Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Şiddet” in yerine “Sevgi” yi koyamaz mıyız?

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bugün zorlu geçen bir seneyi geride bırakıyoruz. 2021, tüm dünyanın Covid pandemisi ile boğuştuğu bir yıl olarak geçecek tarihe.  

2021’le birlikte hayatımızdan çıkmasını dilediğim ilk şey, tabii ki, pandemi. Onun hemen ardından yaşamımızdan tamamen silinmesini istediğim en önemli eylem, “şiddet”. 2021 yılında, ne yazık ki, basın organlarında şiddet konulu bir habere rastlamadığımız gün hiç olmadı. Yalnızca Aralık 2021’de okuduğum haberlerden bazılarını hem hatırlamak hem sizlere de hatırlatmak istiyorum. 

“Kadına şiddet”, şiddetin en sık rastlanılan türü. Örnek vermek gerekirse;

* Konya’da ikamet eden Tunahan M. evi terk eden eşi Nuran M.’ yi takip ederek Antalya’da sokak ortasında bıçakladı. Bu saldırı sonucunda Nuran M. ağır yaralandı.

* İstanbul’da lüks bir sitenin asansöründe genç bir kıza tecavüz edilmeye çalışıldı. Neyse ki genç kız zanlı ile boğuşarak bu iğrenç girişimden kurtulmayı başardı. 

Haberin Devamı

* İzmir’in Buca ilçesinde Feyzo Duran, birlikte yaşadığı Aysel Perkgün’ ü 104 bıçak darbesiyle yaraladı. 

* Bursa’da Mehmet Yıldız, boşanma aşamasındaki eşi Aygün Yıldız’ı sokak ortasında tabancayla üç el ateş ederek öldürdü. 

* Balıkesir’in Edremit ilçesinde, cezaevinden izinli olarak çıkan R.K. karısını evdeki av tüfeğiyle öldürdü.

* Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan Semih Sayın, bir süre önce ayrıldığı kadın arkadaşı Derya Gül’ü tabancayla vurarak öldürdü. Ardından intihar etti. 

* Bursa’da Yunus Emre Akar, düğünden bir gün önce nişanlısı Songül Yalçın’ı döverek öldürdü.

* Adana’da Sefer Bilal, daha önce de iki kez silahla saldırdığı eski sevgilisi A.O.’ nun yüzünü ustura ile kesti. Genç kadının yüzüne 22 dikiş atıldı.

* Hatay’ın İskenderun ilçesinde R.E., evini bastığı eski sözlüsü G.Ç.’ yi dövdü ve cinsel saldırıda bulundu. Ardından da genç kadının yüzüne ve vücuduna kızgın yağ döktü.

* Malatya’da çok sayıda suçtan sabıka kaydı bulunan uyuşturucu bağımlısı Mehmet Taş, eşi Sevda Taş’ ı başından tabancayla vurarak öldürdü.

* Adana’da eşi Serhat K.’ nın darp ederek ölümle tehdit ettiği Sultan K.’ yı polis kurtardı. Genç kadın sığınma evine yerleştirildi.

Haberin Devamı

* Antalya’da Talat Yılmaz, tartıştığı eşi emekli öğretmen Gülsenem Yılmaz’ı bıçaklayarak öldürdü.

* Konya’da Muhammet K., boşanma aşamasındaki eşi Esma Nur K.’ yı sokak ortasında tabancayla başına iki el ateş ederek öldürdü. 

Sivas’ta Müzeyyen B., eski eşi Necmettin G. tarafından cadde ortasında bıçakla yaralandı. Hastaneye kaldırılan genç kadının hayatı tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Suriye uyruklu Selva El Hinedi, Ayad El Hasan tarafından evlilik teklifini kabul etmediği için sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü.

Şırnak’ta M.B., altı ay önce boşandığı Özlem Çopur’u evine giderek bıçakladı. Çopur doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı.

Haberin Devamı

Trabzon’da Mehmet Moradaoğlu, eşi Hatun Moradaoğlu’ nu tabancayla ateş ederek öldürdü.

Konya-Antalya yolu üzerindeki seyyar çaycı, ‘çay soğuk’ diyen Emel Göçer’in başına tek el ateş etti. Yaralanan Emel Göçer kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 

Bu konuda kaydedilen en önemli gelişme ise, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın yayınladığı mesajda kadına tacizin cezasının arttırılacağını söylemiş olması.  

“Hayvana şiddet” de şiddetin sık rastlanan türlerinden biri. Yine Aralık ayından örnek vermek gerekirse; 

* Gaziantep’te M.K. adlı bir şahıs tavuklarını yediği iddiası ile iki sokak köpeğini av tüfeğiyle vurarak yaraladı.

Haberin Devamı

* Tokat’ın Zile ilçesinde 29 köpek baygın halde bulundu. Köpekler Zile Belediyesi tarafından koruma altına alındı.

* Bartın’da M.D. adlı bir şahıs köpeğe cinsel saldırıda bulunurken cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

* Balkona iple bağlanan köpek atlamak isterken, asılı kalıp öldü.

* Balıkesir’den Bursa’ya getirilen onlarca köpek öldürülüp ormana atıldı.

* Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yaşayan S.K., bir ata tokat atarak eziyet ettiği görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

* Balıkesir’in Erdek ilçesinde tüfekle öldürülmüş bir yunus balığı karaya vurdu. 

* Ankara’da bir petshop sahibi, işyerinin kapısını kilitleyerek şehir dışına çıktı. 15 gün içeride kapalı kalan hayvanlar bitkin halde kurtarıldı. 

Haberin Devamı

* Mersin’in Tarsus ilçesinde ve Elazığ’da iple kamyonetin arkasına bağlanarak sürüklenen köpekler sahiplerinden alındı. 

* Kocaeli’nde bir çöp konteynırının kenarında ölü kedi ve köpekler bulundu.

* Edirne’nin Keşan ilçesinde kalçasından yaralı bir atın yük arabasına bağlanarak çalıştırılması tepki çekti. 

Ancak hayvanlara eziyet edenlerin yanı sıra, hayvanlar için her türlü fedakarlığı göze alanlar da var. Yine Aralık ayında rastladığım bir habere göre, Aksaray’da 3 yıldır haftada üç gün minibüsüyle 60 km yol kat ederek 40’a yakın köpeği besleyen bir mobilya ustası var. Güçler Yücel, kar kış demeden kent merkezine 60 km uzaklıktaki yaylaya giderek köpekleri besliyor. Gaziantep’te yaşayan Cemal Güneş de tam 35 yıldır sokak hayvanlarına yardım ediyor. Yolda gördüğü yaralı bir köpeği tedavi ettirerek başladığı bu serüveni 35 yıldan bu yana kesintisiz sürdüren Güneş, 2011 yılında emekli olunca kurduğu ‘Gaziantep Canlı Hayatını İyileştirme Derneği’ sayesinde artık daha fazla hayvana yardım eli uzatabiliyor. Hayvan hakları ile ilgili en önemli gelişme ise, Cumhurbaşkanımız tarafından belediyelere gönderilen ‘barınaklarla ilgili yapılması gereken çalışmaların hızlandırılması’ talimatı. 

Özetle, dileğim; şiddetin her türlüsünü bir daha geri gelmemek üzere hayatımızdan çıkarabilmek ve yerini koşulsuz sevgiyle doldurabilmek. Umarım 2022 bu dileğimin gerçeğe dönüştüğü yıl olur… 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları