiyum içeriği zengin olan ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri rahatlıkla yiyebilirler. Ancak ıspanağı çiğ olarak tüketmek çok daha faydalıdır. Mesela salatasını yapabilirsiniz. Ispanağı pişirmek istiyorsanız da sadece 2 dakika suda haşlayın, üstüne hafif zeytinyağı gezdirin ve o şekilde tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

VÜCUDU TEMİZLİYOR

*Karnabahar: Antibakteriyel bir besin olan karnabahar, genelde idrar yolu enfeksiyonlarında çok fazla kullanılır. Karnabaharı tencere yemeği yapabileceğiniz gibi kısıra dönüştürebilir ya da pizza tabanı oluşturabilirsiniz. Bu arada çiğ karnabahar inanılmaz lezzetlidir. Ancak çiğ tükettiğinizde iyice ısırarak yemeğe özen gösterin. Bu şekilde yediğiniz zaman antioksidan özelliğini artırırsınız. Prostat iltihabı sorunu yaşayan erkekler ve sürekli idrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınlar, günlük olarak bir demet karnabahar tükettikleri zaman bu hastalıklarla daha kolay mücadele edebilirler. Karnabaharı, limonlu ve hafif zeytinyağıyla tüketirseniz, vücudunuzu temizlemeye de destek olur.

Haberin Devamı

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

KEMİK SAĞLIĞINA BROKOLİ

*Brokoli: Brokoli de hem pişirilebilir hem de çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ayrıca kalsiyum kaynağıdır. Bu özelliği nedeniyle kemik sağlığına iyi gelir. Özellikle erken menopoz hastalarında veya kemik kırığı olanlarda iyileşmeyi artırabilme anlamında çiğ tüketilmesi önerilir. Kemik ağrılarınız varsa ya da merdiven inip çıkarken sıkıntılar yaşıyorsanız, brokoli tüketmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE TURP

*Turp: Antioksidan özelliği çok yüksek olan turpun en önemli özelliği metabolizmayı hızlandırmasıdır. Aslında zayıflamak isteyen bir kişinin vazgeçilmezi turptur diyebiliriz. Özellikle turp salatası iyi bir seçenektir. Kırmızı turpun bir diğer önemli katkısı ise üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemede inanılmaz etkili olmasıdır. Siyah turp ise özellikle kronik üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sinüzitte, faranjitte, geçmeyen öksürükte oldukça fayda sağlar. Siyah turp da hastalık oluştuktan sonra iyileşmeyi kolaylaştıran besinlerdendir.
*Pırasa: Bağırsak sağlığı açısından çok önemli bir besindir. Özellikle kabızlık durumlarında pırasadan kesinlikle yararlanılmalıdır. Pırasa da çiğ tüketildiği zaman çok daha sağlıklı olur. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemede inanılmaz etkilidir.
*Havuç: Göz sağlığı için çok değerli bir besindir ve A vitamini kaynağıdır. A vitamini yağda çözüldüğü için havucu zeytinyağı ya da tereyağında hafif pişirerek kullanırsanız daha etkili bir besin haline gelir. Ben havucun, akşamları ders çalışan çocuklara verilmesini de öneriyorum. Çünkü içerisinde bulunan beta karoteninin dikkati artırma özelliği vardır.
*Kereviz: Kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli bir sebzedir. Kereviz sapının suyu ayrıca ödem atmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Hastalıklarla savaşan sebzeleri tüketmenin tam zamanı

KEMOTERAPİ ÖNERİSİ BAL KABAĞI

*Bal kabağı: Güçlü bir antioksidan olan bal kabağının tam mevsimindeyiz. Daha çok tatlısıyla anılan bal kabağının salatası ve çorbası da oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Özellikle kronik hastalıkları olan ileri yaş grubundaki kişilerin, bal kabağı çorbası tüketmeleri inanılmaz faydalı oluyor. Bu çorba, kemoterapi alan hastalarda tedavinin hücreler üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi toparlamaya da destek olur. Ayrıca kanserli hücrenin ihtiyacı olan şekeri vermediği için de bu hasta grubu açısından ideal bir yemektir.

Yazarın Tüm Yazıları