Kirazla her tarife sihirli bir dokunuş!

En çok meyve şeklinde yediğimiz kirazla tatlıdan mezeye, salatadan içeceğe pek çok lezzette fark yaratmamız mümkün... Tariflerimi denerken aman sakın kirazların saplarını atmayın! Güzelce kurutup suda kaynatın, sonra suya yeşil çay ekleyip demleyin. Dilerseniz sıcak da içebilirsiniz ama ben buzdolabında soğutup içmeyi de çok seviyorum. Ödem atıcı, harika bir çay oluyor.

Haberin Devamı

Lezzeti ve rengiyle çok sevdiğim kirazlar tezgâhlarda... Reçelden kompostoya, smoothie’den keklere tüm tariflere hoş bir tat kattıklarını düşünüyorum ama taze taze tüketmek bile küçük bir ziyafet bana kalırsa... Kirazın harika bir melatonin kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Uykuya dalmada zorluk yaşıyorsanız bugünlerde son ara öğünde bir avuç kiraz tüketmeniz iyi olacaktır. Ama bu yazıda size daha çok kirazlı tariflerimi anlatacağım.

Kirazla her tarife sihirli bir dokunuş

SEMİZOTU, BEBEK ISPANAK VEYA MARUL

Geceden hazırladığım kirazlı yulaf kâsesi, en sevdiğim tariflerden biri... Yarım bardak badem sütü ve 2 yemek kaşığı yoğurda 1 yemek kaşığı chia tohumu, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal ve 6 adet çekirdekleri çıkarılmış kirazı ekleyip karıştırıyorum. En az 4 saat buzdolabında bekletiyorum. Sabah üzerine badem kırıntıları serpiştirip afiyetle yiyorum.

Kirazlı salatayı da çok seviyorum. “Kirazlı salata mı olurmuş” demeyin, deneyin. Eminim, siz de çok seveceksiniz. Önce 6-8 adet kirazın çekirdeklerini çıkarıp sos tavasında 1 limonun suyuyla kısık ateşte ezerek pişirin (dilerseniz bu aşamada 1 tatlı kaşığı şeker ekleyebilirsiniz) ve sosu soğumaya bırakın. 1 avuç yeşillik (semizotu, bebek ıspanak, kale veya kıvırcık marul olabilir), üzerine 4 kaşık haşlanmış kinoa ve şerit şerit kesilmiş ızgara tavukları ekleyin. Son olarak üzerine kiraz sosunu dökün. Ekşi-tatlı harika bir lezzet bu.

Yaz sıcağında daha pratik ve hafif ama bir o kadar da doyurucu bir şeyler arayanlara önereceğim kirazlı smoothie veya smoothie bowl’lar da güzel bir seçenek olabilir. Yarım donmuş muz, çekirdekleri çıkarılıp dondurulmuş 1 avuç kiraz, dondurulmuş 5-6 çileği yarım bardak sütle blender’dan geçirin. Bir kâseye alın, üzerine 3 yemek kaşığı şekersiz granola, 1 avuç yabanmersini, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu ve ufalanmış ceviz içi serpiştirin. 10 dakikada harika bir renk cümbüşü afiyetle tüketilmeye hazır!

Haberin Devamı

Kirazla her tarife sihirli bir dokunuş

İkindi çaylarına çok yakışan kirazlı fit turtamı da deneyin. Çekirdeği çıkarılmış 1 avuç dolusu kirazı sos tenceresinde kısık ateşte pişirin, üzerine 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu ve bir tutam tarçın ekleyip soğumaya bırakın. Başka bir kapta 1 yumurtayı, 1 küçük fincan Hindistan cevizi yağı (aynı miktarda tereyağı da kullanabilirsiniz), 2 yemek kaşığı yoğurt ve 3 yemek kaşığı keçiboynuzu özüyle çırpın. Üzerine 2 bardak tam buğday unu ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyip karıştırın; turta hamurumuz hazır. Bir kısmını üzerine şeritler halinde kapatmak için ayırın. Merdaneyle hamuru açıp fırın kabına yayın. Kiraz sosunu döküp şerit şekli verdiğiniz hamurlarla üzerini kapatın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakikada pişiyor.

Hem sizin hem çocukların bayılacağı bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz kirazla... Meyveleri saplarından ayırıp eritilmiş çikolataya batırın, dondurucuda 15 dakika bekletin. Hepsi bu kadar! Ama bana sorarsanız kiraz ve yaratıcılık dendi mi en güzel örnek Karadeniz’den. Kiraz kavurmasını duyduğumda çok şaşırmıştım açıkçası. Çekirdekleri çıkarılmış kirazlar ince doğranmış soğanlarla birlikte yağda kavruluyor. Karamelize soğan ve kirazın tatlı-ekşi tadı ortaya lezzetli bir meze çıkarıyor... Son dokunuş olarak taze fesleğen yaprakları eklemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Kirazla her tarife sihirli bir dokunuş

Salata, tatlı ve mezeden bahsettik. Sırada içecek var. Kirazlı moctail favorim! 1 şişe maden suyu, yarım limonun suyu (varsa misket limonu da olur) ve çekirdekleri çıkarılmış 6-8 kirazı blender’dan geçirin. Bardağa alıp buz küpleri ekleyin.
Bütün bu tarifleri yaparken aman saplarını atmayın! Güzelce kuruttuktan sonra suda kaynatın. Sonra ocağın altını kapatıp, suya yeşil çay ekleyip demleyin. Dilerseniz sıcak içebilirsiniz ama ben buzdolabında soğutup buz küpleri ekleyerek içiyorum. Ödem atıcı, harika bir soğuk çay bu...

Yazarın Tüm Yazıları