Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Gençliğin yetişmesine ve ülkenin kalkınmasına hizmet, bir insanlık ve vatan borcudur”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Eğitim hayatları boyunca zorlu yollardan geçen, ülkemizin aydınlık geleceği için eğitimin önemini kavramış, bu yolda üzerine düşen sorumlulukların bilincinde olan kadın hekimlerin bir araya gelmesiyle temelleri atılan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV), 31 Aralık 2018 tarihinde kurulmuş bulunuyor.

KAHEV’ in hedefleri;

- Her yaş grubundan, toplumun her kesiminden çocukların ve gençlerin eğitimine yönelik burs sağlamak

- Ülkenin dört bir yanındaki okulların güncel eğitim olanaklarına kavuşturulmasını desteklemek

- Toplumun kültürel, bilimsel ve sosyal gelişmesine hizmet etmek

- Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, verimli, etkin ve eşit eğitim hizmetlerinin sağlanmasına katkıda bulunmak

- Eğitim çerçevesi içinde katılımcı bir sivil toplum hareketi yaratmak

olarak belirlenmiş durumda.

Haberin Devamı

Eğitim reçetesiyle yetişen fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençlerimizin ülkemizi bilim, teknoloji, kültür, sanat ve spor gibi medeniyetin yapı taşları olan alanlarda layık olduğu yere taşıyacaklarına inanan KAHEV, bu yolda gençlere ışık olmak için var gücüyle çalışıyor.

İyi eğitimli, donanımlı nesillerin yetişmesinde katkı sağlamayı amaçlayan KAHEV’ in

Bir TOPLUM hareketi
Bir İYİLİK hareketi
Bir KADIN hareketi
Bir EĞİTİM hareketi
Bir GÜVEN hareketi

olduğunu söyleyebiliriz.

KAHEV, özellikle kırsal bölgelerdeki çocukları nitelikli eğitime, okulları ise eğitim materyallerine eriştirmeyi amaçlıyor. Öğrencilere burs vererek başlattığı faaliyetlerini yıllar içinde genişleten Vakıf, kırsaldaki okullara hem bakım onarım hizmetleri sunmaya başladı hem de bu okullarda yeni sınıflar, laboratuvarlar ve kütüphaneler açmaya devam ediyor. 5.000’den fazla öğrenciye düzenli burs sağlayan ve COVID-19 salgını döneminde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına düzenli burs ve destek veren KAHEV’ in 5.500’den fazla resmi üyesi ve 26.000’den fazla gönüllüsü bulunuyor. 

Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 55 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) oldu. KAHEV bu ödüle, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından, 20. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural’ın başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prof. Dr. Emine Erktin, Prof. Dr. Yüksel Kavak’tan oluşan Seçici Kurul’un önerdiği üç aday arasından seçilerek layık görüldü.

Haberin Devamı

Ödül töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, öncelikle kurucuları Merhum Vehbi Koç’u vefatının 28’inci yılında rahmet ve minnetle yâd ettiklerini söyledi ve “Uğruna büyük emek sarf ettiği idealleri hep birlikte hatırlıyoruz.” dedi.

Köklü vakıf geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 55 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı, ‘Üstümüze Vazife’ diyerek toplumsal kalkınmayı desteklemiş; on binlerce yetenekli gence eğitim bursları vermenin yanı sıra, inşa ettiği ve bağışladığı okul, yurt, hastane ve tıp merkezleriyle milyonlarca insanın hayatında iz bırakmış bulunuyor.

Eğitimin Vehbi Koç Vakfı için her zaman en önemli faaliyet alanı olduğunu vurgulayan Ömer M. Koç da Vehbi Koç Vakfı’nın, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, bugüne kadar 50.000’den fazla gencimize burs olanağı sunmuş; ülkemizin dört bir yanında inşa ettiği eğitim kurumlarıyla çağdaş nesiller yetişmesine katkı sağlamış bulunduğunu ifade etti. Vehbi Koç’ un, ‘Gençliğin yetişmesine ve ülkenin kalkınmasına hizmet, bir insanlık ve vatan borcudur.’ deyişini hatırlatan Ömer M. Koç, Merhum Vehbi Koç’ un eğitim konusuna verdiği önemi bir kez daha vurgulamış oldu.

Haberin Devamı

Ömer M. Koç, bu yılki ödülün KAHEV’ e verildiğini ilan ederken şunları söyledi: “Eğitim konusunda sorumluluk alan ve sorunların çözümüne katkı sağlayan kurumlar, bizlere daha fazlasını yapmamız için cesaret veriyor. Bu yıl ödülümüzün sahibi vakıfçılık için çok kısa bir süre sayılacak altı yılda binlerce öğrencimize umut olmuş bir kurum. KAHEV’ in kuruluş hikayesi ise başardıkları kadar özel. 2017 yılında sosyal medyada ‘Hekim Anneler Grubu’ olarak başlayan yolculuk, bugün artık KAHEV çatısı altında sadece gönüllülükle yapılan bireysel bağışlar üzerinden binlerce çocuğumuza umut olmaktadır. Cumhuriyet kadınlarının dayanışmasının çok özel örneklerinden biri olan KAHEV, çağdaş ve müreffeh bir topluma ancak eğitim yoluyla erişebileceğimiz anlayışıyla da takdire şayandır.”

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün işaret ettiği aydınlık geleceğin ancak eğitimle mümkün olduğunu vurgulayan Koç, "altı yıl gibi kısa bir sürede yaptığı önemli çalışmalar" nedeniyle 23. Vehbi Koç Vakfı Ödülü'nün KAHEV' e verildiğini açıkladı.

Törende daha sonra, Vehbi Koç Vakfı'nca hazırlanan KAHEV belgeselinin gösterimi yapıldı.

Ödülünü Ömer M. Koç’ un elinden alan KAHEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Demet Orhan Başer, Vehbi Koç Ödülü’ne layık görülmenin KAHEV için gurur verici bir başarı olduğunu belirtikten sonra “Biz, Cumhuriyetimiz sayesinde eğitim olanaklarıyla buluşabildik. Cumhuriyet kadınları olarak, önce kendi mesleklerimizi kazandık. Ardından topluma yararlı işler yapma aşamasına geldiğimizi fark ettiğimiz zamanlarımızda sosyal medya üzerinden bir öğrencinin eğitimini yarıda bırakmaması amacıyla buluştuk ve bu kıvılcım sağlık camiası içinde adeta bir eğitim seferberliğine dönüştü. Sonra verdiğimiz her burs, yaptığımız her okul yardımı diğerini doğurdu. Mütevelli heyetimiz ve yönetim kurulumuzla bu enerjiyi doğru şekilde yönlendirmek için çalıştık. ‘Eğitimin insani bir hak olduğunu düşünüyoruz ve her bireyin eğitim olanaklarına eşit şekilde ulaşabilmesini istiyoruz’ dedi.

Haberin Devamı

En büyük amaçlarının KAHEV’ in dünyaca bilinen, güvenilir bir kurum olarak geleceğe uzanması olduğuna değinen Demet Orhan Başer, “Buna inanmış Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce kadın hekim ve binlerce destekçimizle ülkemizin gençleri ve eğitimi için daima çalışmaya devam edeceğiz. Vehbi Koç Ödülü’nün bizim için anlamına gelirsek… Doğru ve iyi niyetli işler yaparsanız başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan yollar size açılır. Biz vakfımızdaki çalışmalarımızda yürekten hissettiğimiz projeleri yapmaktan ve sonuçlarından son derece mutluyken, bu ödülü ve desteği vermeniz bizlere şu mesajı veriyor: ‘Ahlâklı, çalışkan, merhametli ve vicdanlı olmak mutlaka doğru kişiler tarafından ödüllendirilir ve doğru yoldasınız kızlar! Devam edin.”

Demet Orhan Başer, kazandıkları ödülle Semahat Arsel Burs Fonu’nu hayata geçireceklerini böylece Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren çocuklara ve gençlere daha çok sayıda burs vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Bugün 14 Mart, Tıp Bayramı… Öncelikle KAHEV Vakfı’ nın üyeleri ve gönüllü hekimleri olmak üzere, tüm değerli hekimlerimizin Tıp Bayramını hem şahsım hem de okurlarım adına kutluyor, özverili çalışmaları için kendilerine teşekkür ediyorum. Son olarak da: “İyi ki Varsınız!” diyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları