Altın Küre’li fantastik evrim

Alasdair Gray’in aynı adlı romanından uyarlanan “Poor Things” geçen pazar düzenlenen Altın Küre Ödül Töreni’nde müzikal ve komedi dalında ‘en iyi film’ seçildi. Yorgos Lanthimos’un yönettiği film aynı dalda başrol oyuncusu Emma Stone’a da ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülünü getirdi. Zeki ve alışılmışın dışında bilim adamı Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın Bella Baxter’ın fantastik evrimini anlatan filmi başrol oyuncuları Emma Stone ve Ramy Youssef ile Kelebek için konuştuk.

Haberin Devamı

Altın Küre’li fantastik evrim

Emma Stone: Bella tüm zamanların en sevdiğim karakteri

◊ Yorgos Lanthimos ile çalışmaktan çok mutlu görünüyorsunuz. İş birliği yaparken ikinizin de birbirinizdeki en iyiyi ortaya çıkarmak için yaptığı şeyler var mı?

- Bilmiyorum. Sanırım birbirimizi gerçekten seviyoruz. Birbirimizi gerçekten anladığımızı düşünüyorum. İkimiz de birbirimize ve işimize büyük saygı ve hayranlık duyuyoruz. Yorgos’a hem bir yönetmen ve hem de iş arkadaşım olarak tamamen güveniyorum. Bir oyuncu olarak kendini tamamen teslim edebilmek ve hikâyenin ve oyuncunun korunduğunu bilmek o kadar nadir ki. Yorgos ve ben birbirimizle dalga da geçebiliriz, kavga da edebiliriz. Güzel bir ilişkiye sahibiz ki bu inanılmaz bir şey. Neden onunla tekrar tekrar çalışmak istediğimin ve onunla çalışmayı sevmemin sebeplerinden biri de sadece oyunculardan değil, ekipten oluşan bir ortam inşa ediyor. Onunla çalışan ekip her işinde geri gelir çünkü kendilerini daha güvende ve daha yakın hissederler. İşin özü Yorgos benim favorilerinden. En iyisi.

Haberin Devamı

◊ Bella rolü karmaşık. Yetişkin bir kadın bedenine hapsolmuş bir bebek zihni giderek büyüyor, büyüdükçe de liberal ve feminist bir ruhla geleneklerden kendini kurtarmak istiyor. İzlediğim en ilginç karakterlerden biriydi Bella Bexter. Nasıl hazırlandınız role?

- Mümkün olduğu kadar çok yargılamayı ve ayıplamayı ortadan kaldırmaya çalışarak başladım işe. Role hazırlanırken neler yapmalıyımdan ziyade neler yapmamalıyımı düşündüm önce. Fiziksellik ve konuşma şekli üzerinde oldukça kapsamlı çalıştık. Ama her şey bir yana bu rol kendini tamamen rahat bırakmak gibiydi. Bella saflık, neşe ve meraktan ibaret, onda utanma duygusu yok, hayat travması yok. Onu oynamanın en büyük hediyesi bunlardı. Bella sadece keşfetmek duygusuyla yaşıyor. Rolle ilgili aklımda olan en büyük kısımda zaten buydu.

◊ Film aslında Bella’nın entelektüel, duygusal ve cinsel açıdan uyanışını da konu alıyor. Bütün bunlar olurken sürekli erkeklerin direnişiyle karşılaşıyor. Bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Haberin Devamı

- Hikâyeyi Bella’nın erkeklerle karşı karşıya gelmesi olarak görmedim. Bence hikâye Bella’nın hayatın ve dünyanın tüm farklı yönlerine, farklı şehirlere, farklı ortamlara dair deneyimi. Onun erkeklerle ilişki içindeyken hayatın nasıl geçtiğini düşündüğünü sanmıyorum. Ayrıca tüm erkek karakterler kendi açılarından büyüleyici ve kendi içlerinde farklı katmanları var. O erkekler de farklı Bella deneyimleri yaşıyorlar. Onların Bella’ya sundukları, öğrettikleri ve Bella’nın onlara öğrettikleri farklı farklı şeyler.

◊ Sizden Bella’yı tanımlayan bir an veya sahne seçmenizi istesem hangisini seçersiniz?

- Yapamam. Onun tüm varlığı benim için belirleyici. Bir an ya da sahne seçmem mümkün değil.

Haberin Devamı

◊ Filmde kostüm tasarımları da oldukça ilginç. Karakterlerinizle ilgili ne yönde yardımcı oldu kostümler?

- Kostümler karakter konusunda çok yardımcı oldu çünkü Bella, başlangıçta, kapitone ve ipekli şeylerle giyiniyor. Bakıcısı Bayan Prim ona çok iyi bakıyor. Ve sonra kendi maceralarına çıktığında ise kendi kendine giyinmeye başlıyor. Kendi tarzında parçaları bir araya getiriyor. Büyüdükçe çevresine daha uyum sağlayacak seçimler yapıyor.Kostümlerin ardındaki düşünceler ve detaylar çok büyüktü. Kumaşlar ve renkleri çok güzeldi. Tüm gardırop karakterin gelişiminin büyük bir parçasıydı. Bella’nın kıyafetleri aracılığıyla ifadesini değiştirme şekliydi.

Haberin Devamı

Altın Küre’li fantastik evrim

KENDİMİ ÇOK ŞANSLI HİSSETTİM

◊ Bella hiç şüphesiz kariyerinizdeki bugüne kadarki en cesur karakter. Böyle alışılmadık bir rol oynama riskini almaya nasıl karar verdiniz?

- Bir düşüneyim hissi bile olmadı. Bella şimdiye kadar gördüğüm en harika şeydi. O, tüm zamanların en sevdiğim karakteri. Ve Yorgos’la birlikte çalışacaktım. Anında tamam bitti, harika varım dedim. Zor bir karar değildi. Kendimi çok şanslı hissettim.

◊ Yorgos’la çalışmayı ne kadar sevdiğinizi, tekrar tekrar onunla birlikte iş birliği yapmak istediğinizi söylediniz. Lakin birlikte çalışmak dışında sizi “Poor Things”in yapımcısı da olmayı istemeye iten şey neydi?

- Yorgos’un yanında kendimi çok rahat hissediyorum. Ona hem bir yönetmen hem de bir insan olarak hayranlık ve saygı duyuyorum. Yarattığı çalışma ortamı harika. Ayrıca ilgi duyduğu metaryelleri ve hikâye anlatma şeklini seviyorum. Yorgos`un tarzı harika şeylerin birleşimi. Bana hitap eden hikâye anlatımı var. Sonra çok iyi anlaşıyoruz ve harika bir ilişkimiz var. Onunla çalışmak harika. Dördüncü projemizi yaptık, muhteşem değil mi? Yorgos bu filmin yapımcısı olmamı istedi. Çünkü üç yıldır bu film hakkında konuşuyorduk.

Haberin Devamı

Filmi romantik komedi olarak görüyorum

Emma Stone ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülünü kazandıktan sonra yaptığı konuşmada “Ben filmi romantik komedi olarak görüyorum. Bella, insanlardan ziyade hayata düşüyor. İyiyi ve kötüyü eşit ölçülerde kabul ediyor, benimsiyor ve ikisinin de önemli olduğunu düşünüyor” dedi.

Altın Küre’li fantastik evrim

Aktörlerin işlerinin zor olduğunu söylemesini çok utanç verici buluyorum

◊ Bu kadar meraklı ve insan bedeninde büyüyen bir bebek zihnini canlandırmak zorlayıcı olmadı?

- Ben bu soruyu sormak için yanlış insanım çünkü aktörlerin işlerinin zor olduğunu söylemesini çok utanç verici buluyorum. Bunun aşağılayıcı olduğunu düşünüyorum. Diyelim ki öyle, çok yorucu bir karakter. Gerçekten yorgun olduğumuz kendimize çok sert davrandığımız günler oluyor tabii ki. Buna rağmen ‘oyunculuk çok zor’ demek, benim için çılgınlık.Bununla birlikte, elbette bazı set günleri çok zordu. (Gülüyor) Şaka yaptım. Gerçekten. Çok eğlenceli. Çok keyifli bir iş yaptık. Oynaması o kadar keyifli bir karakterdi ki, zorlayan bir gün yaşasam da ya da kendime karşı sert davransam ya da her ne olursa olsun, bu iş bir hediye. Bu oyuncu kadrosu, bu ekip bir hediye, yeniden Yorgos’la birlikte çalışmak muhteşem

Ramy Youssef: Kendimi çok şımartılmış hissediyorum

◊ İlk büyük rolünüz ve ilk büyük filminiz olduğunu düşünürsek, setteki deneyiminiz nasıldı? Biraz Yorgos ve Emma ile çalışmaktan bahseder misiniz?

- Kendimi çok şımartılmış hissediyorum. Gerçekten harika bir senaryoyla başladım daha iyisini düşünemezdim. Ve Emma’yla her gün çalışmak, Bella’nın hangi aşamasında olursa olsun onu takip etmek gerçekten eğlenceliydi. Ve Yorgos’la çalışmak... Muhtemelen içinde bulunduğum en güvenilir ortamdı.

◊ Emma Stone oyuncunun rol zor ya da yorucu diye şikâyet etmesini utanç verici olduğunu söylüyor, sizin yorumunuz nedir?

- Bir yolculuğa çıktığımda yolculuğun zor olduğunu söylemek benim için zor... Yorgos sadece dürüst olmanızı isteyen bir ortam yaratıyor. “Poor Things”de hikâyenin çok dürüst bir şekilde yazıldığını düşünüyorum. Sadece şöyle hissediyorum, orada anda kal, ne olursa olsun başa çıkmaya çalış. Böyle düşününce gerçekten çok eğlenceli.

Yazarın Tüm Yazıları